Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament vol estrenar al gener el nou centre per atendre víctimes de tràfic de persones
  • CA

El govern municipal ha respost a les crítiques per les deficiències en el servei d’atenció a les víctimes de tràfic de persones mantenint la promesa d’una millora, però concretant una mica més. “El primer trimestre del 2021 farem el trasllat a una nova ubicació millor adaptada al servei per temes tant de confidencialitat com de millor atenció personalitzada”, ha apuntat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, en la comissió d’aquesta mateixa àrea. Més endavant, però, la representant de Barcelona en Comú ha puntualitzat que “espera” que l’estrena del nou centre fos “al gener”. L’objectiu d’aquest canvi de seu és solucionar el que la regidora d’Esquerra Republicana Elisenda Alamany ha denunciat com unes instal·lacions “lamentables” a l’hora de tractar amb els usuaris de la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH).

De fet, el posicionament municipal ha arribat com a resposta a una petició d’ERC perquè es donés també explicacions davant les reivindicacions laborals de les treballadores, que denuncien un profund malestar amb l’externalització d’una part de la plantilla. En aquest sentit, Pérez ha defensat la mateixa posició que ha vingut refermant el govern municipal darrerament, que és que l’externalització es va fer perquè “el nivell d’especialització requerit era molt important” i aquests perfils costen de trobar a l’Administració.

Així mateix, ha declinat donar més explicacions de la gestió dels recursos humans de la UTEH però ha subratllat que ara el pla és esperar a la sentència del procés judicial que hi ha obert per part de les tres treballadores que reclamen la internalització de les seves places. A més, Pérez ha matisat que aquests tres llocs de treball eren, precisament, els que el consistori volia crear interns des de fa mesos, just quan van tenir coneixement de les denúncies. “L’Ajuntament en aquell moment tenia un plantejament de creació de places que s’atura a l’espera del resultat del judici”, ha remarcat la tinent d’alcaldia. Paral·lelament, però, s’ha informat que hi ha “una nova licitació per la millora del servei per representacio jurídica i assessorament psicològic” a les víctimes.

Més enllà d’això, però, el que s’ha rebutjat, de moment, és que s’estigui treballant en un augment notable del nombre de treballadores a la UTEH. Elisenda Alamany ha protestat perquè “el ritme de l’atenció no s’ajusta a la dimensió dels recursos”. Laura Pérez, però, ha demanat cenyir-se a les dades i ha rebutjat que hi hagi un desnivell desmesurat entre la demanda i la capacitat del servei: “No estem fora de ràtios d’atenció ni molt menys”. Els informes de ràtios d’atenció a les víctimes així ho indiquen, ha defensat la tinent d’alcaldia, i “els recursos de l’Ajuntament no són ilimitats”.

Davant d’algunes crides a la coordinació amb la resta d’administracions que han fet altres regidores de grups com Junts per Catalunya o Barcelona pel Canvi per millorar l’eficàcia del servei, Pérez ha respost apuntant que el naixament de la UTEH “no va ser un invent municipal”. La representant dels comuns ha rematat la resposta recordant que l’estrena del servei va sorgir de converses amb organismes com “la fiscalia, la judicatura, la policia o la delegació del govern espanyol a Catalunya” que “no van ser fàcils” però que van acabar amb un “circuit específic de com treballar en matèria de tràfic de persones a Barcelona”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa