Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ultimàtum veïnal a la “manca d’empatia” de l’empresariat al Pacte per Barcelona
  • CA

Les principals associacions socials i veïnals de la ciutat llancen una clara advertència al Pacte per Barcelona: si ha de ser un acord en favor de “més del mateix”, baixen del carro. El pacte simbòlic i transversal entre tots els agents econòmics, polítics i socials de la ciutat per la recuperació post-crisi enfila la recta final per a l’aprovació a mitjans de juliol. I les entitats, infrarepresentades ja de partida a les taules de debat, avisen l’Ajuntament de Barcelona que no signaran el pacte si no inclou una aposta per “un canvi substancial del model de ciutat”

En una roda de premsa aquest dijous, portaveus de les entitats han criticat “la manca d’empatia” de l’empresariat present a les reunions. I han presentat les seves pròpies propostes, un dossier de 25 pagines amb reivindicacions com incloure l’Hospital Sagrat Cor a la xarxa pública –donat que viu sobretot de derivacions de Sant Pau– o completar la unió de tramvies i la L9 del metro. Més de 20 entitats subscriuen aquest document, que han coordinat la FAVB, LaFede.cat i el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB).

“Quan vam veure les composicions de les taules jugàvem en camp contrari”, lamenta Joan Manel Parisi, president del CAB. “Això va de si fem un pacte de més del mateix o un pacte per transformar la ciutat. Segons les entitats, el que s’aprova a la taula de debat d’Economia i a la de Drets Socials es contradiu molt sovint. A més les inversions municipals, que haurien de respondre a les prioritats acordades al Pacte per Barcelona, les negocien a porta tancada els 7 partits polítics del consistori. 

Per exemple, mentre es consensua en una mesa de debat que Barcelona reduirà el turisme de masses perquè genera economia submergida, s’anuncia a l’empresariat una campanya de promoció del turisme de dos milions d’euros. “Condemnem i lamentem aquesta inversió per atraure un turisme al que a més es volen donar facilitats per aparcar el seu vehicle privat a la ciutat, va en contra de les mesures ambientals a les que hauríem d’aspirar!”, protesta Ana Menéndez, presidenta de la FAVB. El pacte tampoc contempla ni tan sols discutir, avisa, solucions per als alts lloguers dels locals comercials.

“Constatem que hi ha hagut un pes molt important dels sectors turístic i comercial de la ciutat, quan l’economia és més complexa”, denuncia l’economista Albert Recio, també de la FAVB. “Fa molt temps que diem que l’especialització en el turisme deixa l’economia de Barcelona molt exposada a qualsevol incidència externa”, afegeix. Les entitats defensen percebre la sortida de la crisi no només com una reactivació empresarial sinó com una “negociació col·lectiva com a ciutat” per resoldre “debilitats” com la precarietat laboral o la contaminació. “Veiem que bona part de les elits de la ciutat no tenen aquesta percepció o la directament la menyspreen”, censura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa