Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona aprova el pressupost 2020 amb la mirada posada en les eleccions catalanes
  • CA

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda definitiva als pressupostos per al 2020, els primers que es negocien i aproven íntegrament des de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia el 2015. El govern de BComú i PSC ha aconseguit el suport d’ERC i JxCat, després de quatre mesos de negociacions. Manuel Valls finalment no s’ha afegit al pacte, com va insinuar al darrer moment, i s’ha sumat a la negativa frontal de Cs i PP.

Tant govern com oposició han lloat l’acord a quatre bandes aconseguit i l’han situat en una nova etapa política. Ada Colau (BComú) i Jaume Collboni (PSC) han emfatitzat la necessitat de desbloqueig polític a Barcelona, Catalunya i l’Estat, mentre que Ernest Maragall (ERC) ha anunciat l’inici d’una etapa de major fiscalització i Elsa Artadi (JxCat) ha demanat a la resta de grups que no usin com a “excusa” el període electoral a Catalunya per no arribar a més acords els propers mesos. També l’oposició constitucionalista ha emmarcat els comptes en un pacte polític més enllà de la ciutat, acusant als quatre partits d’usar Barcelona com “moneda de canvi” en un “canvi de cromos” amb el Govern català. 

“Necessitem pressupostos també a la Generalitat i l’Estat”, ha defensat Ada Colau, que ha demanat un torn especial d’intervenció al final de la ronda ordinària. “La gent no entén de qui són competència, vol que els serveis públics funcionin”, ha recordat, per advertir també que la manca d’estabilitat institucional por portar a un “descrèdit de la política generalitzat que perjudicarà a tothom”. Així, ha demanat “mirada llarga” davant de l’escenari que es dibuixa a Catalunya amb l’anunci electoral de Quim Torra: “Venim d’uns anys molt difícils i a ningú se li escapa que tornarem a tenir moments difícils, només amb acords i diàleg podrem desfer la situació d’excepcionalitat”. “Veient la votació d’avui ningú diria que hi ha un conflicte de convivència entre els catalans, ni tampoc un oasi de dissol el debat polític, més aviat és la recuperació de l’esperit Barcelona”, ha afegit el regidor de Pressupostos, Jordi Martí Grau.

[r:1]

Jaume Collboni ha aprofitat per carregar contra Cs i PP, els únics que segons ell no participen d’una nova etapa política de “diàleg” i acords. Ha recordat que Manuel Valls va permetre la investidura d’Ada Colau, ERC ho ha fet amb Pedro Sánchez i a la Diputació governen junts socialistes i JxCat: “Pot semblar contradictori però és la línia que s’està dibuixant per part de tots els grups, excepte Cs i PP que continuen cavant la trinxera de l’enfrontament”.

Ernest Maragall ha situat la votació del pressupost com un punt d’inflexió: “La confiança de comptar amb quatre grups, des d’avui mateix es convertirà en exigència i vigilància contínua”. “Tenim els recursos i una nova relació institucional: s’han acabat les excuses”, ha dit, en referència a que ara l’executiu ja podrà calendaritzar i pressupostar totes les seves polítiques i l’oposició podrà fiscalitzar si es compleixen o no.

Elsa Artadi ha subratllat que el pressupost aprovat no és el que hagués fet JxCat si governés però ha defensat que cal fer oposició “en un sentit constructiu i no quedar-se en un ‘no’ a tot”. “I això no vol dir fer de crossa del govern, sinó que et dona més credibilitat a l’hora de criticar allò en el que no et puguis posar d’acord”, ha diferenciat. No obstant, ha demanat un esforç molt superior en l’avaluació dels resultats: “Hem de deixar de parlar només de diners, cal saber com canviem la vida dels ciutadans”. 

Luz Guilarte ha augurat que l’aprovació de comptes a Ajuntament i Generalitat portarà “més procés” independentista, Josep Bou ha titllat la pujada d’impostos de “garrotada” al ciutadà i Manuel Valls ha criticat que el govern l’hagi “exclòs” a ell i a la regidora Eva Parera de les negociacions del pressupost. El regidor de Pressupostos, Jordi Martí Grau (BComú), li ha recordat ràpidament a Valls que el seu grup ja no té la clau de la majoria com la tenia en la investidura: “El seu grup representa a dos regidors i entendrà, perquè vostè és molt pragmàtic, que havíem de buscar altres aliances”. També ha replicat a Guilarte, sobre la pressió fiscal que ella li retreia, que l’Ajuntament de Madrid recaptarà “100 euros més per ciutadà” que la capital catalana. A Bou, en canvi, li ha dit que no renuncia a poder “convèncer” al PP per sumar-lo a algun acord de ciutat.

Aparcament al carrer i cementiris, més cars

També s’han aprovat al mateix ple dues pujades més de taxes negociades en el marc dels pressupostos: les noves tarifes de zona verda i blava d’aparcament i dels cementiris de Barcelona, que en alguns casos es doblaran de preu. Com va explicar el TOT Barcelona fa dues setmanes, la tarifa per estacionar al carrer estarà ara vinculada a l’etiqueta ambiental de cada vehicle i s’eliminaran la gratuïtat de la franja de migdia i de l’agost. També desapareix la bonificació en la zona verda per a residents que la feia gratuïta per als conductors que no han estat multats el darrer any i s’estudiarà ampliar aquest sistema a altres barris de la ciutat perquè no s’usin de park and ride encoberts a l’abril quan la Zona de Baixes Emissions comenci a multar els cotxes més contaminants.

La nova ordenança d’estacionament al carrer s’ha aprovat amb els mateixos suports que el pressupost (BComú, PSC, ERC i JxCat). En canvi la de cementiris ha prosperat amb una altra aritmètica (ERC, BComú, PSC i PP a favor; JxCat, Cs i BpC en contra): els populars s’han adherit per “responsabilitat” en vista del mal estat dels cementiris, mentre que JxCat s’ha desmarcat perquè mostrar el seu desacord amb l’increment i amb la manca d’un full de ruta clar després de mesos sense novetats de la funerària pública promesa pels comuns.

Més notícies
“¡Somos españoles!”: un exaltat interromp el debat dels pressupostos a l’Ajuntament
Notícia: “¡Somos españoles!”: un exaltat interromp el debat dels pressupostos a l’Ajuntament
Comparteix
L'alcaldessa l'ha fet fora després de reiterar-li que no podia aturar el plenari | Cs retreu que no s'expulsés minuts abans una protesta sindical
Manuel Valls votarà contra el pressupost de l’Ajuntament després d’haver obert al porta al ‘sí’
Notícia: Manuel Valls votarà contra el pressupost de l’Ajuntament després d’haver obert al porta al ‘sí’
Comparteix
L'ex primer ministre francès i la regidora Eva Parera es queixen que només el PSC han volgut negociar amb ells quan ja era massa tard
El pacte a quatre bandes encarrila els pressupostos i Valls obre la porta a sumar-s’hi
Notícia: El pacte a quatre bandes encarrila els pressupostos i Valls obre la porta a sumar-s’hi
Comparteix
Els primers comptes negociats d'Ada Colau reben llum verda inicial i avancen cap al plenari del dia 31 amb només 6 vots en contra
El pressupost de Barcelona i l’acudit del dentista
Notícia: El pressupost de Barcelona i l’acudit del dentista
Comparteix
Els quatre partits firmants de l'acord han optat per no fer-se mal i ara gestionaran la nova etapa cadascú a la seva manera
Colau presenta el pressupost pactat amb ERC i JxCat com l’inici “d’una nova etapa”
Notícia: Colau presenta el pressupost pactat amb ERC i JxCat com l’inici “d’una nova etapa”
Comparteix
Maragall li recorda davant de Collboni els presos polítics i que l'Ajuntament haurà "s'haurà de plantejar" la seva posició "respecte dels drets i llibertats"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa