Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
2.700 plagues de rates a Barcelona: aquests són els barris més perjudicats
  • CA

Hi ha queixes que apareixen de forma periòdica entre els habitants de Barcelona. El soroll i la neteja en són una constant, però també hi ha altres problemàtiques que angoixen alguns veïns de Barcelona, com l’aparició de senglars o rates al carrer. Segons l’Enquesta de Salut de Barcelona, l’any 2021 la ciutat va rebre un total de 2.697 incidències relacionades amb el sorgiment de noves plagues de rosegadors. L’Ajuntament, d’altra banda, ha realitzat prop de 17.000 inspeccions i seguiments a tota la ciutat.

Els districtes que més incidències han denunciat, segons aquest informe, són Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris, que coincideixen amb les zones de la ciutat on més revisions se’n fan. Tal com diu l’Ajuntament, aquests tres districtes acumulen el 41% del total d’inspeccions que s’han dut a terme per controlar les plagues. En la majoria dels casos, els controls són per controlar la rata grisa, la rata negra o el ratolí comú.

Les plagues, barri a barri

L’informe separa la ciutat en dos. Els barris de muntanya surten més ben parats que els que estan situats a la costa o al centre de la ciutat. Si s’entra en el detall, el Poble-sec és el més castigat per les plagues de rates. El segueixen de prop Sants, el Raval, el Poblenou i Sant Andreu. Totes aquestes zones han notificat entre 82 i 102 incidències relacionades amb rates o ratolins. Alhora, han estat les zones amb més controls, amb una mitjana de 600 inspeccions per barri durant el 2021.

A l’altre extrem, les zones altes de Barcelona. Vallvidrera, Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi o Montbau, per exemple, només han notificat un màxim de 20 incidències, un 20% de les que s’han indicat a zones més castigades pels múrids.

Distribució del nombre d’incidències i nombre d’inspeccions i seguiments per múrids / Font: Agència de Salut Pública de Barcelona; Mapa: Enquesta Salut 2021

L’estiu i la tardor, els moments preferits per les rates

L’informe també recull l’època de l’any més procliu per a l’aparició d’aquestes rates, l’estiu. Els mesos de juliol, setembre i octubre han acumulat el 40% de les incidències comunicades de tot l’any. Segons les conclusions de l’estudi, aquest fet es produeix per “la biologia dels múrids i un major ús de l’espai públic per part de la ciutadania, que comporta que hi hagi més comunicacions en els mesos més calorosos i a la tardor”.

Les conclusions acaben amb un petit esment a la nova contracta de neteja de la ciutat. A finals de 2021, el pla ‘Cuidem Barcelona’ incorpora un sistema d’informació geogràfica que permet “establir diferents espais públics on és més probable que les plagues proliferin i on es fa un seguiment continuat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa