Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Arbres i plantes penjant sobre el buit al bosc vertical del Caixafòrum
  • CA

Quinze arbres i 22.000 plantes suspeses sobre el buit en un gran jardí muntat sobre una façana. El Caixafòrum plantarà un bosc vertical de 500 metres quadrats sobre l’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia de Fira Montjuïc, un edifici en desús a la vora de l’antiga fàbrica Casaramona, la seu del centre cultural de la Fundació la Caixa a Montjuïc. Es preveu que sigui una realitat el desembre.

Recolzat a la mitgera davant la qual hi havia hagut el restaurant La pèrgola s’hi alçarà un espai verd amb 40 espècies vegetals diferents, 22.000 plantes i 15 arbres en suspensió de nou varietats. Serà “l’obsequi” de CaixaForum a la ciutat de Barcelona amb motiu del seu vintè aniversari, han explicat els responsables de l’equipament cultural.

La instal·lació costarà un milió d’euros, manteniment a banda. En aquest sentit, el bosc reduirà el consum d’aigua gràcies a un sistema de recollida d’aigües pluvials i aprofitament de l’aigua de reg. Els seus elements ja estan creixent “en hivernacles” i conformaran la paret verda a finals d’aquest 2022.

Quatre tones de catifa verda

La instal·lació va en la línia d’altres projectes pioners de bosc vertical en edificis (com Il bosco verticale, que llueix a dos gratacels a la ciutat de Milà), però en aquest cas s’alçarà sobre una paret mitgera com una gran catifa verda amb arbres en suspensió, la gran novetat de la proposta. “No tenim constància de precedents”, ha dit en aquest sentit la directora general de la Fundació, Elisa Durán.

El bosc vertical compta amb el vist i plau de Fira Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. El disseny està en sintonia amb el projecte del consistori per desenvolupar jardins verticals en una trentena de parets mitgeres en els propers anys.

L’estructura és un cos autònom que no es recolzarà les quatre tones de massa vegetal sobre l’edifici. La proposta ajardinada està formada per 22.000 plantes, i com a element més vistós i destacat, 15 arbres flotants de 9 espècies diferents (oliveres, magraner, garrofer, gatell i àlber, entre altres). S’han seleccionat 40 espècies autòctones o adaptades al nostre clima, de manera que la tria no és només ornamental sinó també mediambiental.

Creixement en hivernacles

Les jardineres tindran una alçada d’170 centímetres aproximadament i es fixaran amb tècniques pròpies de la plantació d’arbratge en coberta enjardinada (fixació radicular). També es muntaran franges verticals de malla que actuaran com a suport i guia de creixement per a vegetació de tipus enfiladisses. Complementàriament, CaixaForum ha dissenyat una solució artística que emula de forma realista les arrels d’aquests arbres, just a sobre de les arrels autèntiques. 

D’algua manera, el bosc “ja ha nascut”, tal i com ha expressat Elisa Durant. Els arbres, lògicament, però sobretot el llit de milers de plantes que cobriran la paret ja estan creixent en hivernacles de manera que quan arribi l’hora de plantar-les a la paret vertical estiguin el punt desitjat. 

Amb l’objectiu d’optimitzar els recursos naturals que una instal·lació així consumeix, el manteniment es basarà en el consum d’aigües pluvials i l’aprofitament de l’aigua de reg. En concret, hi haurà 13 dipòsits per emmagatzemar l’aigua, amb una autosuficiència de reg de fins a 15 dies, i de set durant els mesos més secs. La instal·lació és una obra de l’empresa de jardineria vertical i cobertes verdes Babilon, amb la col·laboració de L’Obrador Arquitectura i Paisatge, Vida i Solanes Arquitectes i Most Enginyers.

La iniciativa connecta amb els jardins verticals que la Fundació ‘la Caixa’ ja té al seu CaixaForum de Madrid, i al Cosmocaixa. Però és també, segons ha expressat Duran, un nou lligam de l’espai amb la muntanya de Montjuïc, seguint l’esperit de la Fira Universal de 1929 i de la mateixa instal·lació del CaixaForum en aquest indret al límit entre la ciutat i la muntanya.

Més notícies
Calendari de 1954 il·lustrat amb 'Golden Dreams', la famosa fotografia que Tom Kelly va fer a Marilyn Monroe per al primer número de Playboy / Font: Museu de l’Eròtica
Museus curiosos de Barcelona que desafien els 5 sentits
Notícia: Museus curiosos de Barcelona que desafien els 5 sentits
Comparteix
Cinc espais expositius per a una experiència disruptiva amb cadascun dels sentits
Una de les exposicions del MACBA / Mar Martí (ACN)
Mes de 100.000 persones participen a la Nit dels Museus
Notícia: Mes de 100.000 persones participen a la Nit dels Museus
Comparteix
El MNAC i el MUHBA han estat els dos espais que han acollit més visitants
Cúpula central del Palauet Albéniz / Foto: Goroka - Barcelona Imatges
FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial
Notícia: FOTOS | Així és el sumptuós Palau Albéniz que hostatja la Casa Reial
Comparteix
Cada detall de l’edifici és un vestigi centenari del culte polític als Borbons
Una imatge d'arxiu del Park Güell / Europa Press
El carnet de biblioteca deixa de ser vàlid per entrar gratis al Parc Güell
Notícia: El carnet de biblioteca deixa de ser vàlid per entrar gratis al Parc Güell
Comparteix
A partir de l'1 de juny caldrà registrar-se Gaudir Més per entrar-hi de franc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa