Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una rebaixa laboral brusca encén les escoles bressol de Barcelona
  • CA

Onze anys després de l’última convocatòria d’oposicions, els professors de les escoles bressol municipals de Barcelona haurien d’estar d’enhorabona. Més de deu anys després, els interins tindran l’opció d’aconseguir una plaça fixa als centres d’educació per a nens d’entre zero i tres anys. Però les condicions que vol posar l’Ajuntament de Barcelona han fet que l’alegria de la plantilla –majoritàriament dones– s’hagi convertit en indignació.

La intenció del consistori és que els professionals que actualment tenen una categoria A2 passin a ser C1, la qual cosa suposa una degradació i un salari menor. La reducció del salari, però, no és el que més preocupa. “Ens preocupa la infravaloració de la professió”, lamenta la delegada sindical de la CGT i mestra d’educació infantil, Sara Escobedo.

Amb tot, segons remarquen fonts municipals al TOT Barcelona, la convocatòria de les oposicions “s’està treballant a la taula sindical” de recursos humans de l’Ajuntament i “no hi ha una decisió presa”. La intenció del consistori, això sí, és que els mestres de les escoles bressol perdin la categoria de funcionaris A2 per tenir una C1. “Ens han dit que ningú cobrarà menys gràcies a complements, però no ens convenç”, defensa Escobedo. “El següent govern podria eliminar-los”, afegeix, respecte els plusos.

Una de les pancartes de la manifestació a Sant Jaume de la plantilla de les escoles bressol municipals / A. L.

Els plans del govern municipal queden clarament expressats a l’ordre del dia d’una de les reunions mantingudes entre sindicats i consistori barceloní, a què ha tingut accés aquest diari. Un dels punts és la proposta municipal de “modificació de l’oferta pública” perquè les places d’A2 “siguin reconvertides” a C1. Es tracta, en concret, de l’ordre del dia d’una reunió del 26 de novembre de l’any passat. Tenint en compte que, segons xifra Sara Escobedo, el 70% de la plantilla de les escoles bressol municipals és interina, molts treballadors podrien perdre la categoria actual i quedar-se amb una d’inferior.

La CGT és l’únic sindicat que ha donat suport al manifest que denuncia la rebaixa de categoria. També s’hi ha sumat l’associació de mestres Rosa Sensat. La seva presidenta, Francina Martí, sosté que ho han fet per posar de relleu la importància de la tasca dels educadors d’escola bressol. “S’ha de resoldre el buit d’oposicions”, subratlla. “L’etapa de zero a tres anys és important i cal que el professorat estigui valorat”, afegeix Martí. El manifest està signat per l’associació d’educadores d’escoles bressol de Barcelona, les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, Substitutes IMEB en Lluita, Teta-à-Porter i Bressol Indignades.

Capçalera de la concentració a Sant Jaume / A. L.

Diferència entre categories

Els funcionaris poden formar part de diverses categories, de major a menor rang: A1, A2, B, C1, C2 i E. En el cas dels empleats públics de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, però, la categoria B no existeix. Aquest és un dels orígens del conflicte a les escoles bressol, segons la CGT. “A tot l’Ajuntament hi ha problemes amb les categories. Hem demanat obrir el grup B”, sosté la secretària d’organització de la CGT al consistori barceloní, Elvira Galeano. D’aquesta forma la plantilla podria accedir a la categoria B i no hauria de caure de cop fins a la C.

El grup B seria adient per incloure-hi professors que són interins a les escoles bressol municipals. La divisió per categories es fa segons el nivell d’estudis. Així, al grup A1 s’hi accedeix si es té una llicenciatura i els del grup A2 han de tenir diplomatura. El grup B està pensat per a graduats en Formació Professional (FP) de grau superior o tècnics superiors d’FP. Finalment, els del grup C1 són aquells que tenen batxillerat o FP de grau mig, o tècnics en FP, batxillerat superior o FP2. El grup C2 és per a aquells que tinguin FP, graduat escolar o la secundària. El grup E no té cap requisit pel que fa a estudis.

Pancarta de la concentració a Sant Jaume / A. L.
Pancarta de la concentració a Sant Jaume / A. L.

Protesta a Sant Jaume

La situació en què es troben els professionals de les escoles bressol ha portat unes 150 persones a protestar aquest dimecres a la tarda a la plaça Sant Jaume. Sota el lema Prou precarització a les escoles bressol municipals, s’han concentrat davant de l’Ajuntament de Barcelona i han exclamat que el canvi de categoria no és “ni ètic, ni legal”. “Més que cuidadores: som educadores” i “no només cuidem, nosaltres eduquem” han estat alguns dels crits que s’han sentit ressonar a les portes del consistori.

Més notícies
Façana de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça Sant Jaume / Ajuntament de Barcelona
Treballadores socials denuncien l’Ajuntament per un conflicte enquistat
Notícia: Treballadores socials denuncien l’Ajuntament per un conflicte enquistat
Comparteix
Malestar entre la plantilla de la Unitat municipal contra el Tràfic d'Éssers Humans (UTEH) per l'externalització de la meitat del personal
Laura Pérez, en imatge d'arxiu / ACN
L’Ajuntament vol estrenar al gener el nou centre per atendre víctimes de tràfic de persones
Notícia: L’Ajuntament vol estrenar al gener el nou centre per atendre víctimes de tràfic de persones
Comparteix
El govern rebutja un augment destacat de la plantilla, com demana ERC, perquè el servei no està "fora de ràtios"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa