Joaquín Benítez: “No saben com he desitjat entrar a presó”

L'exprofessor s'ha reafirmat en dir que els Maristes eren coneixedors d'almenys un cas d'abusos des del 1986

L’acusat d’abusar sexualment de diversos menors quan era professor de l’escola dels Maristes de Sants-Les Corts, Joaquín Benítez, ha decidit declarar finalment al judici que el processa. “Estic molt penedit, tot i que no ho sembli”, ha explicat davant els retrets de no mostrar-se empàtic amb el patiment dels testimonis de les víctimes. De la mateixa manera, ha assegurat que sent una gran culpa i ha arribat a dir: “no saben com he desitjat entrar a la presó”.

L’abusador confés ha insistit a explicar que ha fet un gran canvi des del 2011 i que està “profundament penedit” d’haver ferit “la dignitat” i “l’amor propi” dels denunciants. Benítez també ha respost a les acusacions, que han remarcat que no mostra cap remordiment i que sembla que “gaudeixi” del judici, i ha apuntat que les llàgrimes que ha mostrat no formen part “cap teatre” sinó d’un canvi interior que ha fet arran d’un tractament de coaching. “Mai havia sentit tanta pau com ara”, ha conclòs. 

Pel que fa al coneixement que tenien els Maristes del seu cas, s’ha reafirmat en les seves paraules. “És tan cert com que soc aquí”, ha expressat Benítez, en referència als abusos que el 1986 haurien conegut des del col·legi, segons la seva declaració. L’exprofessor d’educació física va expressar amb anterioritat que se sentia “emparat” per la institució. L’afegit de la declaració d’avui és que ha anunciat que hi ha “dues persones” que ho poden demostrar, ja que ahir va limitar-se a parlar d’una persona que en tenia constància, el mateix qui li va etzibar una amonestació verbal: el germà Lluís Serra.

Els Maristes van anunciar accions legals per difamació contra Benítez i avui, des de la defensa de l’escola, hi han insistit. Segons l’advocat de la fundació Champagnat, és “sorprenent” com les acusacions titllen de “mentider” l’acusat, però en la part què inculpa el col·legi d’encobrir els fets des de fa dècades, “li donen tot el crèdit del món”.

La defensa demana presumpció d’innocència

La defensa de l’acusat, per la seva part, ha recordat que Benítez només ha reconegut dos dels casos pels quals se’l denuncia. En aquesta línia, l’advocat ha demanat al jutge que “davant els fets que no ha admès l’acusat, ha de prevaldre la presumpció d’innocència per sobre del que demanen les víctimes”. Una petició que va en direcció contrària del que demanaven les acusacions, que argumenten que el testimoni dels abusats és una prova suficient per condemnar l’exprofessor, ja que no treuen cap benefici d’explicar el seu trauma. 

El lletrat de Joaquín Benítez ha rebatut la validesa dels informes dels pèrits d’algunes de les acusacions particulars i ha rebutjat que se’l jutgi per delictes d’abusos amb penetració, ja que això l’acusat ho ha negat. Per tot, ha demanat que les penes quedin en un màxim de 8 anys de presó. 

Més informació

Nou comentari