Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC ha guanyat a 38 dels 73 barris de Barcelona a les eleccions del 28A
  • CA

Els resultats del 28A per barris a Barcelona deixen un mapa singular. ERC edifica la seva victòria ajustada sobre la obtenció del primer lloc a 38 dels 73 barris. Més de la meitat dels veïnats queden a mans dels republicans, que fa quatre anys només van conquerir-ne tres –Vallvidrera, la Salut i el Putxet–. El PSC, que va quedar segon a la ciutat, també arreplega bona part dels veïnats, amb fins a 29 primeres posicions quan les anterior estatals el van deixar amb una única pica a Ciutat Meridiana.

L’altra cara de la moneda són els comuns, que malgrat quedar tercers a la ciutat registren una important caiguda en nombre de barris amb majoria morada: dels 59 aconseguits el 2016 han passat a només dos. Únicament la Clota –on ja van obtenir el seu rècord aleshores– i el Gòtic han resistit l’embestida d’ERC i PSC. 

Per altra banda, Junts per Catalunya també s’emporta una bona patacada amb zero medalles d’or. Fa quatre anys va aconseguir-ne 5 –Dreta i Antiga Esquerra de l’Eixample, les Corts, Sarrià i Putxet– de les 8 que havia obtingut sis mesos abans a les eleccions espanyoles del 20D de 2015. A la inversa, Ciutadans surt del zero per conquerir 4 barris de Barcelona: Pedralbes, Tres Torres, la Bonanova i Galvany.

VOX arrasa a Pedralbes

Una de les incògnites de la nit electoral era saber quins barris s’erigirien com a feus de VOX, que s’estrenava com a candidatura aquests comicis. I el gran bastió del partit ultradretà ha estat Pedralbes, amb un rellevant 9,5% dels vots i per davant d’En Comú Podem (3,9%). Segueixen Pedralbes cinc barris a extrem i extrem del rànquing de riquesa de la ciutat: Torre Baró (7,9%), Tres Torres (7,8%), Galvany (6,5%), Bonanova (6,4%) i Baró de Viver (6,2%). No obstant, en números absoluts i sense ponderar per densitat de població, el barri on ha recollit més paperetes VOX ha estat Sant Gervasi – Galvany, amb 1.845 sufragis i el 6,5% del vot. També sobresurten els resultats absoluts de la Nova Esquerra de l’Eixample (1.027 paperetes), les Corts (977), 963 (Bonanova) i Sant Andreu (942).

Els barris més i menys favorables a cada partit

Els resultats també permeten localitzar quins barris s’han mostrat més afins i més adversos a les urnes amb cada sigla política. La tònica general ha estat un retorn transversal dels feus tradicionals, després d’anys en què es difuminava aquest concepte per al gran fragmentació del vot barceloní.

El barri més republicà ha estat el Poblenou, que amb el 30,5 es situa més de set punts per sobre del percentatge obtingut al conjunt de la ciutat (23,1%). Immediatament després venen Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (29,6%), la Vila de Gràcia i Sants (28,7%), la Salut i el Camp de l’Arpa del Clot (28,6%), el Baix Guinardó (27,8%), Barceloneta (27,7%) i el quàdruple empat de Sagrada Família, la Bordeta, Vallvidrera i el Guinardó. Per contra, el terra electoral d’ERC ha estat Ciutat Meridiana, on només ha rebut el 8,1% dels vots.

Justament aquest veïnat de Nou Barris tan castigat pels desnonaments ha donat al PSC la seva millor marca: 41,2% del vot, gairebé el doble del resultat al conjunt de la ciutat (22,8%). Tot el districte de Nou Barris ha estat prolífic per als socialistes, amb percentatges superiors al 30% a 10 dels 13 barris inclosos. A l’altre extrem, el barri menys socialista ha estat Pedralbes (14,3%).

Els comuns han fet sostre als barris de la Clota (29,4%), Vallbona (24,8%), la Marina del Prat Vermell (24,4%) i el Bon Pastor (23%). Per contra, el barri més erm per a ECP ha estat les Tres Torres (4,5%). Ciutadans ha obtingut els millors resultats en dos barris d’altes rendes per càpita, Pedralbes (22,9%) i Tres Torres (22,6%). I els pitjors, la Clota i la Vila de Gràcia (6,4%), Camp d’en Grassot (8,1%), Vallvidrera (8,5%), Sants (8,7%), Sant Andreu (8,9%).

Junts per Catalunya fa sostre en feus tradicionals convergents: el Sarrià vell (20,2%), Vallvidrera (18,8%), la Dreta de l’Eixample (18,7%) i el Putxet i el Farró (18,3%). En canvi els pitjors percentatges els treu en barris que ja se li solen resistir: Vallbona (1%), Torre Baró (1,7%), Roquetes (1,9%), Ciutat Meridiana (2,1), Baró de Viver (2,2%) i Trinitat Vella (2,6%). Finalment el PP es queda pràcticament confinat a Sarrià-Sant Gervasi. Els 5 barris dels 73 de la ciutat on obté més rèdit són en aquest districte: a Pedralbes (15,8%), Tres Torres (14%), Galvany (11,8%), la Bonanova (11,3%) i Sarrià (8,5%).

Els mapes per secció censal, per al pòdium ERC-PSC-ECP

Els resultats per secció censal de les eleccions estatals del 28A / Ajuntament de Barcelona

Partit més votat a cada secció censal a les eleccions estatals del 28A / Ajuntament de Barcelona

Segon partit més votat a cada secció censal a les eleccions estatals del 28A / Ajuntament de Barcelona

Segon partit més votat a cada secció censal a les eleccions estatals del 28A / Ajuntament de Barcelona

 

Més notícies
Maragall i Collboni es preparen per assaltar l’alcaldia a remolc del 28A
Notícia: Maragall i Collboni es preparen per assaltar l’alcaldia a remolc del 28A
Comparteix
Els bons resultats d'ERC i PSC alimenten la campanya per les municipals i suposen un dur cop a les expectatives de revàlida d'Ada Colau | Les remuntades de Valls i Forn es compliquen
Els resultats del 28A als districtes de Barcelona, en 10 gràfics
Notícia: Els resultats del 28A als districtes de Barcelona, en 10 gràfics
Comparteix
PSC i ERC acaparen les dues primeres posicions a tots els territoris, mentre que els comuns queden tercers a sis dels deu
Victòria històrica d’ERC a Barcelona a poca distància d’un PSC reforçat
Notícia: Victòria històrica d’ERC a Barcelona a poca distància d’un PSC reforçat
Comparteix
ERC bat el seu propi rècord en unes eleccions espanyoles, el PSC recupera els seus feus i els 'comuns' s'emporten una patacada | Gran creixement de la participació
Vox punxa, el PP s’enfonsa i C’s s’estanca a Barcelona
Notícia: Vox punxa, el PP s’enfonsa i C’s s’estanca a Barcelona
Comparteix
El partit d'ultradreta ha recaptat tan sols el 3,4% dels vots de la capital catalana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa