Les tres forces espanyolistes de dretes van posar-se d’acord el passat 10 de febrer, a la plaça de Colom (Madrid), per demanar a Pedro Sánchez que convoqués eleccions. Estaven convençudes que millorarien la seva presència al Congrés i que, si es posaven d’acord, podrien fer un govern en majoria absoluta. Dos mesos i mig després, no només no han reeixit en el seu objectiu al conjunt de l’estat espanyol sinó que, a més, han fracassat estrepitosament a Barcelona. Tant és així que si l’any 2016 el PP i C’s sumaven entre ells dos 26,56% de l’electoral de la capital catalana, ara, després d’aquests comicis i amb l’irrupció d’una nova formació ultradretana, la suma dels tres partits es queda en un 21,26%.

Vox s’ha quedat amb el 3,4% dels vots del total del cens, el PP ha perdut més vots dels que ha aconseguit sumar –respecte al 2016– i C’s s’ha estancat en el percentatge de vots aconseguits tot i haver posat a la flamant guanyadora de les eleccions catalanes, Inés Arrimadas, com a cap de llista al Congrés. 

El partit de Santiago Abascal, a Barcelona encapçalat per Ignacio Garriga, ha aconseguit un escó a la demarcació de Barcelona. Tanmateix, ho ha fet més aviat pel suport de les ciutats de l’àrea metropolitana que no pas pels guanys estrictament barcelonins. Bona prova d’això és que el nombre de paperetes atribuïdes a Vox –29.585– és molt similar al del Front Republicà –28.746– i, en canvi, el partit d’Albano Dante Fachin no ha aconseguit obtenir representació a la cambra baixa espanyola. A ciutats importants de les rodalies, com Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat, Viladecans, Terrassa o Mataró, la formació ultradretana ha superat el 4% de vots, i en el cas de Castelldefels, ha arribat a superar el llindar del 5% del cens electoral.

Dins del terme municipal de Barcelona també hi ha diferències pel que fa a suport a Vox i, en termes territorials, desmunta el mite que assegurava que el vot el rebria, eminentment, de la classe treballadora. Els dos districtes on la formació d’extrema dreta rep més suport són Sarrià-Sant Gervasi (5,88%) i Les Corts (4,39%), les dues zones de la ciutat amb una renda familiar mitjana més elevada. En canvi, el districte de Gràcia és on menys suport rep, únicament un 2,17% de les paperetes recomptades.

La catàstrofe popular

Tampoc li ha sortit bé l’aposta al Partit Popular, que havia jugat totes les seves cartes a una candidata que havia arribat a la campanya sense ni tan sols parlar la llengua de la comunitat que representaria, Cayetana Álvarez de Toledo. Unes setmanes després, la ciutat de Barcelona li donava les notes a la proposta del PP de Pablo Casado: suspens total. Dels 116.255 votants que tenia l’any 2016 (15,2%), ara tan sols li’n queden 53.756 (6,2%), tot patint una davallada de més de 60.000. Fins i tot als seus grans feus s’ha vist derrotat. Si el 26J de fa tres anys un de cada quatre vots de Sarrià-Sant Gervasi anaven a parar a la llista del PP, aquests comicis tan sols ho ha fet una de cada deu. A Gràcia (4%), Sant Martí (5%), Sant Andreu (5%) i Sant-Montjuïc (5%) s’ha convertit en un partit gairebé residual. 

L’estancament de C’s

Pel que fa a Ciutadans, si bé el partit ha aconseguit convèncer a bona part de l’electorat espanyol, a la capital catalana, l’estocada final de no ha acabat d’arribar. De fet, tot i haver augmentat el nombre de butlletes taronges –han passat de 86.642 a 101.832–, el percentatge de votants que els han escollit és molt similar als anterior comicis estatals. L’any 2016 van rebre el suport de l’11,34% de la població barcelonina. En aquesta ocasió, ha estat un 11,69%, lluny dels tres més votats –ERC, PSC i Comuns–. 

Així, cal apuntar que ha mantingut un creixement molt lleuger i estable en el percentatge de votants a la majoria de territoris, entre els quals destaquen Ciutat Vella –d’un 8,14% a un 9,84%– i Nou Barris –d’un 11,84% a un 13,35%– . En canvi, ha minvat els seus punts percentuals a altres districtes com Gràcia o l’Eixample. 

 

Més notícies

Els resultats del 28A als districtes de Barcelona, en 10 gràfics

Notícia: Els resultats del 28A als districtes de Barcelona, en 10 gràfics
Comparteix
PSC i ERC acaparen les dues primeres posicions a tots els territoris, mentre que els comuns queden tercers a sis dels deu
Notícia: Els resultats del 28A als districtes de Barcelona, en 10 gràfics - Mobile

Maragall i Collboni es preparen per assaltar l’alcaldia a remolc del 28A

Notícia: Maragall i Collboni es preparen per assaltar l’alcaldia a remolc del 28A
Comparteix
Els bons resultats d'ERC i PSC alimenten la campanya per les municipals i suposen un dur cop a les expectatives de revàlida d'Ada Colau | Les remuntades de Valls i Forn es compliquen
Notícia: Maragall i Collboni es preparen per assaltar l’alcaldia a remolc del 28A - Mobile

Sant Martí es tenyeix de vermell: el PSC guanya a poca distància d’ERC

Notícia: Sant Martí es tenyeix de vermell: el PSC guanya a poca distància d’ERC
Comparteix
Els socialistes retenen el seu antic feu amb un 24,80% del vot, amb una avantatge molt reduïda respecte a ERC (23,76%)
Notícia: Sant Martí es tenyeix de vermell: el PSC guanya a poca distància d’ERC - Mobile

Els socialistes recuperen Nou Barris i els comuns pateixen un daltabaix de 10 punts

Notícia: Els socialistes recuperen Nou Barris i els comuns pateixen un daltabaix de 10 punts
Comparteix
ERC creix cinc punts en un districte sempre poc propici per a l'independentisme i el PP cau a plom
Notícia: Els socialistes recuperen Nou Barris i els comuns pateixen un daltabaix de 10 punts - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa