Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trias presenta un decàleg perquè Barcelona “deixi de jugar a segona divisió”
  • CA

Ha estat el jugador que ha entrat a darrera hora de la convocatòria del partit. Estava a la banqueta, però ningú no ho sabia, i salta al terreny de joc quan el seu equip -el seu nou equip- més necessitava un revulsiu. L’exalcalde Xavier Trias, candidat de Junts el 28M, surt a jugar amb moltes enquestes de cara -tot i que Junts té ara només 5 regidors-, havent aconseguit polaritzar la precampanya entre ell i l’alcaldessa Ada Colau i, sobretot, havent sacsejat les fitxes del tauler de Barcelona. Xavier Trias ha presentat en societat de la seva candidatura en un acte a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, amb un lema sense ambigüitats, Torna Trias, que pretén combinar l’experiència com a batlle de la ciutat i les noves idees que, al seu entendre, calen per revertir el model Colau.

Un decàleg de “prestigi i lideratge”

Com va fer Ernest Maragall la setmana passada a l’Auditori Axa, Trias també ha reunit la plana major de Junts a nivell nacional, això sí, sense càrrecs institucionals de pes a la fila zero després de la sortida del Govern de Junts i el trencament amb ERC, i també amb la plana major del partit a Barcelona, per donar el tret de sortida oficial a la campanya del 28M. Trias, que ha estat rebut amb crits d’ ‘alcalde, alcalde’, s’ha passejat uns segons per l’escenari per donar la mà a la primera fila i s’ha endut més aplaudiments. Jordi Turull i Laura Borràs, però també Jordi Pujol i Artur Mas, però també representants d’empreses i entitats de la ciutat.

Xavier Trias, alcaldable de Junts. Jordi Pujol i Pilar Rahola
L’expresident Jordi Pujol, entre els assistents a la conferència de Xavier Trias JORDI PLAY

Trias ha promès que Barcelona tornarà a exercir de capital del país, tant de portes endins com a ulls del món. “Aquests anys ha semblat que ens conformàvem a jugar a segona divisió, aspirant a ser la segona ciutat d’Espanya, a ser “la cocapital”. Jo no vull que Barcelona jugui a segona divisió. Jo vull que Barcelona jugui la Champions i la guanyi. Hem de jugar i competir amb Nova York, París o Amsterdam, amb les millors ciutats del món”, ha dit el candidat junter, que ha remarcat que cal recuperar l’orgull de ser barcelonins.

Justament, recuperar la capitalitat és el desè punt que ha desgranat el candidat junter per rescatar “el prestigi i el lideratge” de Barcelona, la pèrdua del qual Trias atribueix no només al govern Colau-Collboni, sinó també al “suport inesgotable d’Esquerra a Ada Colau i de l’enamorament que tenen amb els Comuns”.

Recuperar el lideratge és el primer dels punts que Trias ha desgranat en contraposició amb el que creu que ha fet Ada Colau aquests darrers vuit anys. Lideratge com a administració, per relacionar-se amb la societat civil i també lideratge al món per buscar inversions i crear llocs de feina. En aquest sentit, ha alertat que s’ha imposat un discurs que defensava el decreixement econòmic, i ha vinculat progrés econòmic i progrés social: “La millor manera de lluitar contra la pobresa és generant activitat econòmica, per assegurar el progrés i la justícia social. Això és el contrari del que s’ha fet aquests darrers 8 anys: s’ha posat la creació d’activitat econòmica permanentment sota sospita”, ha dit.

Xavier Trias, alcaldable de Junts
Trias ja presentat un decàleg d’accions per recuperar el prestigi i l’orgull de la ciiutat JORDI PLAY

Nyaps urbanístics i falta d’habitatge de lloguer

La seguretat tampoc no ha funcionat segons el candidat, que ha expressat decepció amb el PSC. “Necessitem més policies al carrer, més recursos materials, més bona organització i més eines”, ha promès Trias, que també ha denunciat que “el tractament de l’espai públic és un autèntic nyap a la ciutat, no queda res de la Barcelona del disseny. És improvisació, formigó, coloraines i pintura i, el més greu, és lletjor, desigualtat i desordre”, en clara referència a les superilles. Trias també s’ha vantat de ser “el primer alcalde que va donar instrucció que va donar la instrucció que tot l’habitatge públic que es construís havia de ser de lloguer”, i ha assegurat que bona part del problema actual en aquesta matèria és perquè durant tots els anys anteriors “l’Ajuntament només va fer habitatge públic de venda”.

Pel que fa a la mobilitat, el candidat junter ha denunciat una “croada contra el cotxe i la moto” per part de Colau: “Cal posar el vianant al centre de tot, caminant en un entorn més verd, però no de pintura, passa per millorar el transport públic, per exigir unes rodalies que funcionin, i per anar en bicicleta. Però no passa per fer la guerra total a la mobilitat privada”, ha sentenciat l’exbatlle.

Trias també ha lamentat que Barcelona sigui encara “una ciutat analògica” malgrat ser la seu dels congressos digitals més disruptius, i ha promès Barcelona “una ciutat capdavantera en aplicacions i solucions tecnològiques urbanes que millorin la nostra vida i la nostra activitat”.

Xavier Trias, alcaldable de Junts
La Sala Oriol Martorell de l’Auditori, plena per escoltar el candidat de Junts per Barcelona JORDI PLAY

Projectes verds que caldria recuperar

El candidat de Junts també s’ha referit a l’emergència climàtica, amb “més accions reals i menys propaganda”. I què proposa el candidat? “Fer entrar el verd de Collserola a la ciutat, cobrir la Ronda de Dalt, recuperar els interiors d’illa de l’Eixample, o l’objectiu de fer una ciutat autosuficient… Obrir la ciutat al Besòs, fer una connexió amable entre la Marina del Prat Vermell i el Paral·lel i la Rambla; continuar la carretera de les Aigües…”, ha detallat. “Pintar carrers amb coloraines és fàcil i relativament ràpid“, ha dit Trias, en contraposició a fer grans projectes de transformació urbana, que requereixen “molt treball tècnic, consens ciutadà i polític, i temps”. En aquest punt, Trias ha estat molt contundent amb Colau: “Això no és lluitar contra l’emergència climàtica. Això és imposar un model de ciutat absolutament ideològic, des d’una minoria, sense cap consens”. Finalment, Trias també ha promès una ciutat “per als joves i inclusiva, educadora, d’oportunitats, de salut, progrés i benestar. Que no expulsi els joves i, sobretot, que tinguin ajuts i suport en l’accés a l’ habitatge, el transport i l’educació”.

O Trias o Colau

De fet, el candidat junter ha aprofundit en la seva estratègia de polaritzar el debat sobre la Barcelona que ha d’emergir del 28M confrontant obertament el model de ciutat impulsat per l’alcaldessa Ada Colau i el seu model. Juga totes les cartes a aquesta polarització, conscient que el PSC i ERC -tot i ser a l’oposició- ho tindran més complicat per desvincular-se totalment de la gestió municipal.

Més notícies
Ferran Mascarell, regidor de Junts a Barcelona i vicepresident tercer de la Diputació, minuts abans de l'entrevista amb el Tot Barcelona en què anuncia que deixa la política institucional / Mireia Comas
Ferran Mascarell: “Deixaré la política institucional al maig; no aniré a la llista de Trias”
Entrevista: Ferran Mascarell: “Deixaré la política institucional al maig; no aniré a la llista de Trias”
Comparteix
ENTREVISTA al regidor de Junts, que anuncia que no es presentarà a les municipals del maig | Critica el govern "estressant" de Colau i adverteix que Barcelona necessitat un estat propi
Jaume Collboni, durant la presentació de la seva candidatura per al PSC
Xavier Trias sacseja totes les fitxes del tauler
Notícia: Xavier Trias sacseja totes les fitxes del tauler
Comparteix
La sortida voluntària de Collboni del govern municipal i la renúncia a l'acta de diputat de Maragall per preparar la campanya s'interpreten com a moviments reactius davant de la irrupció del candidat de Junts
Ada Colau i Xavier Trias a l'Ajuntament / ACN
Colau: “Sorprendria que Collboni s’apuntés al mantra del desastre de Trias”
Notícia: Colau: “Sorprendria que Collboni s’apuntés al mantra del desastre de Trias”
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona veu en la renúncia del líder del PSC més "nerviosisme electoral que un moviment de futur"
Una urna en passades eleccions / Ajuntament
Una enquesta d’El Periódico també situa Trias com a guanyador de les eleccions
Notícia: Una enquesta d’El Periódico també situa Trias com a guanyador de les eleccions
Comparteix
El guanyador seria l'exalcalde de Barcelona i candidat de Junts, Xavier Trias

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a febrer 06, 2023 | 22:40
    Manel febrer 06, 2023 | 22:40
    Si reverteix les frikades de la Colau, té el meu vot
    • Icona del comentari de: Observador a febrer 07, 2023 | 15:16
      Observador febrer 07, 2023 | 15:16
      Pot indicarnos les "fricades" de Colau? Potser algunes no son tant "fricades" per molts ciutadans. Es molt fàcil tirà la pedra i amagar la mà...
  2. Icona del comentari de: FRAN BCN a febrer 07, 2023 | 10:45
    FRAN BCN febrer 07, 2023 | 10:45
    Sisi sr Trias, tot molt.maco i blabla, però no es mulla per revertir les frikades de la Colau, treure carrils bici absurds molts dels quals en zones de poca oferta aparcament ni pagant....
  3. Icona del comentari de: Quina colla a febrer 07, 2023 | 10:56
    Quina colla febrer 07, 2023 | 10:56
    El formigó l'ha inventat la Colau, abans no existia... Aquest d'en Trias és un personatge que va despistat, i diu moltes bjanades.
  4. Icona del comentari de: Una pregunta important Sr. Trias a febrer 07, 2023 | 11:04
    Una pregunta important Sr. Trias febrer 07, 2023 | 11:04
    Què n'opina del judici a Laura Borràs? L'acompanyarà en la campanya electoral? Tancarà la seva llista electoral? Tindria més opcions si hagues abandonat els càrrecs i el partit...
  5. Icona del comentari de: Miquel a febrer 07, 2023 | 11:07
    Miquel febrer 07, 2023 | 11:07
    "Barcelona, torna Trias" és un avís a la ciutat?
    • Icona del comentari de: Observador a febrer 07, 2023 | 12:19
      Observador febrer 07, 2023 | 12:19
      Sembla més un eslògan de propaganda electoral. Deu ser un article pagat, a corruptgència tenen molts "raconets"...
  6. Icona del comentari de: Miquel a febrer 07, 2023 | 11:21
    Miquel febrer 07, 2023 | 11:21
    Ara a qui s'ha de jutjar i criticar és l'alcaldessa Colau i els seus desastres urbanístics. No toca criticar Trias pel que encara no ha fet.
    • Icona del comentari de: Sense programa a febrer 07, 2023 | 13:29
      Sense programa febrer 07, 2023 | 13:29
      Trias ja va ser alcalde i va fer desastres importants. Tampoc sabem què farà, a part de criticar els altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa