Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Augmenta l’impacte de la contaminació sobre la salut dels barcelonins
  • CA

Els nivells anuals de diòxid de nitrogen a Barcelona estan per sota del límit que marca la Unió Europea, però per sobre del nivell recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest organisme ha rebaixat els nivells anuals recomanats de 40 micrograms per metre cúbic (μg/m³) a només 10. Barcelona, supera els 30 μg/m³. Aquest canvi, doncs, provoca que Barcelona augmenti l’estimació de l’impacte de la contaminació sobre la salut a la ciutat.

Tot i i això, les morts per contaminació han baixat respecte a altres anys. Segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’any 2020 i 2021, la mortalitat atribuïble a la contaminació de l’aire va ser de 1.200 casos anuals. Les xifres milloren si tenim en compte que el 2018-2019 prop de 2.000 persones vam morir pel mal estat de l’aire. Aquesta és una de les informacions més destacades que deixa l’informe de salut, que resumeix les dades de l’Avaluació de la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona que tenen més impacte a la ciutat

Nous casos d’asma infantil i de càncer de pulmó

D’altra banda, l’informe recull altres xifres que mostren les conseqüències que genera aquesta contaminació en les persones. Barcelona va tancar l’any 2021 amb 750 casos nous d’asma infantil i 110 casos nous de càncer de pulmó. Unes xifres impactants, però que mostren una evolució a la baixa si es comparen amb les que hi havia els anys 2018 i 2019. En aquest sentit, els casos d’asma infantil han baixat un 32% i els de càncer de pulmó, un 35%. A més, s’indica que la despesa que s’inverteix en el tractament d’aquestes malalties supera els 4 milions i mig d’euros.

Un 4% de les escoles, amb nivells massa alts de contaminació

Alguns dels espais que més s’intenta protegir de la contaminació són les escoles. En aquest cas, les dades mostren un augment de la variabilitat en l’exposició de diòxid de nitrogen. Això vol dir que hi ha més escoles en el tram baix, però també més centres als trams alts, els que pateixen un volum d’exposició més elevat. Amb tot, un 4% dels centres d’educació primària (de 3 a 11 anys) superen el límit legal d’exposició a NO2. Una xifra que dista molt de la que hi havia abans de la pandèmia, moment en què un 26% de les escoles superaven el límit.

L’Ajuntament de Barcelona va impulsar durant el 2021 un seguit d’accions per millor l’aire dels entorns escolars a la ciutat. En aquest sentit, va anunciar 66 actuacions en el marc del programa Protegim les Escoles. L’any 2020, d’altra banda, ja es van pacificar els entorns de 26 centres.

Les rates i els problemes per accedir al psicòleg, les altres dades impactants de l’informe

La contaminació és un dels problemes que més preocupa al consistori i un dels temes on cal una actuació més ràpida, però no l’únic. L’Informe també mostra els barris amb més plagues de rates i on més actuacions fa l’Ajuntament, així com una altra dada preocupant: un de cada deu barcelonins que necessiten ajuda, no poden permetre’s un psicòleg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa