Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Apareixen esquerdes en habitatges de les Corts que pateixen vibracions del subsol

Quan les obres de la Línia 9 de metro van començar fa anys, una veïna del barri de la Maternitat i Sant Ramon, Mercè Alabart, ja sentia vibracions a casa seva. Així ho recorda al TOT Barcelona: “Quan passava la tuneladora li deia al meu marit que tant de bo el metro no fes soroll quan acabessin les obres”. No ha estat així. Fa prop de cinc mesos que aquesta veïna de 78 anys va tornar a sentir vibracions. Les sent cada quatre minuts. Ensenya com han provocat algunes esquerdes a diversos espais de casa i assegura que fan vibrar les copes de la vitrina i un rellotge de paret que cada dia acaba tort. En els primers tres primers minuts que el TOT ha passat dins d’aquest habitatge del carrer de Pintor Tapiró del districte de les Corts, ja ha sentit la primera vibració. Prové del subsol.

Alabart no és l’única veïna que viu aquesta situació. El president de l’Associació de Veïns de Sant Ramon, Andrés Quilez, explica al TOT que un total de set finques del barri han alertat que senten vibracions des de fa també cinc mesos, moment a partir del qual han aparegut esquerdes en alguns habitatges. “Hi ha finques on poden viure fins a 50 persones”, avisa Quilez. Pel que fa a les causes, no estan clares, però indica que podrien ser les obres de la Línia 9 del metro. A prop de les finques afectades passa aquesta línia, que fa anys que funciona i encara està en obres.

TMB inspeccionarà els trams afectats

Davant d’aquesta situació, Quilez va traslladar la problemàtica al Districte de les Corts durant el Consell de Barri del passat 21 de març. Per part seva, fonts del Districte confirmen al TOT que van recollir la inquietud dels veïns i la van comunicar a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la Generalitat, responsables de les obres. “TMB s’ha compromès a fer inspeccions en els trams afectats per saber quin és l’origen de les vibracions”, diuen. Per part seva, Quilez indica que ha recomanat als veïns que certifiquin a través d’un pèrit que les esquerdes no són conseqüència de l’estructura de la casa per tal que consti que les causes són alienes.

Mercè Alabart a la porta de casa seva del carrer de Pintor Tapiró / Jordi Play
Mercè Alabart a la porta de casa seva del carrer de Pintor Tapiró / Jordi Play

Mentre no es trobi l’origen del problema ni es faci res al respecte, els veïns d’aquestes set finques de la Maternitat i Sant Ramon continuaran convivint amb les vibracions. Alabart afirma que a la nit les sent amb encara més força i que les esquerdes han aparegut en diversos espais de casa. N’hi ha a una de les parets del rebedor, al sostre del saló i al dormitori, on n’hi ha quatre al costat d’un crucifix que presideix aquesta habitació. “Com les parets són de paper no es pot veure com estan, però imagineu el que hi pot haver…”.

Les esquerdes també van aparèixer fa cinc mesos al pis de la Clara, una altra veïna del mateix carrer. Rep el TOT mentre està teletreballant i assenyala una de nova que es troba al saló. A més, des de fa un mes i mig les vibracions són més fortes a les 20 h. “Últimament s’han intensificat, sobretot a les nits”.

L’església de Sant Ramon

Més enllà dels habitatges del carrer de Pintor Tapiró, Alabart afirma que té constància que la farmàcia i la perruqueria que hi ha al mateix carrer tenen esquerdes a les parets del costat muntanya, com també passa a casa seva. Tanmateix, assegura que les vibracions se senten a l’església de Sant Ramon i a la ciutat veïna de Barcelona. “El meu nebot viu al barri de la Torrassa de l’Hospitalet, i també pateix vibracions”, subratlla.

Els fets que es viuen en aquesta zona no són nous a Barcelona. El barri del Turó de la Peira, situat al districte de Nou Barris, és protagonista d’una situació de l’estil força pitjor. Diversos veïns van haver de conviure durant molt de temps amb les vibracions que provocaven els trens de la Línia 5 del metro. Van desaparèixer a finals d’estiu, quan es van acabar les obres de renovació de les vies i les fixacions. Però van quedar unes quantes cicatrius.

Una altra de les esquerdes que hi ha a casa d'Alabart / Jordi Play
Una altra de les esquerdes que hi ha a casa d’Alabart / Jordi Play

Tal com van explicar el passat setembre algunes veïnes afectades al TOT, hi ha diversos habitatges, sobretot els que es troben al passeig de Fabra i Puig, que tenen esquerdes i altres afectacions provocades per aquestes vibracions. Des de llavors demanen a TMB i al Districte de Nou Barris que les arreglin. Però ja han passat més de sis mesos i no han aconseguit cap canvi. TMB no els ha dit res més del que ja va dir en aquell moment: els danys dels habitatges no són culpa de les vibracions. Però les veïnes creuen que la realitat és molt diferent. Una d’elles és la presidenta de l’Associació de Veïns del Turó de la Peira, Inés Navarro. “Quina casualitat que, justament, els afectats són els que es troben sobre la línia L5 de metro”, deia fent broma.

Les demandes de les veïnes afectades van més enllà d’aquestes esquerdes. Volen que es faci un estudi estructural per determinar que els edificis estan en bon estat. La raó? Entre altres, l’historial del barri amb l’aluminosi. L’11 de novembre del 1990 un edifici del carrer de Cadí es va esfondrar a causa del ciment de baixa qualitat amb el qual s’havia aixecat. Aquestes veïnes vivien en un bloc proper, on més tard també es van trobar afectacions i, per tant, les van reallotjar als habitatges on viuen ara. El passat mes de setembre era inevitable que temessin que la mateixa situació es repeteixi. “Tenim por que aquests blocs puguin tenir problemes similars i torni a passar una desgràcia com aquella”, va insistir llavors Navarro. “Sempre he dit que cauria quan acabés de pagar la casa, i ho vaig fer fa poc…”, va sentenciar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa