Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona destina 50 milions a renovables per atreure inversió privada

L’Ajuntament de Barcelona crea el Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona), un instrument per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat de la mà d’inversors privats. En concret, Barcelona invertirà 50 milions d’euros municipals per impulsar l’energia renovable i atraure fons privats per poder destinar conjuntament, com a mínim, 166 milions en projectes de rehabilitació energètica i d’instal·lació de fotovoltaiques. Es preveu que aquesta iniciativa tindrà un efecte multiplicador de l’impacte de la inversió municipal i del nombre de projectes que es fan a la ciutat, i permetrà incrementar en un 66% la generació renovable local actual.

Aquesta iniciativa és fruit de l’acord del govern municipal, ERC i Junts per Catalunya. Els grups van pactar en l’acord de pressupostos del 2020 crear aquest mecanisme com a instrument clau per fer front a la crisi econòmica post covid-19, ja que permetrà generar activitat econòmica i ocupació i impulsar la innovació empresarial a la vegada que s’accelera la millora energètica dels edificis de la ciutat incorporant la generació d’energies renovables.

Atraure inversors

És una oportunitat per atraure cap a Barcelona l’interès d’operadors energètics i fons especialitzats en l’impuls de renovables, i de fer-ho amb un model d’inversió que sigui atractiu per a la ciutadania, que no ha d’aportar recursos. Aquesta eina permet generar activitat econòmica revertint la situació d’envelliment del parc d’habitatges i la baixa eficiència energètica dels edificis de la ciutat, i aprofitant el potencial i la oportunitat que suposa instal·lar equips de generació d’energia als terrats.

El nou Mecanisme per a l’Energia Sostenible estarà dotat amb 50 MEUR, i permetrà fer inversions compartides i atraure finançament privat per impulsar a la ciutat projectes de transició energètica. En concret es calcula que aquesta inversió pública de fins a 50 milions representarà, com a mínim, una inversió total de 166.

A l’hora de seleccionar i homologar inversors, l’Ajuntament exigirà que es focalitzin en inversions en fotovoltaica o rehabilitació energètica en els quals el model de negoci no requereixi un cofinançament per part dels propietaris dels edificis. Els inversors assumiran el 100% de la inversió i la recuperaran gràcies als estalvis energètics generats per les operacions finançades, seguint el model ESCO. Aquest punt és determinant, ja que en el context actual de crisi, cal preveure poca capacitat d’inversió per part de propietaris particulars.

Plaques fotovoltaiques

En el cas d’inversors especialitzats en fotovoltaica, entre altres criteris, es garantirà que aquests fons diversifiquin la instal·lació de fotovoltaiques a diferents tipus d’edificis (residencial, terciari, industrial), fomentin l’autoconsum, les comunitats energètiques, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, a la vegada que els inversors privats podran proposar millores en relació a l’ús i l’aprofitament dels terrats comunitaris.

El mecanisme busca prioritàriament potenciar la generació energètica a la ciutat a partir de la iniciativa privada i s’enfoca tant a projectes que considerin grans espais (cobertes de naus industrials, logístiques o altres espais de ciutat), com també a agrupació de projectes més petits que sumats puguin fer el conjunt de la inversió manejable alhora que escalable.

Més notícies
Imatge del projecte per col·locar pèrgoles fotovoltaiques al nou tram cobert de la ronda de Dalt / Ajt. Barcelona

Barcelona col·locarà tres pèrgoles fotovoltaiques al nou tram cobert de la ronda de Dalt

Notícia: Barcelona col·locarà tres pèrgoles fotovoltaiques al nou tram cobert de la ronda de Dalt
Comparteix
Els treballs suposen una inversió d'1,7 milions d'euros i la previsió és que acabin el desembre
Notícia: Barcelona col·locarà tres pèrgoles fotovoltaiques al nou tram cobert de la ronda de Dalt - Mobile
Viaducte de l'L10 Sud, vist des de la nova estació Zona Franca / TMB

Les 3 últimes estacions de l’L10 sud s’estrenaran al març

Notícia: Les 3 últimes estacions de l’L10 sud s’estrenaran al març
Comparteix
S'alimentaran d'energia procedent de plaques fotovoltaiques
Notícia: Les 3 últimes estacions de l’L10 sud s’estrenaran al març - Mobile
L'edifici on s'ubicaran les plaques solars / Port de Barcelona

El Port inverteix més de mig milió d’euros en plaques solars per reduir el consum elèctric

Notícia: El Port inverteix més de mig milió d’euros en plaques solars per reduir el consum elèctric
Comparteix
Permetrà disminuir-lo en un 67% i s'instal·larà a l'Àrea Punt d'Inspecció de Frontera
Notícia: El Port inverteix més de mig milió d’euros en plaques solars per reduir el consum elèctric - Mobile
Plaques solars per fer energia renovable a una comunitat de veïns de Barcelona / Jordi Play

Conjura municipal per rellançar la rehabilitació d’edificis a Barcelona

Notícia: Conjura municipal per rellançar la rehabilitació d’edificis a Barcelona
Comparteix
La doble crisi actual, pel clima i pel coronavirus, empeny el consens polític per rejovenir els habitatges i fer-los molt més eficients
Notícia: Conjura municipal per rellançar la rehabilitació d’edificis a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa