Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més baixes i més ingressos per Covid a Sant Pau: “Som en un punt perillós”
  • CA

L’explosió inèdita de contagis de Covid de les últimes setmanes a causa de l’expansió de la variant òmicron sotmet la sanitat pública a l’enèsima prova exigent en gairebé dos anys de pandèmia. La detecció de diagnòstics positius i la tramitació de baixes laborals han provocat llargues cues l’entrada dels ambulatoris de Barcelona els últims dies alhora que, a poc a poc, la pressió assistencial s’ha anat traslladant a les urgències i a les plantes dels hospitals. Ho noten també a l’hospital de Sant Pau, on els ingressos per Covid s’han triplicat en menys d’un mes i, alhora, les infeccions en empleats del centre han crescut els últims dies.

El coordinador Covid del Sant Pau, Pere Domingo, explica al TOT Barcelona que el 2,3% de la plantilla estava confinada aquest dimecres, en la majoria de casos amb contagi confirmat per Covid. “Són al voltant d’un centenar de treballadors, quan la setmana passada eren 80”, compara el metge, que admet que les indisposicions entre els sanitaris comporta “dificultats” per a l’hospital: “Òbviament causa trastorns, que afecten les funcions més directament relacionades amb l’assistència, perquè el problema és trobar personal que cobreixi baixes. No és gens senzill. Ara mateix, no es troben metges i personal d’infermeria”.

El contratemps coincideix amb l’augment progressiu d’hospitalitzacions. Aquest dimecres es comptabilitzaven 99 pacients atesos per Covid al Sant Pau, inclosos 31 a la unitat de crítics. En canvi, eren 32 ingressats el passat 16 de desembre, incloent-hi 10 a la UCI. La meitat dels hospitalitzats que han contret l’afecció no estan vacunats. Les unitats de cures intensives a Barcelona han passat d’allotjar 69 contagiats el 12 de desembre a 187 persones un mes després.   

Vacunació contra la Covid-19 de personal sanitari, en una imatge d’arxiu / Jordi Play

“Som en un punt una mica perillós”, analitza Domingo. “Les hospitalitzacions van en augment. Al Sant Pau, van ser una desena de noves la nit de dimecres. Encara no hem sobreeixit la capacitat de l’àrea de crítics, però la meitat està ocupada per pacients amb Covid. Si es segueix per aquesta via, és probable que la setmana que ve tinguem problemes. La cirurgia electiva s’ha suspès per tenir llits”, explica el doctor, que hi suma les dificultats per efectuar trasllats: “Ens trobem amb un bloqueig als centres sociosanitaris. Suposa que ens hem de quedar amb pacients que ocupen llits”

Creix la incidència

A tot plegat, no ajuda la gran capacitat de transmissió d’òmicron, que “multiplica per dos o per tres la de la soca ancestral” de la Covid, recalca Domingo. El doctor té la impressió que la incidència de la malatia en el personal del Sant Pau és ara superior que en altres fases de la pandèmia.

“Abans coneixíem de tant en tant algun cas si era gent propera de les àrees on treballem. Ara cada dia és una, dos o tres persones que coneixem que s’han infectat o que han sigut contacte estret amb una altra que s’ha contagiat”, comenta Domingo, que afegeix que els confinaments obligats entre el personal van començar a incrementar-se abans de Nadal. “Però tinc la impressió que aquest degoteig ha augmentat des de les festes, cosa que era d’esperar, perquè la transmissió és tan exagerada que no és d’estranyar”, apunta.

Davant de l’extraordinari nombre de baixes, el metge responsable de la unitat Covid del Sant Pau explica que a l’hospital “es reubica personal i es maniobra perquè les places quedin cobertes”. Entre altres mesures, s’han augmentat els equips dedicats a distribuir-se tasques associades a la Covid i es fan més torns de guàrdia, cosa que implica abocar encara més hores a la feina davant la mala evolució de la pandèmia. “Repercuteix sobre la gent que s’hi queda”, reconeix el doctor, que recorda “la gran quantitat d’esforç que ha caigut sobre les mateixes espatlles des del principi de la pandèmia”.

La sisena onada no ha delmat només la plantilla del Sant Pau. A l’Hospital del Mar es van notificar més d’un centenar de confinats durant l’última setmana de festes i el centre va contractar estudiants en el tram final de la formació, entre altres fórmules per cobrir vacants. El Sant Pau ha prioritzat altres vies, com incorporar alguns especialistes d’àrees hospitalàries en la roda de seguiment de diagnòstics de Covid, perquè tenen pacients ingressats per altres patologies que, alhora, s’han encomanat del virus.  

“Així no sobrecarreguen treballadors dedicats íntegrament a Covid”, assenyala Domingo. En paral·lel, les urgències del Sant Pau han registrat més visites els últims dies, alhora que els ambulatoris es saturaven. “Hi venen molts pacients per sospita de Covid. La majoria estan bé, però entre un 18% i un 20% han d’ingressar perquè tenen una afectació orgànica o patologies concomitants que fan pensar que pot evolucionar de mala manera”, indica el doctor.

Més notícies
El Mobile World Congress al recinte de Fira a l'Hospitalet / ACN
L’organització del Mobile World Congress, “sorpresa” per l’anunci de Sony
Notícia: L’organització del Mobile World Congress, “sorpresa” per l’anunci de Sony
Comparteix
L'empresa nipona no havia reservat espai físic a l'esdeveniment més gran del món de tecnologia mòbil
Telèfon mòbil amb informació oberta a internet sobre el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona / Blanca Blay (ACN)
L’Ajuntament rep cada dia una desena de trucades per prevenir el suïcidi
Notícia: L’Ajuntament rep cada dia una desena de trucades per prevenir el suïcidi
Comparteix
El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona és el 900 925 555 i és gratuït

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa