Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres escoles catòliques de l’Eixample seran públiques el curs vinent

Tres centres concertats d’arrel catòlica a l’Eixample amb un miler d’alumnes passaran a ser públics el curs vinent. Són els centres Marillac, Sagrada Família i Sagrat Cor, tots tres de la Fundació Escola Vicenciana. Tot i que inicialment s’havia filtrat que serien 4 les escoles ‘fitxades’ pel Consorci d’Educació, finalment el centre Sant Joan Baptista de la Barceloneta ha quedat exclòs. L’any passat ja va ser absorbit un primer col·legi concertat a l’Eixample, l’Immaculada Concepció.

L’acord entre la fundació i el Consorci d’Educació ja s’ha explicat a les famílies i contempla que els 96 professionals s’incorporin com a laborals a la plantilla del Departament d’Educació. Aquesta conversió per integrar els tres centres en la xarxa pública el curs 2021-2022 és possible gràcies al decret aprovat al maig del 2019 que obre la porta a que centres concertats o d’altres titularitats que ho demanin puguin passar a ser públics, previ estudi cas per cas.

Actualment, Educació té una trentena de peticions damunt la taula.La Fundació Escola Vicenciana, titular d’un conjunt d’escoles a Catalunya, les Illes Balears i l’Aragó, ha decidit fer el pas de conversió d’aquests tres centres davant les dificultats econòmiques per mantenir el seu model, amb preferència als col·lectius d’infants amb més necessitats educatives.

Joan Oñate, representant de la titularitat dels centres, ha destacat “l’esperit d’acollida” que sempre han tingut les escoles i s’ha mostrat orgullós que els centres responguin a aquesta necessitat d’acollida “en un alt percentatge”. “Érem conscients de les dificultats econòmiques per mantenir el model i calia buscar una alternativa”, ha indicat. Segons ell, integrar-se a la xarxa pública mitjançant l’acord amb el Consorci d’Educació de Barcelona els permet preservar el model educatiu integrador i alhora mantenir els professionals.

Tres centres de la Fundació Vicenciana passen a la xarxa pública / Ajuntament de Barcelona

Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha celebrat l’acord amb la fundació per traspassar la titularitat i ha destacat que els tres centres van néixer “amb una funció de servei públic”, ja que van sorgir en el seu dia com a iniciatives socioeducatives per donar resposta a persones en situació de vulnerabilitat. Que el curs que ve s’integrin a la xarxa pública és, segons Bargalló, un pas que “referma l’oferta educativa en qualitat i recerca de l’equitat”.

Conversió del centre

La conversió serà possible, tal com ha explicat el conseller, perquè els tres centres compleixen els requisits previstos en el decret: que hi hagi necessitats d’escolarització; que l’edifici i les instal·lacions compleixin els requisits; i que el personal compleixi els requeriments del servei d’educació. Amb tot, s’han previst una sèrie d’actuacions d’obres de reforma i millora, preferiblement en període no lectiu. En concret, la inversió del Departament d’Educació i de l’Ajuntament de Barcelona, que assumeixen al 50%, està pressupostada en 1,5 milions d’euros en els propers quatre anys. La fundació i el consorci han signat un acord pel lloguer dels equipaments.

El Consorci d’Educació es reunirà la setmana vinent amb la comunitat educativa de cadascun dels centres per tal d’explicar-los com serà la integració a la xarxa pública a partir del curs 2021-2022. A més, el consorci vetllarà perquè la transició es faci “amb tota la correcció”. Entre la setmana passada i aquesta, la Fundació Vicenciana ha mantingut reunions amb les famílies per informar-les sobre l’acord.

Més places públiques a Barcelona

L’objectiu del consorci és incrementar el nombre de places i de centres educatius per tal de revertir el dèficit històric d’oferta pública a la ciutat de Barcelona. Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació i Ciència de l’Ajuntament de Barcelona, ha indicat que el desajust és “obvi”. Segons ha dit, 7 de cada 10 alumnes a Catalunya tenen accés a l’educació pública mentre que a Barcelona són 4 o 5 de cada 10. Per això, ha valorat que l’augment de 1.000 places públiques a partir del curs vinent en un entorn com l’Eixample és “molt positiu”.

Evolució ascendent

Des del decret aprovat al maig del 2019, hi ha hagut tres centres que s’han integrat a la xarxa pública mitjançant el mecanisme i l’acord amb el departament d’Educació. Es tracta d’una escola concertada religiosa, una escola concertada laica i un institut mancomunat municipal. A banda, dos centres de Navàs passaran a la xarxa pública d’educació el curs 2022-2023.

El darrer anunci ha estat el d’aquest dijous sobre els tres centres de la Fundació Vicenciana que s’hi incorporaran ja el curs que ve, 2021-2022. Bargalló ha afirmat que actualment tenen una trentena de peticions de centres d’arreu de Catalunya però ja ha avançat que no totes compleixen els requisits marcats en el decret.

Més notícies
Mascaretes i grups bombolla escolars, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

Educació ultima el fitxatge públic de 4 escoles catòliques de Barcelona

Notícia: Educació ultima el fitxatge públic de 4 escoles catòliques de Barcelona
Comparteix
Quatre centres de la Fundació Escola Vicenciana passarien a la xarxa pública al setembre
Notícia: Educació ultima el fitxatge públic de 4 escoles catòliques de Barcelona - Mobile

Una escola catòlica de Barcelona ‘fitxa’ per la xarxa pública

Notícia: Una escola catòlica de Barcelona ‘fitxa’ per la xarxa pública
Comparteix
És el primer cop que un centre concertat en actiu fa el salt | Colau reivindica ampliar l'oferta per totes les vies i Bargalló celebra el "consens" i la "discreció" del canvi
Notícia: Una escola catòlica de Barcelona ‘fitxa’ per la xarxa pública - Mobile
Imatge d'arxiu de l'escola Canigó de Barcelona / ACN

Una escola de Barcelona perd la concertació per segregar l’alumnat per sexe

Notícia: Una escola de Barcelona perd la concertació per segregar l’alumnat per sexe
Comparteix
Es tracta d'un centre de la Bonanova vinculat a l'Opus Dei | També perden la subvenció 4 escoles de l'Hospitalet i Sant Cugat, on estudia alumnat resident a la capital
Notícia: Una escola de Barcelona perd la concertació per segregar l’alumnat per sexe - Mobile
Imatge d'arxiu d'un centre escolar repartint gel als alumnes / Eduardo Sanz (Europa Press)

El 25% de les escoles de Barcelona té grups confinats per la Covid-19

Notícia: El 25% de les escoles de Barcelona té grups confinats per la Covid-19
Comparteix
Només un centre de la ciutat està tancat, la Llar d’Infants Corazón de Jesús de Sarrià
Notícia: El 25% de les escoles de Barcelona té grups confinats per la Covid-19 - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa