Ha estat el jugador que ha entrat a darrera hora de la convocatòria del partit. Estava a la banqueta, però ningú no ho sabia, i salta al terreny de joc quan el seu equip -el seu nou equip- més necessitava un revulsiu. L’exalcalde Xavier Trias, candidat de Junts el 28M, surt a jugar amb moltes enquestes de cara -tot i que Junts té ara només 5 regidors-, havent aconseguit polaritzar la precampanya entre ell i l’alcaldessa Ada Colau i, sobretot, havent sacsejat les fitxes del tauler de Barcelona. Xavier Trias ha presentat en societat de la seva candidatura en un acte a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, amb un lema sense ambigüitats, Torna Trias, que pretén combinar l’experiència com a batlle de la ciutat i les noves idees que, al seu entendre, calen per revertir el model Colau.
Un decàleg de “prestigi i lideratge”
Com va fer Ernest Maragall la setmana passada a l’Auditori Axa, Trias també ha reunit la plana major de Junts a nivell nacional, això sí, sense càrrecs institucionals de pes a la fila zero després de la sortida del Govern de Junts i el trencament amb ERC, i també amb la plana major del partit a Barcelona, per donar el tret de sortida oficial a la campanya del 28M. Trias, que ha estat rebut amb crits d’ ‘alcalde, alcalde’, s’ha passejat uns segons per l’escenari per donar la mà a la primera fila i s’ha endut més aplaudiments. Jordi Turull i Laura Borràs, però també Jordi Pujol i Artur Mas, però també representants d’empreses i entitats de la ciutat.

Trias ha promès que Barcelona tornarà a exercir de capital del país, tant de portes endins com a ulls del món. “Aquests anys ha semblat que ens conformàvem a jugar a segona divisió, aspirant a ser la segona ciutat d’Espanya, a ser “la cocapital”. Jo no vull que Barcelona jugui a segona divisió. Jo vull que Barcelona jugui la Champions i la guanyi. Hem de jugar i competir amb Nova York, París o Amsterdam, amb les millors ciutats del món”, ha dit el candidat junter, que ha remarcat que cal recuperar l’orgull de ser barcelonins.
Justament, recuperar la capitalitat és el desè punt que ha desgranat el candidat junter per rescatar “el prestigi i el lideratge” de Barcelona, la pèrdua del qual Trias atribueix no només al govern Colau-Collboni, sinó també al “suport inesgotable d’Esquerra a Ada Colau i de l’enamorament que tenen amb els Comuns”.
Recuperar el lideratge és el primer dels punts que Trias ha desgranat en contraposició amb el que creu que ha fet Ada Colau aquests darrers vuit anys. Lideratge com a administració, per relacionar-se amb la societat civil i també lideratge al món per buscar inversions i crear llocs de feina. En aquest sentit, ha alertat que s’ha imposat un discurs que defensava el decreixement econòmic, i ha vinculat progrés econòmic i progrés social: “La millor manera de lluitar contra la pobresa és generant activitat econòmica, per assegurar el progrés i la justícia social. Això és el contrari del que s’ha fet aquests darrers 8 anys: s’ha posat la creació d’activitat econòmica permanentment sota sospita”, ha dit.

Nyaps urbanístics i falta d’habitatge de lloguer
La seguretat tampoc no ha funcionat segons el candidat, que ha expressat decepció amb el PSC. “Necessitem més policies al carrer, més recursos materials, més bona organització i més eines”, ha promès Trias, que també ha denunciat que “el tractament de l’espai públic és un autèntic nyap a la ciutat, no queda res de la Barcelona del disseny. És improvisació, formigó, coloraines i pintura i, el més greu, és lletjor, desigualtat i desordre”, en clara referència a les superilles. Trias també s’ha vantat de ser “el primer alcalde que va donar instrucció que va donar la instrucció que tot l’habitatge públic que es construís havia de ser de lloguer”, i ha assegurat que bona part del problema actual en aquesta matèria és perquè durant tots els anys anteriors “l’Ajuntament només va fer habitatge públic de venda”.
Pel que fa a la mobilitat, el candidat junter ha denunciat una “croada contra el cotxe i la moto” per part de Colau: “Cal posar el vianant al centre de tot, caminant en un entorn més verd, però no de pintura, passa per millorar el transport públic, per exigir unes rodalies que funcionin, i per anar en bicicleta. Però no passa per fer la guerra total a la mobilitat privada”, ha sentenciat l’exbatlle.
Trias també ha lamentat que Barcelona sigui encara “una ciutat analògica” malgrat ser la seu dels congressos digitals més disruptius, i ha promès Barcelona “una ciutat capdavantera en aplicacions i solucions tecnològiques urbanes que millorin la nostra vida i la nostra activitat”.

Projectes verds que caldria recuperar
El candidat de Junts també s’ha referit a l’emergència climàtica, amb “més accions reals i menys propaganda”. I què proposa el candidat? “Fer entrar el verd de Collserola a la ciutat, cobrir la Ronda de Dalt, recuperar els interiors d’illa de l’Eixample, o l’objectiu de fer una ciutat autosuficient… Obrir la ciutat al Besòs, fer una connexió amable entre la Marina del Prat Vermell i el Paral·lel i la Rambla; continuar la carretera de les Aigües…”, ha detallat. “Pintar carrers amb coloraines és fàcil i relativament ràpid“, ha dit Trias, en contraposició a fer grans projectes de transformació urbana, que requereixen “molt treball tècnic, consens ciutadà i polític, i temps”. En aquest punt, Trias ha estat molt contundent amb Colau: “Això no és lluitar contra l’emergència climàtica. Això és imposar un model de ciutat absolutament ideològic, des d’una minoria, sense cap consens”. Finalment, Trias també ha promès una ciutat “per als joves i inclusiva, educadora, d’oportunitats, de salut, progrés i benestar. Que no expulsi els joves i, sobretot, que tinguin ajuts i suport en l’accés a l’ habitatge, el transport i l’educació”.
O Trias o Colau
De fet, el candidat junter ha aprofundit en la seva estratègia de polaritzar el debat sobre la Barcelona que ha d’emergir del 28M confrontant obertament el model de ciutat impulsat per l’alcaldessa Ada Colau i el seu model. Juga totes les cartes a aquesta polarització, conscient que el PSC i ERC -tot i ser a l’oposició- ho tindran més complicat per desvincular-se totalment de la gestió municipal.