Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Educació ultima el fitxatge públic de 4 escoles catòliques de Barcelona
  • CA

Quatres escoles concertades més de Barcelona estan a punt d’integrar-se a la xarxa pública. El departament d’Educació ultima les converses amb la cristiana Fundació Escola Vicenciana, propietària dels centres, per repetir una operació similar a la protagonitzada per l’escola Immaculada Concepció de l’Eixample fa just un any.

La notícia l’ha avançat aquest dimecres a la nit Nació Digital i l’ha confirmada al TOT Barcelona la conselleria d’Educació, que rebutja donar més detalls de les negociacions perquè puguin concloure amb èxit. Els 4 centres implicats sumen uns 1.400 alumnes, des d’Educació infantil fins a Secundària. Tres són a l’Eixample. La fundació disposa d’un total d’11 centres ubicats a les comarques barcelonines i fundats per la Companyia de les Filles de la Caritat, segons explica a les seves xarxes socials, que fa temps que estan inactives, igual que el seu web.

El ‘fitxatge’ d’aquests centres permetria incrementar el setembre vinent les places disponibles a la capital catalana, on hi ha molta demanda no atesa –sobretot a l’Eixample– fruit d’un canvi de tendència en la matriculació els darrers anys en favor de la xarxa pública.

El precedent

L’escola Immaculada Concepció va ser la primera en actiu a tot el país en acollir-se al decret llei 10/2019 de la Generalitat, que permet aquest traspàs de la titularitat previ estudi cas per cas de les peticions. En la presentació del canvi, al centre mateix, el conseller Bargalló va detallar que tenia aleshores “32 peticions damunt la taula d’altres centres”, la meitat de les quals a Barcelona. El curs 2019-2020 ja s’havia integrat a la pública una altra antiga escola privada, el col·legi Sant Vicenç de Paül del barri d’Hostafrancs, tot i que ja havia tancat i només es traspassava l’edifici.

L’escola Immaculada Concepció de Barcelona s’incorpora a la xarxa pública el curs 2020-21 / MMP

El traspàs implicava força canvis per a la centenària Immaculada Concepció. A més de passar d’un ideari catòlic a un d’aconfessional, el centre rebria un nom provisional –”Eixample”– fins que l’equip docent i les famílies escullin una nova denominació amb un procés participatiu. Amb el nou curs arribarien novament alumnes de P3, 5 professors més i una nova directora. Obres de millora cada estiu permetrien ampliar la capacitat d’alumnat, per créixer de 400 a 700 places en una dècada.

L’havien obert el 1879 una congregació de missioneres però entrat el segle XXI la pèrdua progressiva de matriculacions estava asfixiant el centre i ja havia obligat a acomiadar professorat cada any. Angoixats per la situació de retrocés continuat, les religioses, les famílies i els docents van veure amb molt bons ulls la via oberta per la Generalitat. El traspàs es concreta en què Consorci d’Educació lloga l’edifici a les religioses durant 17 anys –prorrogables cada 5 anys– i després les dues parts podran decidir entre arrendament o compravenda de l’immoble.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa