Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC reivindica que el Congrés va aprovar al 2017 convertir la prefectura en un museu
  • CA

ERC reivindica que la cessió a la ciutat de la prefectura de la Policia Nacional per fer-hi un museu de la repressió franquista és “un compromís polític” que s’ha de fer efectiu sí o sí perquè ho va aprovar el 2017 al Congrés dels Diputats amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el PP. Ja s’havia debatut el 2005 i el 2008 a la cambra espanyola a petició d’ERC i fa dos anys, a la tercera, els socialistes hi van votar a favor. Ho ha recordat aquest dimecres el cap de files municipal, Ernest Maragall, en una roda de premsa davant la polèmica comissaria. A més ha remarcat que el grup municipal de Jaume Collboni també va donar suport a la cessió fa només 7 mesos al plenari de Barcelona.

Per això Maragall ha assegurat que va rebre amb “estupefacció” la desautorització de la tinenta Laia Bonet (PSC) i les crítiques de la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo (PSOE) a la petició de reubicació del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú). Per “aclarir la diferència de posicions al govern municipal”, Maragall ha anunciat que ERC portarà a votació a les comissions de novembre una proposició sobre l’inici de tràmits per la cessió de l’edifici.

Maragall en roda de premsa davant la prefectura de Via Laietana / MMP

Maragall en roda de premsa davant la prefectura de Via Laietana / MMP

Així, s’ha mostrat convençut que la moció “s’aprovarà”, és a dir, que els comuns hi votaran a favor. La prefectura, doncs, podria ser un nou cas de vot diferent dels dos membres del govern després de la declaració de rebuig a la sentència de l’1-O i la creació d’una comissió d’investigació al Congrés sobre els atemptats del 17-A. “Allò segueix pendent, es va aprovar i va comptar amb el suport del PSC”, ha insistit Maragall, que creu que efectivament l’Estat farà efectiu el trasllat i la ciutat “aplaudirà” la cessió.

En vista de les pràctiques policials dels darrers dies, veu encara més urgent reclamar la cessió “per coherència, rigor i respecte per nosaltres mateixos”. “L’experiència d’aquests dies ens obliga a reviure i a prendre consciència de la història d’aquest edifici”, ha argumentat.

“¡Viva España!”

Durant la roda de premsa un vianant espontani, amb vestit i corbata, ha cridat un sonor “¡Viva España!” mentre passava pel costat de Maragall. El regidor gairebé no s’ha immutat: li ha dit “adiós, adiós” i ha seguit amb el seu discurs. En canvi un altre vianant que s’havia aturat a escoltar de què anava la roda de premsa li ha respost per iniciativa pròpia: “¡Viva los tontos!”. La interrupció ha quedat en una simple anècdota, però no deixa de reflectir les passions que desperta aquesta comissaria icònica de l’Estat franquista per les tortures i interrogatoris que s’hi feien als dissidents arrestats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ferreret a octubre 30, 2019 | 13:49
    ferreret octubre 30, 2019 | 13:49
    Doncs mireu, nens, encara estem així . . . i a aquest pas anem per llarg
  2. Icona del comentari de: Barrufet rondinaire a octubre 30, 2019 | 16:04
    Barrufet rondinaire octubre 30, 2019 | 16:04
    Molt bé Maragall, i vosaltres els d'ERC, que hi feu? Perquè tú, per exemple, ets diputat al Parlament de Catalunya i Regidor a l'Ajuntament de BCN, i a part de fer declaracions què has fet al respecte en aquests dos anys? De veritat que no sé on sou els d'ERC, ara m'ofereixo al Sànchez (Rufian dixit), ara els critico...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa