Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treballadores socials denuncien l’Ajuntament per un conflicte enquistat
  • CA

El conflicte laboral a la Unitat municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) de l’Ajuntament de Barcelona s’enquista. El malestar de les treballadores del servei municipal va néixer a principis del 2017, mesos després de la creació de la unitat. Així ho expressa la delegada sindical de CCOO al consistori Yolanda Cruz, que va atendre per primera vegada la plantilla de la UTEH a principis del 2017. Fonts de CCOO, la Intersindical, la CGT i la UGT confirmen el descontentament de les treballadores.

La plantilla s’ha adreçat en diverses ocasions a la gerència de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI per traslladar les seves queixes. L’última vegada va ser el passat 9 d’octubre, amb un document en què la coordinadora del servei expressa que “aquesta situació d’inestabilitat del personal adscrit als serveis que ofereix la UTEH es ve repetint des de la seva creació”. Fa referència a les condicions laborals de la meitat de la plantilla.

ERC ja va portar la problemàtica a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció del 18 de setembre de l’any passat. Aleshores la portaveu republicana Elisenda Alamany va demanar explicacions al govern municipal sobre les queixes de la plantilla, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, va justificar que s’estava “treballant” en un nou espai per a la unitat i que es pretenia incorporar una educadora social, cosa que s’ha acabat fent. No obstant, un any després el conflicte no només no s’ha resolt sinó que amenaça amb judicialitzar-se.

La coordinadora del servei i dues treballadores més estan contractades directament per l’Ajuntament, però les professionals encarregades del servei d’assistència jurídica i psicològica estan externalitzades. Les diferències de condicions laborals i la inestabilitat causades per la subcontractació han portat les tres professionals externes a presentar denúncies contra el consistori, segons Yolanda Cruz. Aquesta mateixa setmana s’ha celebrat ja un judici semblant contra l’Ajuntament per tenir en precari les treballadores del Centre Municipal d’Acollida d’Urgència per Violència Masclista (CMAU-VM). Fonts municipals argumenten que el cas està en mans dels serveis jurídics i que esperaran a tenir una sentència per “valorar la situació”.

La situació del personal del servei va portar la coordinadora a llençar un avís a l’Ajuntament: “Si no es garanteixen dites contractacions, a partir del 29 d’octubre serà inviable mantenir el servei en funcionament”. Es referia a la necessitat de renovar l’educadora social i de prorrogar la contractació externa dels serveis psicològic i jurídic. El consistori ha renovat l’educadora social, segons els consta als sindicats.

La UTEH té actualment 286 expedients oberts, 77 dels quals són casos que requereixen seguiment setmanal. El lloc on les professionals del servei atenen les víctimes, però, no és adequat segons els sindicats. “Estan en unes oficines on no hi ha privacitat”, lamenta el delegat sindical de la CGT a l’Ajuntament, Israel Peña. El seu sindicat, com CCOO, ha rebut queixes de la plantilla del servei “des que es va crear”. “No acceptem que siguin 3 externes i 3 internes, es poden internalitzar perquè les categories ja existeixen”, defensa Peña.

Respecte per què 3 treballadores són externes, fonts municipals argüeixen que “són serveis que necessiten professionals amb un perfil molt especialitzat i amb molta experiència en la matèria, per aquesta raó estan externalitats, perquè són perfils que no són fàcils de trobar dins l’Administració”. Pel que fa a la ubicació de la UTEH, les mateixes fonts indiquen que està previst que es traslladi el primer trimestre del 2021 a unes oficines del districte de Sant Andreu.

Més notícies
Imatge d'arxiu del CMAU-VM / Ajuntament de Barcelona
Judici contra l’Ajuntament per tenir en precari el servei d’atenció per violència de gènere
Notícia: Judici contra l’Ajuntament per tenir en precari el servei d’atenció per violència de gènere
Comparteix
Treballadores i exempleades porten el consistori als jutjats per mantenir-les externalitzades
Colau manté en precari el personal del servei d’urgències per violència de gènere
Notícia: Colau manté en precari el personal del servei d’urgències per violència de gènere
Comparteix
La plantilla del Centre Municipal d’Acolliment acusa al govern municipal d’incomplir el compromís d’internalització, aprovat fa més d’un any

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa