Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona tindrà un centre pioner per fer recerca en immunologia
  • CA

La Fundació la Caixa promou la construcció d’un nou centre de recerca en immunologia a Barcelona. Les instal·lacions, pioneres a l’Estat i sense gaires més a Europa, obriran el 2025.

Serà el CaixaResearch Institute i els impulsors n’han presentat aquest dimecres el projecte científic, informa l’ACN. Els investigadors hi estudiaran com el sistema immunològic interacciona amb les malalties més prevalents, com les neurològiques, les oncològiques i les infeccioses, i els factors mediambientals que hi influeixen. Aquest juny començaran les obres als terrenys on es construirà el futur institut, davant del CosmoCaixa, amb una extensió aproximada de 19.000 metres quadrats. La Fundació La Caixa preveu una inversió superior als 60 milions d’euros entre la construcció del nou edifici i el seu equipament.

Recerca pròpia

El CaixaResearch Institute serà un dels primers centres dedicats a la immunologia d’Europa. L’institut desenvoluparà recerca pròpia d’impacte i prioritzarà la transversalitat, la interdisciplinarietat, la innovació i la transferència de resultats a la societat. L’objectiu, avançar en el coneixement i la comprensió dels processos del sistema immunològic i del seu paper en la salut global i en les malalties infeccioses, oncològiques i neurològiques.

El sistema immunològic és la primera línia de defensa davant de patògens clàssics com ara virus o bacteris i, també, un sistema d’identificació d’altres agents nocius de dins i fora del cos. Els receptors de les cèl·lules T i B -els agents guardians d’aquest sistema- mantenen una memòria viva de tots els virus, els bacteris i altres molècules amb els quals han entrat en contacte i que generen una reacció interna que activa mecanismes de defensa.

Aquest precís sistema de reconeixement permet diferenciar les pròpies cèl·lules de tota la resta, capacitat que el converteix en candidat per al desenvolupament de tractaments diana davant de cèl·lules canceroses, virus o bacteris, entre d’altres.

Col·laboració amb altres centres

El futur institut també generarà un ecosistema estable de col·laboració entre els quatre centres de referència amb els quals la Fundació La Caixa té especial vinculació, que són l’Institut d’Investigació de la Sida (IrsiCaixa), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC).

Després de l’aprovació dels tràmits de planificació urbana per part de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, la fundació ha definit el pla científic i les infraestructures del centre. L’edifici tindrà aproximadament 19.000 metres quadrats de superfície útil i disposarà d’espais i equipaments de primer nivell. 

Aquest mes s’iniciaran les obres per enderrocar l’edifici preexistent, al carrer de Manuel Ramon, davant del CosmoCaixa. La previsió és que el segon semestre d’aquest any es comenci a construir l’edifici, el projecte arquitectònic del qual desenvolupa TAC Arquitectes. El 2023 engegarà el procés d’atracció i reclutament de talent; el 2024 s’obriran els primers espais i el 2025 s’acabarà la construcció i l’adequació de les instal·lacions científiques.

Més notícies
L'interior de l'espai dedicat als invertebrats al Zoo de Barcelona / BSM
El nou espai del Zoo: escorpins, borinots i espècies en risc a Catalunya
Notícia: El nou espai del Zoo: escorpins, borinots i espècies en risc a Catalunya
Comparteix
La instal·lació té una superfície de 300 metres quadrats i aplega terraris i aquaris
Entrada de la planta gestionada per Tersa a prop del Fòrum / ACN - Laura Fíguls
La policia acusa la incineradora del Besòs de cremar residus perillosos
Notícia: La policia acusa la incineradora del Besòs de cremar residus perillosos
Comparteix
La Guàrdia Civil sosté que va incinerar aparells elèctrics, medicaments i residus sanitaris tot i no tenir permís
Espectadors davant d'un escenari del Primavera Sound / David Zorrakino / Europa Press
Demanda imminent contra el soroll i l’acumulació de concerts al Fòrum
Notícia: Demanda imminent contra el soroll i l’acumulació de concerts al Fòrum
Comparteix
Les aglomeracions i el soroll del Primavera Sound desborden les queixes més enllà del voltant del recinte
Recreació del bosc vertical ideat pel Caixafòrum / Fundació la Caixa / Europa Press
Arbres i plantes penjant sobre el buit al bosc vertical del Caixafòrum
Notícia: Arbres i plantes penjant sobre el buit al bosc vertical del Caixafòrum
Comparteix
El jardí es plantarà a finals d'any sobre un mur d'uns 500 metres quadrats a Montjuïc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa