Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Calen foc a l’estàtua de Colom de Barcelona
  • CA

La diada prèvia al dia de l’Orgull va acabar amb l’estàtua de Cristòfor Colom patint un petit incendi a la falda del monument. Va passar després que les entitats que havien mobilitzat una rua conjunta pels drets LGTBI i la lluita social, des de la tarda fins a la mitjanit, desconvoquessin. De moment, l’única autoria que circula per les xarxes és la d’un grup que es fa dir El barri resisteix a Telegram. Un dels vídeos que mostren un punt baix de l’estàtua en flames, compartit pel mateix canal, assegura que en són els responsables. A més, fonts de diferents col·lectius que havien participat i organitzat la manifestació ahir al vespre neguen a aquest diari tenir-hi res a veure.

Dos vídeos compartits pel canal El barri resisteix mostren com els fets són d’aquesta matinada, ja que hi apareix una multitud considerable de persones amb mascaretes al voltant del monument. Aquest fet encaixa amb la proximitat de la zona on havia acabat, minut abans, la rua en reivindicació dels drets LGTBI.

Font: El barri resisteix
Font: El barri resisteix

Fonts municipals confirmen una actuació dels Bombers de Barcelona al lloc dels fets, amb un tanc d’aigua, a dos quarts d’una de la matinada. El que cremava era una mena de xarxa, segons l’equip d’emergències, i es va aconseguir extingir el petit incendi ràpidament. De fet, no consta cap afectació rellevant per l’efecte de les flames sobre l’estàtua.

Aquest matí a primera hora encara hi havia les restes de focs apagats. En la base elevada de l’estàtua quedava una peça de roba quasi tota consumida per les flames.

Un tros de roba cremat, a la base de l’estàtua / S.B.

Al seu voltant, a l’entorn abastable del monument, tota la meitat que dona a la Rambla ha quedat vandalitzada. S’hi veuen pintades com amb missatges com “colonialvirus pel cul” i consignes com “foc antirracista”. També s’hi han enganxat tot d’adhesius amb el text “el cis hetero racisme el va dur Colom”.

Pintades i adhesius a l’estàtua de Colom per assenyalar el “cis hetero racisme” / S.B.

Una vandalització esperada

Així, finalment ha acabat produint-se la temuda acció de protesta contra la simbologia de Cristòfol Colom a Barcelona, després que s’especulés amb aquesta idea arran de nombrosos casos d’atacs a monuments semblant arreu del planeta. A més, a l’últim ple municipal, se’n va arribar a debatre la pertinença de l’estàtua.

Com a afegitó, precisament dotze hores abans, ja hi havia hagut rebombori al voltant d’aquest monument. Una concentració de Vox, a la qual s’hi havia sumat la formació amb vincles neonazis Frente Nacional Identitario, va anar a reivindicar el seu valor davant les amenaces de vandalitzar-lo. Com a resposta, grups antifeixistes i de defensa dels drets LGTBI van intentar concentrar-se al voltant de l’estàtua, però els Mossos d’Esquadra van impedir qualsevol mena de protesta per la seva part. De fet, van acabar tots identificats i escorcollats. A més, un petit grup amb una bandera de l’arc de Sant Martí va ser víctima d’insultos homòfobs i d’una presumpta agressió física que hauria acabat en una breu baralla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa