‘Botellons’ de fins a cent persones a les platges de Barcelona en ple rebrot

La Guàrdia Urbana de Barcelona s’està trobant botellons de fins a un centenar de persones les nits d’aquest estiu, malgrat les restriccions per frenar el rebrot de Covid-19 que va començar el mes passat. Les platges són les àrees de la ciutat on es troben els grups més grans, però en altres zones també se n’han trobat de 25 i 50 persones. Ho ha explicat aquest dijous al matí el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, en la presentació del mòdul que la unitat de platges del cos ha estrenat a l’espigó del Bogatell, a Sant Martí.

“Els ciutadans han de saber que si són identificats en botellons poden ser sancionats. Però hem de fer una crida a la responsabilitat de la gent, perquè només amb les denúncies no evitarem aquestes pràctiques, que posen en risc la seguretat sanitària”, ha advertit l’intendent major cap de la policia municipal. Segons ha explicat, “la majoria de vegades amb l’avís i el desallotjament del punt on es troben aquests grups n’hi ha prou”. Si els agents veuen “garantia que el botellón es desactiva” ja donen l’actuació per acabada, però quan observen reticències i resistència a complir la instrucció denuncien els implicats.

Cada nit, la Urbana troba entre 14 i 16 grups fent botellons en diversos punts de la ciutat. Només entre el 31 de juliol i el 4 d’agost, s’han posat 190 multes a Barcelona per consum de begudes alcohòliques en grup en espais públics, una pràctica prohibida expressament des de fa anys per l’ordenança de civisme de Barcelona i que arran del rebrot de la pandèmia la Generalitat ha vetat explícitament a tot Catalunya.

Collboni: “Estarem a sobre dels infractors”

Al costat de Velázquez, hi havia el primer tinent d’alcaldia i alcalde accidental, Jaume Collboni, que ha subratllat que aquest any la unitat de platges de la Urbana té “l’objectiu doble de mantenir la convivència i fer complir les mesures sanitàries”, ja que “no es pot abaixar la guàrdia, perquè les dades de la pandèmia són per a l’esperança però encara no són bones”. “Estarem a sobre dels infractors perquè es compleixin les mesures de seguretat sanitària”, ha afegit.

Agents de la Guàrdia Urbana al nou mòdul de la unitat de platges, a l'espigó del Bogatell / S.B.
Agents de la Guàrdia Urbana al nou mòdul de la unitat de platges, a l’espigó del Bogatell / S.B.

Des del 22 de juny, dia en què va començar la temporada de bany –un mes més tard del que és habitual a causa del confinament–, la unitat de platges ha posat 3.843 denúncies per venda ambulant no autoritzada i ha intervingut 30.506 productes, la gran majoria llaunes de cervesa (28.645) i productes tèxtils (644). També han fet 14 detencions i han denunciat com a investigades 46 persones més per furts, robatoris amb violència i intimidació i robatoris en vehicles aparcats a la rodalia de les platges. També s’han posat 499 multes per mal ús de vehicles de mobilitat personal –la gran majoria, bicitaxis sense permís i la resta per utilització “de risc” de patinets– i 44 més per oferir massatges a les platges sense cap llicència.

Tot i així, segons Velázquez, aquestes xifres són molt inferiors a les d’altres anys, bàsicament perquè a penes hi ha turistes i perquè l’afluència mitjana a les platges s’ha reduït molt: d’unes 50.000 persones diàries a 32.000, el dia que s’arriba al màxim permès per les restriccions per la Covid-19. “De la mateixa manera que els fets delictius al conjunt de la ciutat ha caigut un 42%, les infraccions disminueixen també a les platges. Encara no tenim dades perquè fa només un mes i escaig que ha començat la temporada de bany, però creiem que la caiguda serà superior a aquest 42%”, ha avançat l’intendent major.

Nou comentari

Més notícies
Accessos als búnquers del Carmel tallats per la Guàrdia Urbana / Nuria Arévalo (Facebook)

Els búnquers del Carmel, tancats al vespre per la Covid

La Guàrdia Urbana en fa marxar els grups que s'hi reuneixen per evitar l'acumulació de gent i el 'botellón' durant el rebrot
La Guàrdia Urbana desallotja un grup que feia 'botellón' a la Barceloneta, en imatge d'arxiu / ACN

Barcelona estudia si ha d’apujar les multes pel ‘botellón’ per adaptar-les a les del Govern

Un total de 750 desallotjats aquesta nit per beure al carrer | La Guàrdia Urbana ha denunciat 1.135 persones des de l'1 de juliol