Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau atura les obres d’una macrocuina fantasma que seguia en construcció a Sant Martí
  • CA

Tercer strike a Barcelona per a l’empresa Cooklane. La companyia internacional que va dissenyar un pla de desembarcament de macrocuines fantasma a la capital catalana ja pot comptar fins a tres cops de revès que s’ha endut per part de l’Ajuntament en pocs mesos. Primer, els van frenar les obres d’un dels seus projectes, a les Corts, per incomplir el que deia la llicència. Després, el consistori va anunciar una moratòria d’un any que prohibia l’activitat comercial d’aquests negocis mentre preparava una normativa a mida. I ara, en ple estiu, la gerència d’Urbanisme municipal ha fet un pas més enllà per acabar d’esmorteir les intencions de la companyia: ha suspès les obres que encara tenien permeses a un interior d’illa de Sant Martí i que havien revoltat el veïnat de la zona els últims mesos.

Segons ha pogut saber el Tot Barcelona, l’Ajuntament explicita en un document que “resten suspeses les obres sol·licitades en aplicació de la suspensió vigent”, anunciada al març. Aquell anunci del govern d’Ada Colau frenava la posada en marxa d’aquestes grans concentracions de cuines en un mateix espai per fer repartiment a domicili. Tanmateix, en un primer moment, la normativa no va ser capaç de frenar les tasques dels operaris que seguien feinejant al carrer Puigcerdà del barri de la Verneda. De fet, eren els mateixos veïns els qui feien la guitza als treballadors, amb cassolades i protestes constants, fins que marxessin.

Ara, però, una revisió del text que suspenia l’activitat de les macrocuines fantasma considera que hi ha espai per aturar les obres, almenys fins al març. “Un cop s’aprovi definitivament la normativa reguladora en aquesta matèria, serà possible avaluar la compatibilitat de les propostes actualment suspeses amb la futura regulació”, resol l’argumentació municipal.

Cooklane, disposada a cedir en privat

Més enllà de les normatives i els documents signats, però, la història sobre les macrocuines fantasma a Barcelona s’ha anat enrevessant amb els mesos. La companyia impulsora d’aquests projectes, que pretenia encabir una vintena de cuines en un interior d’illa a Sant Martí i tantes altres a les Corts, s’ha anat frustrant amb el temps. El soroll dels veïns afectats per totes dues iniciatives i la posició municipal, que va frenar el fenomen abans no comencés a funcionar, han suposat un daltabaix per als plans de l’empresa. Tant és així que Cooklane ja ha expressat en diverses ocasions la idea d’abandonar les seves ambicions inicials, expliquen fonts coneixedores.

Entre les possibilitats plantejades, la companyia vinculada al fundador d’Uber hauria posat sobre la taula diverses idees. Des de reduir el nombre de cuines plantejades d’entrada fins a desentendre’s definitivament del solar de Sant Martí. Un dels inconvenients, però, és que amb el projecte de les Corts no hi ha tanta predisposició a deixar-lo caure. Les obres, tot i estar suspeses des de fa mesos, estan més avançades.

Així, de moment, tot i que s’ha proposat en alguna de les reunions que s’han donat els darrers mesos, la companyia no ha signat cap document que certifiqui que a Sant Martí no hi haurà cap macrocuina. Tampoc ho ha fet a les Corts. En el mateix sentit, l’empresa manté una política de silenci general davant els mitjans i no ha aclarit la seva posició sobre el tema a cap de les preguntes reiterades d’aquest diari.

Mentrestant, ja ha passat gairebé mig any des de l’anunci de la suspensió de l’activitat per crear-ne una normativa específica. El pròxim març hauria d’estar enllestida la proposta per regular uns establiments que han sorgit amb força arran de l’augment de les comandes de menjar a domicili. Des de l’Ajuntament, ja han reivindicat que no veuen amb bons ulls la instauració d’aquest model de negoci en espais residencials, especialment per les olors, sorolls i complicacions de mobilitat que pot acompanyar. Recentment, l’alcaldessa, Ada Colau, va visitar presencialment l’espai de la Verneda i va compartir amb els veïns la preocupació pel projecte. El principal partit a l’oposició, ERC, també va posar de relleu que és una proposta empresarial “basada en la precarització del seu personal laboral”, en referència als repartidors que després s’encarreguen de transportar els àpats. Davant d’aquests posicionaments, els veïns han remarcat una vegada i una altra que no entendrien que el pròxim març no hi hagués una majoria política que restringís aquestes activitats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Teix a agost 05, 2021 | 11:40
    Teix agost 05, 2021 | 11:40
    David, si tu entens el teu escrit, jo no. Ens vol dir que l’Ajuntament és com un ruc de civadera? No és que se’m faci estrany però vegem. Dius que l’empresa li fot tres calbots. Res a dir en el cas del de Les Corts; després va anunciar una moratòria (en això sí que hi te la mà trencada) i , finalment, per ara, ha acabat per suspendre-li unes OBRES PERMESES A UN INTERIOR D’ILLA de Sant Martí. La foto clama al cel. L’Ajuntament de les macro illes! Tres calbots (o trenat) a aquest l’Ajuntament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa