Canadell reclama a l’Estat i la banca que salvi les pimes de la crisi del coronavirus

Reclama al govern espanyol que garanteixi la liquiditat a les pimes i que impulsi el teletreball per fer un confinament real

No haver confinat zones de l’estat amb alta concentració de casos de coronavirus, a diferència del que es va fer a Igualada per decisió de la Generalitat, ha sigut una gran irresponsabilitat“. Així de clar ha llançat el seu principal retret al govern espanyol el president de la Cambra de Barcelona i del Consell de Cambres, Joan Canadell, que ha comparegut aquest dilluns en una roda de premsa virtual per informar de la posició del dos organismes camerals respecte de la crisi provocada per la Covid-19.

Ajuts per implantar el teletreball

Segons Canadell, la posició raonable ara mateix és el confinament dràstic que reclama el president de la Generalitat, Quim Torra. Per aquesta raó ha reclamat que s’impulsi el teletreball. “Demanem a les empreses que mantinguin la feina via telemàtica, i per això cal que l’Estat garanteixi deduccions fiscals directes perquè les que no estan preparades per fer-ho s’hi adaptin en uns dies”, ha reclamat.

“Confinar el país vol dir mantenir l’activitat des de casa, i mantenir l’activitat presencial només en alguns excepcions en sectors estratègics, com l’alimentari i el sanitari, inclosos els sectors indirectes per assegurar la cadena, com ara el d’embalatges. Per tant, una altra cosa que ha de garantir l’Estat són els equips necessaris per treballar amb seguretat en aquests sectors, màscares, guants, productes higiènics i el que calgui”, ha puntualitzat. Per a Canadell, cap empresa que necessiti mantenir l’activitat –perquè és 

Només l’Estat i la banca poden salvar les pimes

I respecte de les conseqüències, Canadell considera que “l’única recepta que pot pal·liar-les és l’aportació de liquiditat a les pimes i els autònoms, que són les empreses més dèbils” i que “l’administració estatal és l’única que pot accedir als mercats de deute en condicions favorables“, de manera que i “ha d’absorbir la major part dels costos de la crisi, junt amb el sistema financer, el qual es va ajudar en moments difícils amb sacrificis per part de tots”.

Un dels primers passos, ha de ser “la suspensió del pagament de cotitzacions de la Seguretat Social i impostos per poder pagar les nòmines i altres despeses bàsiques que garanteixin la supervivència de les empreses”. “No volem veure desaparèixer milers d’empreses”, ha afegit.

Serà una crisi “demolidora”

Segons la seva impressió, i malgrat que encara no hi pot haver estimacions amb xifres, “les conseqüències d’aquesta crisi són incalculables”. “Confiem que sigui una crisi curta, però serà demolidora, sobretot tenint en compte que encara no ens hem recuperat de la crisi del 2008″, ha advertit.

Recorda a la banca que se la va rescatar

En aquest sentit ha fet dues reclamacions a l’Estat i a la banca que vetllin perquè arribin les línies de crèdit a les empreses, i ha reclamat que als bancs que de la mateixa manera que van rebre “fons estatals milionaris” per rescatar-los en l’última crisi ara siguin aquestes entitats les que utilitzin les seves reserves per salvar el teixit econòmic. Això s’ha de traduir en la renegociació de crèdits i altres productes financers amb ampliació de terminis. 

Pla especial per als comerços i el sector turístic

Pel que fa als sectors turístic, de la restauració i del comerç, molt afectats a Barcelona perquè han hagut d’aturar la seva activitat de sobte, demanem que “l’Estat fixi de manera immediata mesures que no siguin només l’exempció d’impostos, sinó amb un pla nacional per salvar-los”. Tot i mostrar-se exigent, amb l’Estat, Canadell també ha volgut fer un vot de confiança. “L’Estat és l’únic que té la disponibilitat de liquiditat per fer-se càrrec de la situació d’aquestes empreses. L’hi hem demanat que ho faci i creien que per responsabilitat ho farà, perquè no calgui tancar cap empresa i es pugui superar la crisi només amb expedients de regulació temporal d’ocupació i flexibilització pactada”, sense acomiadaments, ha matisat.

En aquest sentit, el president de la cambra barcelonina ha recomanat també a les empreses que ho puguin fer que intentin negociar amb els treballadors fórmules flexibles, com el desplaçament de les vacances o les bosses d’hores per aturar-se ara, mentre duri l’emergència sanitària, i evitar altres mesures més dràstiques. 

Comentaris

  Ramon 16/03/2020 3:02 pm
  Tant de bo que els morts catalans per culpa de no haver confinat el focus madrileny siguin el darrer crim d'Espanya contra el nostre país.
  Nomecreonada 16/03/2020 4:36 pm
  Ara demanas.!Quina cara mes dura.
  copal bot 16/03/2020 4:56 pm
  Han confinats els focus principals a Xina, a Itàlia, però spain es diferent.

Nou comentari