La Casa Asil de Sant Andreu suma ja 45 morts durant l’epidèmia de coronavirus

El geriàtric ha pagat de la seva butxaca un lot de tests de coronavirus davant del retard de les administracions i l'urgència de confinar tot els positius

La Casa Asil de Sant Andreu ​​suma ja 45 residents morts des que es va declarar la pandèmia de coronavirus, en comptabilitzar 4 noves defuncions els darrers dies. Un de les morts va ser a la residència mateix, ha explicat el centre en un comunicat al seu web. En aquest moment, viuen a la Casa Asil 73 residents. Divendres el centre ja va explicar en un comunicat que s’havien mort 41 residents, dels quals 10 han mort en l’última setmana. 

Segons han informat fonts d’aquest centre, fins ara 33 residents han estat derivats, 28 viuen temporalment al Centre Blauclínic Isabel Roig, un a l’Hospital Clínic, un al Centre Sociosanitari Pere Virgili, un a la Clínica Delfos i finalment les dues persones que han anat a viure temporalment amb les seves famílies.

Compren tests de la seva butxaca

El centre ja ha rebut 15 sol·licituds de famílies per endur-se un resident a casa, però només s’ha pogut fer les proves a 10 de moment. “Els resultats indicaren que només tres d’aquests 10 van resultar negatius”, diu el centre. Des d’aquest diumenge, la Generalitat ja no obliga a que els residents candidats passin les proves, però això ha generat incertesa a la Casa Asil: “Tant les famílies com nosaltres pensem que aquesta situació genera inseguretat en no saber si els residents estan contagiats”. “A hores d’ara, hem d’acordar amb aquestes famílies els propers passos a donar”, afegeixen.

El geriàtric confiava rebre un lot de tests de l’Ajuntament de Barcelona, però divendres se’ls va comunicar que l’enviament es retardaria. Dissabte van “constatar” que altres opcions com rebre’n del Departament de Salut “tampoc serien immediates”. Davant d’aquesta situació, el centre va optar per fer la inversió de la seva butxaca i encarregar “tests fiables PCR a Progenie Molecular, una empresa solvent, situada a València”.

Els han arribat aquest dimarts, han recollit les mostres de tots els residents i les han enviat a l’empresa per rebre els resultats “en 48 hores”. “Per fi, sabent de manera fiable qui ha donat positiu o negatiu al test,  podrem reorganitzar els espais i confinar adequadament cada resident, com no ens hem cansat de reclamar des de fa molts dies”, apunten. Experts de Metges Sense Fronteres, que van visitar la residència dilluns, els assessoraran sobre com cal fer “els nous confinaments i circuïts, especialment amb la roba i el menjar”.

55 professionals de baixa

 

La residència continua tenint problemes per trobar personal sanitari, tot i que han pogut incorporar a una infermera en l’última setmana. Tres familiars d’ancians que viuen a la Casa Asil –una doctora i dues infermeres– s’han ofert voluntàriament unes hores per les tardes i els matins dels caps de setmana, per ajudar mentre duri la pandèmia. Aquest centre ha tingut 55 professionals de baixa però alguns ja es van reincorporant a la feina, com la responsable higienicosanitària i dues infermeres.

També ha millorat en els últims dies és el material de protecció per als professionals que atenen la gent gran, que ha arribat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de la Xarxa de Suport Mutu de Sant Andreu i de famílies d’escolars que van a el centre educatiu que comparteix illa de cases amb la Casa Asil i que regenta la mateixa ordre de religioses. També han col·laborat amb material la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​el Col·legi de Metges de Barcelona, ​​una constructora, una coneguda empresa de material esportiu, la Unió Esportiva de Sant Andreu i altres societats.

Més informació

Nou comentari