“A l’Hospital del Mar ens preocupa el repunt de Barcelona”

El doctor Juan Pablo Horcajada assegura que el centre està preparat per si els contagis que estan augmentant deriven en més ingressos hospitalaris

Els ingressos per Covid-19 estan en un moment molt baix a l’Hospital del Mar, com al de Vall Hebron, però els equips mèdics del centre estan en guàrdia pel repunt de contagis que s’ha detectat a Barcelona, tot i que encara no s’ha traduït en l’aparició de casos greus. Ho ha admès aquest dilluns el cap de serveu de malalties infeccioses del centre, Juan Pablo Horcajada, en declaracions al programa Tot es mou, de TV3. “[El repunt] és preocupant perquè es nota un canvi, una nova fase, no deixa de ser un reflex del que va passar durant la revetlla i els dies previs”, ha reconegut. Tanmateix, ha matisat que “ara mateix a l’Hospital del Mar hi ha pocs casos i molts són persones que venen per altres malalties i se’ls fa la prova i donen positiu”. Per a Horcajada, s’estè en un “moment d’impàs”, a l’espera de si el repunt de la setmana passada és episòdic o és l’inici d’un rebrot. “Estem preocupats per aquest repunt que s’està detectant a la comunitat i atents per si després pot arribar a l’hospital, estem preparats i a l’expectativa”, ha resumit.

Segons Horcajada, “és lògic que quan s’aixequen les mesures de confinament comenci a haver-hi casos, és impossible mantenir zero casos si el confinament no és complet”. Per al doctor, “és qüestió de trobar l’equilibri entre reactivar l’economia i tenir una sèrie de casos però de manera controlada”. “En aquesta lluita per no passar-se d’un cantó ni de l’altre és en el que estan treballant tots els equips salut pública”, ha assegurat.

Tot i admetre quan treuen “el cap per la finestra”, en referència a la platja de la Barceloneta, els metges de l’hospital veuen “situacions que no aproven”, ha advertit que “on s’ha de tenir més cura és a l’interior dels edificis”. “No és el mateix una reunió de persones en un espai tancat que en una platja, perquè el virus és molt susceptible a ser diluït per l’aire i a concentrar-se en un ambient tancat i amb poca ventilació, que és on hi ha més transmissió entre persones”, ha argumentat.

Horcajada ha subrtallat que quan la corba es va aplanar i van disminuir molt les ingressos hospitalaris, “hi ha gent que va interpretar això com un missatge que el virus s’havia acabat, i això no s’ha acabat”. “En gran part és a les nostres mans, és una qüestió de comportament individual. Haver d’estar tancat per força amb un estat d’alarma perquè les coses funcionin parla poc en favor de la nostra societat. Hem de continuar tenint molta cura i hem de continuar pensant que la persona que tenim al costat, encara que no tingui símptomes, pot transmetre la malaltia”, ha alertat.

Més informació

Nou comentari