Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona analitza l’aigua de la ciutat per anticipar-se als rebrots

Barcelona busca anticipar-se a la Covid-19. És per això que el buscarà per terra, aire, i també mar, segons han anunciat els regidors Gemma Tarafa i Eloi Badia. Dos projectes amb la participació de l’Ajuntament de Barcelona i impulsats per Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), el Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments de la Universitat de Barcelona (UB) i Adasa buscaran la detecció “precoç” del virus a zones de la capital catalana, segons ha comentat la regidora de Salut. “La detecció precoç és clau per anticipar-se a situacions com les viscudes en els últims mesos”, ha defensat Tarafa. Un dels projectes, anomenat Life iBATHWATER, es fa paral·lelament a Barcelona i Berlín i inicialment se centrava a millorar la qualitat de l’aigua de les platges després de pluges.

A més, en el marc d’un projecte iniciat el setembre de 2018 amb altres ciutats com Amesfoort o Göteborg, els investigadors amplien el focus d’interès a la recerca de Covid-19 a les aigues de bany i residuals de la capital catalana. En el projecte, anomenat H2020 Scorewater, fins ara estudiaven la correlació entre qualitat de vida, qualitat de les aigües residuals i hàbits ambientals. Tres estacions a Barcelona seran les encarregades d’analitzar la qualitat de les aigües residuals i de buscar-hi Covid-19. Estaran ubicades als barris del Carmel, Sarrià i Poblenou.

D’aquesta manera, Barcelona comptarà amb un mètode més “barat” i “detallat” per anticipar-se als rebrots, segons ha explicat la catedràtica de microbiologia per la UB, viròloga i cap del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments, Rosina Girona. Tarafa ha detallat que, gràcies a l’anàlisi de l’aigua, es tindrà informació sobre possibles repunts tot i que no apareguin a les estadístiques. “Pot ajudar a detectar casos asimptomàtics”, ha posat en valor. “Permet veure on hi ha casos positius abans que se n’hagin fet diagnòstics”, ha resumit la regidora de Salut. Amb tot, Girona ha destacat que el que detecten a l’aigua és el rastre genètic del virus, així que no hi haurà perill de contagi.

La cap de servei ambiental i de relacions externes de BCASA, María José Chesa, ha afegit que un dels objectius del projecte és, també, disposar d’informació respecte de la qualitat de l’aigua de bany en temps real. A més, ha precisat que s’està fent servir la “sociologia del clavegueram”, que permet conèixer hàbits de la població gràcies a l’estudi de les aigües residuals.

“Èxit rotund” de la crida per vigilar la tortuga babaua

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha celebrat l'”èxit rotund” de la crida per trobar voluntaris que vigilin la tortuga babaua. Aquesta espècie de tortuga va arribar per sorpresa a Barcelona, tal com ha recordat el regidor, i el consistori va animar la ciutadania a apuntar-se per vetllar pel seu niu. Després d’una formació els voluntaris començaran la tasca de vigilància, segons ha informat Badia.

Més notícies
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón / ACN
Notícia: Simón, optimista amb el rebrot de Barcelona: està “progressivament estabilitzant-se”
Comparteix

Simón, optimista amb el rebrot de Barcelona: està “progressivament estabilitzant-se”

El director del CCAES avala que no es relaxin encara les restriccions
Notícia: Simón, optimista amb el rebrot de Barcelona: està “progressivament estabilitzant-se” - Mobile
Imatge d'arxiu de vianants pel front marítim, durant l'estiu / David Zorrakino (Europa Press)
Notícia: El risc de rebrot és més alt a Ciutat Vella i Sant Martí
Comparteix

El risc de rebrot és més alt a Ciutat Vella i Sant Martí

La zona de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó ha passat de ser la que registrava més percentatge de positius per coronavirus a la que en comptabilitza menys, les últimes setmanes
Notícia: El risc de rebrot és més alt a Ciutat Vella i Sant Martí - Mobile

Nou comentari

Comparteix