Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall i Collboni es preparen per assaltar l’alcaldia a remolc del 28A
  • CA

Els dos triomfadors de la nit, a Barcelona ciutat, són Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC). Els bons resultats de les dues formacions aquest 28A alimentaran la campanya dels dos alcaldables, que ambicionen l’alcaldia barcelonina a les eleccions municipals d’aquí quatre setmanes. Maragall trenca amb la maledicció dels republicans a la capital catalana, mentre que Collboni surt reforçat en direcció al pòdium malgrat que ara només disposi de 4 dels 41 regidors del consistori. En un plenari fraccionat com l’actual, els dos candidats d’esquerres es situen en bona posició per a futurs pactes de govern, si no entre ells almenys sí amb els comuns d’Ada Colau. 

“Escolta Espanya, Catalunya és republicana! Escolta Madrid, Barcelona és republicana! El 26M Barcelona tindrà un alcalde republicà i progressista!”, ha celebrat Maragall des de la seu d’ERC. El veterà exsocialista ha augurat que el 26M els republicans tornaran a guanyar a la ciutat, una fita que a les estatals no havien aconseguit mai.

Per la seva banda, Collboni no se n’està de fer valdre que el PSC s’ha alçat amb la victòria a 5 dels 10 districtes i ha doblat resultats al conjunt de la ciutat. Els socialistes sembla que surten del túnel dels darrers anys, quan el procés sobiranista els havia fet perdre vot en totes direccions. “Avui comença l’onada del canvi!”, ha proclamat l’alcaldable. 

 

Cal destacar també el silenci de l’alcaldessa en aquesta nit adversa pel seu partit, que ha caigut de la primera posició indiscutida de 2016 a una discreta tercera plaça. La candidatura, a més, l’encapçalava un home fort de Colau, l’encara tinent d’alcaldia Jaume Asens, a qui la líder de BComú ha donat suport tota la campanya presencialment i a les xarxes socials. El regidor sí que ha sortit en defensa dels resultats i ha agraït la confiança dels més de 600.000 electors que ha escollit als comuns per influir en el nou govern espanyol.

Manuel Valls també ha optat per un silenci prudent, igual que la regidora Carina Mejías, que no ha aconseguit el seu escó al Congrés. El partit d’Albert Rivera ha quedat quart i, per tant, fora del pòdium de guanyadors. Si les enquestes fa setmanes que desinflen les expectatives de Valls, aquests resultats podrien confirmar la tendència a la baixa. 

Tampoc s’han pronunciat aquesta nit electoral Quim Forn i Elsa Artadi, caps de llista de Junts per Catalunya. Les eleccions d’aquest 28A, en què la formació independentista ha quedat cinquena, no els ajuden en la campanya de les municipals del 26M ara que portaven un parell de setmanes remuntant a les enquestes. Josep Bou (PP), que ja tenia difícil fins i tot entrar al consistori, surt també molt tocat d’aquestes eleccions estatals i tampoc ha dit res aquesta nit electoral.

El que sí que s’ha pronunciat, tot i no participar en el 28A, és Jordi Graupera. El candidat de Barcelona És Capital, sorgit de Primàries Barcelona, ha felicitat ERC en un tuit en què recorda que “ara toca Barcelona” i assegura que “amb Maragall i Artadi no n’hi ha prou” per al projecte independentista de la ciutat com a capital de Catalunya.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa