Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els alcaldes de Barcelona, París, Amsterdam i Milà reclamen a Europa una sortida social a la crisi
  • CA

Les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau; París, Anne Hidalgo; i Amsterdam, Femke Halsema; i l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, han reclamat a Europa una sortida social a la crisi provocada pel coronavirus que s’allunyi de l’austeritat. En una carta publicada a diaris europeus, celebren l'”avenç” que suposa l’acord de l’Eurogrup de mobilitzar 500.000 MEUR però diuen que s’han de prendre altres “decisions importants”. Demanen no repetir la “fórmula fracassada del 2008” i que la resposta d’ara es basi “en els principis de solidaritat i cooperació”. Les ciutats demanen rebre directament part dels fons i reclamen que es comparteixin “els costos de la reactivació entre l’Europa del nord i la del sud, en mostra de solidaritat europea”.

Les ciutats defensen que el resultat de les negociacions que s’estan produint en diverses institucions europees aquests dies i la sortida a l’emergència social i econòmica provocada per la pandèmia és “crucial” per al futur de les ciutats.

Les tres alcaldesses i l’alcalde insisteixen que la sortida a la crisi del 2008 basada en l’austeritat “ha de ser un aprenentatge” i recorden que la manca d’una sortida social llavors va debilitar els serveis públics, va endarrerir el creixement econòmic i va generar una desigualtat social “que encara es paga”. “Avui, amb els serveis públics responent de forma heroica a la pandèmia, trobem a faltar els recursos que no van arribar per les polítiques de retallades”, apunten.

Defensen que entre les ciutats hi ha una llarga trajectòria de cooperació i per això reclamen que en les negociacions prioritzin els principis de solidaritat i cooperació. “Sabem, per experiència, que davant de les crisis, la unió, la solidaritat i la cooperació són fonamentals”, asseguren.

Expliquen també que les ciutats són la primera administració a la que acudeixen els ciutadans davant de dificultats i per això reclamen a la Unió Europea que se’ls garanteixi “accedir de forma directa a part dels fons estructurals” que ha desbloquejat la Comissió Europea, així com que la mobilització d’aquests fons no es condicioni al desenvolupament de plans d’austeritat. Per als alcaldes, la sortida d’aquesta crisi també ha d’anar acompanyada d’un reforç del poder local i més capacitat de relació directa amb l’administració europea.

En quart lloc, consideren que per obtenir una reactivació econòmica més ràpida que la del 2008 és necessària la solidaritat entre l’Europa del nord i la sud, compartint els costos d’aquesta reactivació. Les ciutats aposten per prioritzar l’accés al crèdit i al finançament de baix cost per a que els serveis públics puguin recuperar-se i enfortir-se, que les empreses puguin créixer novament i que s’activin aviat oportunitats laborals. Afegeixen que cal impulsar un model de fiscalitat europea basada també en la solidaritat.

“Som ciutat europees i europeistes i confiem en que, aquesta vegada, les autoritats europees estiguin a l’altura de les circumstàncies”, declaren. Afegeixen que Europa “té l’oportunitat de llençar un missatge sòlid i contundent a tota la ciutadania: enfront del discurs de l’odi, enfront del discurs individualista, enfront de les polítiques d’austeritat, una Europa més forta, més solidària, que aposta per la sortida social, que escolta les ciutats i les protegeix i ajuda enfront dels grans reptes de futur que tenim per davant”, escriuen.

De la seva banda, ofereixen a les institucions europees “tota la col·laboració” en el desenvolupament de polítiques socials i asseguren que seran “les millors aliades” per donar aquesta resposta social si tenen el suport de les institucions europees i si les mesures adoptades situen l’economia “al servei de les persones”.

Més notícies
Joan Canadell: “Espanya prefereix arruïnar-se que perdre sobirania”
Notícia: Joan Canadell: “Espanya prefereix arruïnar-se que perdre sobirania”
Comparteix
El president de la Cambra de Barcelona adverteix que Europa només estarà disposada a ajuts importants contra la crisi del coronavirus a canvi d'una intervenció que l'Estat mai acceptarà
Canadell preveu que l’atur es dispari fins al 20% i el PIB caigui un 10%
Notícia: Canadell preveu que l’atur es dispari fins al 20% i el PIB caigui un 10%
Comparteix
"La nostra generació no hem vist mai una cosa així", alerta el president de la Cambra de Comerç de Barcelona
Canadell reclama a l’Estat que exoneri les pimes de pagar la seguretat social durant 3 mesos
Notícia: Canadell reclama a l’Estat que exoneri les pimes de pagar la seguretat social durant 3 mesos
Comparteix
El president de la Cambra demana que s'acceptin "massivament" els ERTO per evitar que hi hagi una allau d'acomiadaments d'aquí a dos o tres mesos
Canadell reclama a l’Estat i la banca que salvi les pimes de la crisi del coronavirus
Notícia: Canadell reclama a l’Estat i la banca que salvi les pimes de la crisi del coronavirus
Comparteix
Reclama al govern espanyol que garanteixi la liquiditat a les pimes i que impulsi el teletreball per fer un confinament real

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa