Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desactivat l’avís de contaminació pel nivell de partícules a Barcelona
  • CA

La Generalitat de Catalunya ha desactivat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a 40 municipis de la conurbació de Barcelona que va activar dijous al matí. El Departament d’Acció Climàtica va iniciar el protocol després que el nivell de partícules PM10 fossin superiors a 50 micrograms per metre cúbic aquest dimecres en dos punts de mesurament, ambdós a Barcelona, arran d’una onada de pols africana.

La previsió a 24 hores indicava que els nivells es mantindrien elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic durant dijous passat. Es preveia que la situació d’intrusió de pols d’origen africà persistís i i que les condicions meteorològiques fossin poc favorables a la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions. Comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Els municipis afectats són Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Què implica l’avís preventiu

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental. S’activa per reduir les emissions contaminants i comporta indicacions en panells lluminosos, informar la ciutadania perquè prioritzi viatjar amb transport públic i notificar a les activitats industrials i obres públiques que activin els protocols previstos, entre d’altres mesures.

La mitjana diària dels nivells de partícules en suspensió (PM10) va superar aquest dimecres el valor de 50 micrograms per metre cúbic. La previsió indica que “els nivells es mantindran elevats” i que aquest dijous es podria tornar a superar el valor diari de 50 micrograms per una situació d’intrusió de la pols africana.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la conselleria ha anunciat que farà un seguiment “exhaustiu” dels nivells. Alhora, valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar-lo.

El departament ha recordat que els nivells de qualitat de l’aire es poden consultar a l’aplicació mòbil d”AireCat’, mentre que al Canal Salut de Catalunya es detallen les mesures i les recomanacions per reduir l’exposició a la contaminació de l’aire.

Més notícies
Interior de la casa Tosquella JORDI PLAY
FOTOS | Entrem a Casa Tosquella, el modernisme ocult del Putxet
Notícia: FOTOS | Entrem a Casa Tosquella, el modernisme ocult del Putxet
Comparteix
Per primera vegada, aquesta finca obrirà portes en el marc del 48 Open House, dedicat a vuit espais ocults de la ciutat. El TOT Barcelona s’avança i te’n descobreix els racons
Vehicles circulant a la Ronda de Dalt en una imatge d'arxiu.
foto: Jordi Play
L’atropellament d’un gos provoca una cua quilomètrica a la ronda de Dalt
Notícia: L’atropellament d’un gos provoca una cua quilomètrica a la ronda de Dalt
Comparteix
Un xoc entre un vehicle i un autobús complica també la circulació d'entrada per la Diagonal
Bici-bús de l'escola Tàber
La sostenibilitat guanya terreny en la mobilitat escolar de la zona alta
Notícia: La sostenibilitat guanya terreny en la mobilitat escolar de la zona alta
Comparteix
Escoles públiques i privades promouen línies d’autocar i de bicibús per pal·liar els embussos crònics
Protesta veïnal que demana reduir el soroll al districte de Ciutat Vella / ACN
Dos radars acústics caçaran vehicles massa sorollosos a l’estiu
Notícia: Dos radars acústics caçaran vehicles massa sorollosos a l’estiu
Comparteix
210.000 persones pateixen "molèstia intensa", 60.000 "un trastorn greu de la son" per culpa del trànsit i 30 moren cada any per aquesta causa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa