L’Ajuntament de Barcelona accelera la pacificació d’entorns escolars a la ciutat i preveu fer 66 actuacions aquest any en el marc del programa Protegim les Escoles. L’any 2020 ja es van pacificar els entorns de 26 centres i, si es completen les actuacions previstes per aquest any, es tancarà el 2021 amb un centenar d’entorns pacificats. La Comissió de Govern del consistori ha aprovat aquesta setmana el gruix dels projectes executius, de manera que 52 d’aquestes escoles es faran entre juliol i agost, aprofitant l’aturada de l’activitat a les aules per les vacances d’estiu.

La resta de projectes per arribar a les 66 escoles es definiran properament. En total, l’Ajuntament destinarà 4,46 milions d’euros a totes les obres de 2021. En línies generals, les actuacions es basen en la pacificació del trànsit, la millora de l’habitabilitat i la visibilitat de l’espai i es fan intervencions tant estructurals com tàctiques. Els projectes inclouen actuacions per eliminar carrils de circulació i pacificar carrers amb prioritat pel vianant.

D’aquesta manera, es guanyen també metres quadrats d’asfalt que passaran a ser espais d’estada on s’hi instal·laran bancs i elements de joc. A més, als nous espais s’implantaran mesures per reduir la velocitat dels vehicles com ara modificacions de les fases dels semàfors, instal·lació de coixins berlinesos i voreres passants.

Un lloc “segur i ple de vida”

En les darreres setmanes ha tornat als carrers de Barcelona una ‘revolta escolar’ per acabar amb l’excés de contaminació als entorns educatius, amb diverses associacions que han protagonitzats talls de trànsit simultanis. Amb aquest programa, el govern municipal vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir de manera prioritària els infants i fer de les escoles i el seu voltant un lloc “segur i ple de vida”.

Segons el consistori, les actuacions fetes durant el 2020 han tingut “molt bona rebuda” per part de les comunitats educatives, ja que també permeten organitzar millor les entrades i sortides i mantenir la distància de seguretat entre alumnes en l’actual situació de pandèmia. A més, els veïns fan ús de les zones guanyades.

A finals d’aquest any, un total de 92 centres disposaran d’un espai urbà pacificat amb l’objectiu que els infants i les famílies respirin un aire de més qualitat i disposin de més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll. En total, entre 2020 i 2021 les obres als entorns d’aquestes escoles on ja s’ha actuat o s’actuarà els propers mesos arribaran a 31.845 alumnes i suposaran una inversió global de 5,92 milions d’euros.

També s’haurà pacificat un mínim de 16 carrers i s’haurà guanyat 14.150 m2 a l’asfalt, que seran més un cop es concretin els projectes executius dels centres que s’estan definint actualment. Per escollir l’ordre d’actuacions, s’han tingut en compte factors com ara prioritzar els infants de 0 a 12 anys, escoles en punts complicats de seguretat viària, demandes dels districtes, centres amb més necessitat d’impuls o si són escoles amb una alta contaminació ambiental.

Seguiment ambiental

De fet, l’Ajuntament i l’Agència de la Salut Pública de Barcelona han dissenyat una pla de monitorització de les diferents actuacions als entorns de les escoles protegides per avaluar-ne els resultats. Com a part del pla, es prendran dades en 9 entorns escolars abans i després de les intervencions per analitzar l’impacte en la qualitat de l’aire i del soroll.

D’una banda, s’ubicaran difusors passius per mesurar el diòxid de nitrogen (NO2), el principal contaminant relacionat amb les emissions del trànsit, i de l’altra s’instal·larà una unitat mòbil de control atmosfèric per mesurar els nivells de NO2 i partícules.

Les escoles ho veuen insuficient

La plataforma veïnal Eixample Respira i 58 AFA/AMPA d’escoles de Barcelona han valorat com a “insuficients i limitades” totes aquestes mesures anunciades per l’Ajuntament, en un comunicat conjunt. El col·lectiu de famílies i educadors d’aquests centres es mobilitzen cada divendres per fer talls de trànsit en protesta per l’exposició infantil a la contaminació, una iniciativa batejada com a Revolta Escolar.

“Les actuacions que s’han anunciat avui són actuacions necessàries. Molt necessàries. I les celebrem. Però a la vegada són insuficients i limitades, i per això no ens podem quedar aquí. Si es pot actuar en aquestes escoles, es pot actuar a la resta”, ha defensat. Recorden que la Societat Catalana de Pediatria també demana actuar urgentment contra la pol·lusió i avisen que si Barcelona “no pot garantir la salut dels seus infants és un projecte de ciutat fracassat”. “Què és més prioritari que això?”, pregunten.

Sostenen que és “qüestió de voluntat política i no d’impediments tècnics”: “No entenem com el govern municipal continua tenint reticències a fer aquests canvis de manera generalitzada, i tampoc com els partits de l’oposició no els reclama”. Per tot això, el proper divendres 26 tornaran a sortir al carrer a reclamar més contundència contra la contaminació.

Més notícies
Tres centres de la Fundació Vicenciana passen a la xarxa pública / Ajuntament de Barcelona

Tres escoles catòliques de l’Eixample seran públiques el curs vinent

Notícia: Tres escoles catòliques de l’Eixample seran públiques el curs vinent
Comparteix
Tenien dificultats econòmiques per mantenir el seu model, centrat en els infants amb més necessitats educatives
Notícia: Tres escoles catòliques de l’Eixample seran públiques el curs vinent - Mobile
Tres professores d'escoles bressol municipals a la protesta de Sant Jaume / Adrià Lizanda

Una rebaixa laboral brusca encén les escoles bressol de Barcelona

Notícia: Una rebaixa laboral brusca encén les escoles bressol de Barcelona
Comparteix
L'Ajuntament planteja canviar de categoria al personal interí en les primeres oposicions en 10 anys
Notícia: Una rebaixa laboral brusca encén les escoles bressol de Barcelona - Mobile
Imatge d'arxiu d'un centre escolar repartint gel als alumnes / Eduardo Sanz (Europa Press)

El 25% de les escoles de Barcelona té grups confinats per la Covid-19

Notícia: El 25% de les escoles de Barcelona té grups confinats per la Covid-19
Comparteix
Només un centre de la ciutat està tancat, la Llar d’Infants Corazón de Jesús de Sarrià
Notícia: El 25% de les escoles de Barcelona té grups confinats per la Covid-19 - Mobile
Foto d'arxiu del tall de trànsit de l'11 de desembre / Eixample Respira

Continua la revolta escolar: nous talls de trànsit contra l’excés de contaminació

Notícia: Continua la revolta escolar: nous talls de trànsit contra l’excés de contaminació
Comparteix
Gairebé 40 associacions de famílies d'alumnes es mobilitzen demà per reclamar seguretat i menys trànsit
Notícia: Continua la revolta escolar: nous talls de trànsit contra l’excés de contaminació - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: FRAN BCN a febrer 20, 2021 | 14:31
    FRAN BCN febrer 20, 2021 | 14:31
    Una.altra frikada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa