Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PSC cedeix i avala ara traslladar la prefectura de Via Laietana

El PSC tanca files amb els comuns i accedeix ara a avalar el trasllat de la prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana, després que la tinenta Laia Bonet (PSC) desautoritzés al regidor Jordi Rabassa (BComú) sobre la conveniència de reubicar la comissaria per la memòria repressiva de l’edifici. Els dos socis de govern han acordat amb ERC, que ha portat a votació el futur de l’immoble, una petita esmena per subratllar que la cessió seria negociada amb el govern espanyol i els efectius policials seguirien fent la seva feina a la ciutat.

[r:2]

“Votarem a favor d’una proposició que no fa més que refermar el que ja s’ha aprovat”, ha argumentat el regidor de Memòria i de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, en referència a l’aprovació al ple municipal d’aquesta mateixa petició a l’Estat fa dos anys. A més, ha deixat caure que el trasllat “és de sentit comú i es va votar al Congrés dels diputats”, en al·lusió a una altra votació a la cambra madrilenya el 2017, on els socialistes també van votar a favor. El suport dels socialistes als comuns en aquest tema té una certa lectura estatal, després del preacord signat entre el PSOE i Podemos per un govern de coalició a Espanya. La coincidència de color polític a Barcelona i la Moncloa podria aplanar una mica el camí per a la cessió, perquè qui té l’última paraula sobre l’edifici és el ministeri de l’Interior.

Reubicar, no desterrar

Rabassa ha demanat desvincular de l’actualitat política de la reconversió d’aquest immoble, on la dictadura franquista va torturar i represaliar centenars de dissidents. També ha destacat que els agents policials no es quedarien sense cap espai a Barcelona: “Refermem el compromís de buscar un altre indret on [la Policia Nacional] pugui seguir fent la feina que li és encomanada”. L’Estat disposa de diversos immobles infrautilitzats a la ciutat, sobretot vinculats al ministeri de Defensa, que podrien posar-se sobre la taula si Interior accedeix a estudiar alternatives.

Gemma Sendra (ERC) ha defensat que “fa dècades que molts col·lectius demanen que es dignifiqui aquest espai i es dediqui a la memòria” i ha enumerat nombrosos personatges coneguts de la cultura que van patir-hi repressió per oposar-se a la dictadura. ERC ha insistit que la petició barcelonina es va aprovar ja fa dos anys i des d’aleshores l’Estat no ha mogut fitxa: “No hem tingut cap notícia del govern de Sánchez ni de Rajoy”. Ferran Mascarell (JxCat) ha defensat també la reconversió de l’espai i ha considerat “ignominiós” i “un símbol inacceptable” que l’immoble segueixi acollint una comissaria com si res.

Cs i PP, indignats

L’altra meitat de l’oposició també ha tancat files: Cs, PP i BpC han votat en contra de la cessió. Marilén Barceló ha carregat contra “l’assetjament dels radicals independentistes” que segons ella van patir els agents de la prefectura. Òscar Ramírez (PP) ha estat el més bel·ligerant i ha qualificat l’edifici de símbol “de llibertat i de la violència independentista”. Així, ha defensat que s’usa la memòria històrica com a “excusa” per atacar l’Estat espanyol: “Els molesta tot el que representa Espanya”. Eva Parera (BpC), en una intervenció molt més ponderada, ha demanat fer aquesta demanda al Congrés i no en una “comissió no vinculant” de l’ajuntament i decidir primer un emplaçament alternatiu abans d’instar al trasllat.

El PSC, com sol fer a les comissions i plenaris, no ha intervingut amb veu pròpia tot i que tenia regidors a la sala. Així, ha deixat en mans de Rabassa tot l’argumentari per fer més visible la unitat política. En una entrevista al TOT Barcelona, el líder municipal dels socialistes Jaume Collboni ja va començar a tancar files al voltant de la polèmica. Va advertir que “ni hi ha converses, ni s’ha plantejat formalment al ministeri” i va emfatitzar, contra el que havia dit la ministra Carmen Calvo, que el trasllat “en cap cas vol dir fer fora la policia de la ciutat”. 

Més notícies
La prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana | MMP

ERC reivindica que el Congrés va aprovar al 2017 convertir la prefectura en un museu

Notícia: ERC reivindica que el Congrés va aprovar al 2017 convertir la prefectura en un museu
Comparteix
Els republicans recorden que el PSC va votar-hi dos cops a favor i tornaran a portar-ho a votació a l'Ajuntament
Notícia: ERC reivindica que el Congrés va aprovar al 2017 convertir la prefectura en un museu - Mobile

Laia Bonet desautoritza Jordi Rabassa sobre el trasllat de la prefectura de Via Laietana

Notícia: Laia Bonet desautoritza Jordi Rabassa sobre el trasllat de la prefectura de Via Laietana
Comparteix
La tinenta d'alcaldia del PSC diu que l'ajuntament "ni ha demanat ni està demanant" la reubicació | L'oposició suca pa en la discrepància i pregunta "qui mana" al bipartit
Notícia: Laia Bonet desautoritza Jordi Rabassa sobre el trasllat de la prefectura de Via Laietana - Mobile

El regidor de Ciutat Vella demana a la Policia Nacional que tregui la prefectura de Via Laietana

Notícia: El regidor de Ciutat Vella demana a la Policia Nacional que tregui la prefectura de Via Laietana
Comparteix
Jordi Rabassa envia una carta al responsable del cos a Catalunya per demanar "diàleg" sobre la ubicació més idònia i Ciutadans s'indigna
Notícia: El regidor de Ciutat Vella demana a la Policia Nacional que tregui la prefectura de Via Laietana - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a novembre 19, 2019 | 13:48
  Ramon novembre 19, 2019 | 13:48
  Proposo traslladar-la a la Plaça dels Països Catalans perquè hagin de posar-ho a tots els documents, a la web, a tot arreu.
 2. Icona del comentari de: Ramon a novembre 19, 2019 | 14:09
  Ramon novembre 19, 2019 | 14:09
  O no, millor, millor. Que ubiquin on ubiquin la nova seu, acte seguit es canviï el nom del carrer o plaça pel de Primer d'Octubre del 2017.
 3. Icona del comentari de: WC a novembre 19, 2019 | 16:43
  WC novembre 19, 2019 | 16:43
  A can Felip, fóra un bon lloc.
 4. Icona del comentari de: 'tancar files' ? Quines files ? a novembre 19, 2019 | 17:59
  "tancar files" ? Quines files ? novembre 19, 2019 | 17:59
  Una castellanada com una casa. El PSC s'afegeix, fa pinya..
 5. Icona del comentari de: A pendre pel cul! a novembre 19, 2019 | 19:27
  A pendre pel cul! novembre 19, 2019 | 19:27
  Que busquin un lloc a Escanya, no se'ls estimen tant?
 6. Icona del comentari de: JordiP a novembre 20, 2019 | 10:20
  JordiP novembre 20, 2019 | 10:20
  Com voleu que Interior d'Espanya renunciï a la seva Lubianka de Barcelona, il·lusos?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa