Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall i Elena ‘patrullen’ la Marina i hi denuncien droga i prostitució
  • CA

El líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’han citat aquest dilluns a les 19 hores de la tarda als barris de la Marina i el passeig de la Zona Franca. Fan una passejada nocturna per la zona, acompanyats d’una trentena de fidels, 30 veïnes i veïns de la zona, a més de consellers de districte del partit i votants republicans. Els veïns denuncien que al barri de la Marina hi ha droga i prostitució i demanen a l’Ajuntament de Barcelona més presència i implicació al territori. Dos cotxes policials s’acosten fins a la zona, diversos agents acompanyen la comitiva en tot moment i diversos policies d’incògnit són prop de conseller i del cap de l’oposició. En cap hi ha cap situació de risc.

La visita dels dos dirigents d’ERC a aquesta zona del districte de Sants-Montjuïc forma part del cicle d’actes Alcalde de Nit amb el que Maragall busca apropar-se a les problemàtiques veïnals i de seguretat als barris més allunyats. Conflictes quotidians com haver de tenir compte amb quin carrer s’escull per caminar, assegura Rosalía Fernández González, presidenta de la Unió d’Entitats de la Marina. “Jo ara baixava amb les meves amigues i els hi he dit d’anar per un altre lloc, perquè no et sents segur, depèn d’on”, posa com a exemple.

La primera parada del recorregut és un edifici de titularitat municipal. “Aquest bloc el va fer la Generalitat i una empresa s’encarregava de gestionar-lo, però va abandonar-lo i ara fa dos anys l’ha comprat l’Ajuntament“, el presenta Maria Ortega, una dona que supera els 80 anys i que explica que en un dels pisos s’hi cometen delictes de forma reiterada. “Aquí hi ha prostitució, robatoris i baralles. És un lloc molt amagat, sense vigilància i és una vergonya”, denuncia. El consistori ha contractat una persona a les nits per garantir la seguretat, però els veïns denuncien que no serveix de res i que de matinada és un anar i venir d’homes que pugen a drogar-se i a tenir sexe.

“Necessitem més seguretat”, reclama Fernández González, de la Unió d’Entitats de la Marina. Maragall i Elena se l’escolten. “No hi ha millor coneixement que el contacte directe”, diu el primer. “És la millor manera de fer, amb proximitat i sabent què passa és com es poden fer bé les coses, et pots equivocar, però almenys des de la proximitat pots encertar-la”, afegeix el segon.

Maragall intenta donar compliment així a la promesa electoral de 2019 de crear la figura de l’Alcalde de Nit si governava la ciutat. Un títol que, com el seu nom indica, definiria un nou càrrec amb la missió de vetllar per la ciutat quan la majoria dorm. Els seus tours pels barris -ja n’ha fet al Besòs, al Raval i a l’Eixample- són normalment en horari de vespre i duren un parell d’hores, aproximadament.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant un passeig per la Marina / Gerard Magrinyà (ERC)
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant un passeig per la Marina / Gerard Magrinyà (ERC)

“Tenen dret a viure en un barri digne”, diu Maragall

A mig recorregut el grup fa una parada tècnica per agafar forces a La Bàscula, un complex esportiu amb un bar. Maragall demana una aigua, que no s’acaba. Tampoc la paga, malgrat que ho intenta: l’home que regenta el local insisteix que el convida de bona gana. “Les instal·lacions són magnífiques”, diu el líder d’ERC a la capital. Això, tanmateix, no és suficient, considera. Demana més equipaments a la Marina i exigeix al govern municipal que cuidi els que ja té. “L’habitatge d’emergència, mal gestionat, es converteix en una font de problemes per tota una zona i s’acaba transformant en estigma”, posa com a exemple. “Tenen dret a viure en un barri digne”, conclou.

Mentrestant s’hi acosta Toni Mesa. “Soc el portaveu dels veïns”, proclama, solemne. “Tinc grups de Facebook, de Whatsapp i de Telegram”, enumera. I no només això: “També he fet un grup per la gent gran que té depressió, perquè parlin entre ells i es facin companyia”. A través d’aquests canals digitals té els ulls posats a tot arreu, entre Montjuïc i l’Hospitalet de Llobregat. “Durant la pandèmia vaig fer una manifestació i vaig tallar la Zona Franca, fins al Jutjat de Guàrdia, i va venir la Cuatro, també la de l’Ana Rosa Quintana… la gent confia en mi”, diu, confoi.

“La Marina és un dels punts de venda de droga a la ciutat”, diu Jordi Coronas, el regidor d’ERC que porta els temes de seguretat a Barcelona. “El drama principal és la lentitud en els processos judicials en casos d’ocupacions delictives”, considera. “Calen figures mediadores amb les quals la comunitat se senti identificada per solucionar els conflictes”, defensa. Per revertir aquesta situació, entre altres, cal que tots els habitatges estiguin ocupats, sosté. “Una de les coses més importants és que els pisos no estiguin buits”, assegura.

El líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, durant un passeig per la Marina / Gerard Magrinyà (ERC)
El líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, durant un passeig per la Marina / Gerard Magrinyà (ERC)

Maragall vol ser alcalde el 2023

“Em sento amb ganes i energia per presentar-me a l’alcaldia”, assegura Maragall. Considera que encara té feina a fer i idees a aportar. Perquè això sigui així cal, però, que el partit engegui la maquinària electoral interna i la militància decideixi qui serà finalment el candidat a l’alcaldia de Barcelona per ERC. “Ara mateix no em consta que ningú més s’hi vulgui presentar“, diu. Això sí, espera que el procés intern d’elecció sigui més fructífer en candidatures que el del seu soci de govern a la Generalitat, Junts per Catalunya, que ja ha proclamat alcaldable Elsa Artadi després que ningú li disputés la plaça. “Pretenc que això vagi de debò”, ha burxar el republicà, en referència al procés dut a terme per Junts. “Espero que ho fem millor en aquest terreny de qualitat democràtica interna”, afegeix.

Més notícies
Oficines del Parc Logístic de la Zona Franca / Ricardo Bofill
Volkswagen s’instal·la en icònic edifici de Bofill a la Zona Franca
Notícia: Volkswagen s’instal·la en icònic edifici de Bofill a la Zona Franca
Comparteix
La filial del grup alemany ha triat unes oficines sostenibles, estrenades l'any 2000 i visibles des de la Ronda Litoral
Una parella d'agents de la Guàrdia Urbana patrullant / GUB
Enxampats quan anaven carregats d’eines per robar en trasters de Barcelona
Notícia: Enxampats quan anaven carregats d’eines per robar en trasters de Barcelona
Comparteix
La Guàrdia Urbana acusa dues persones d'intentar cometre el furt en un edifici de la Marina de Port
Agents dels Mossos d'Esquadra es preparen per fer diverses entrades a Barcelona / CME
Cau el clan familiar que controlava el tràfic de drogues a Sants-Montjuïc
Notícia: Cau el clan familiar que controlava el tràfic de drogues a Sants-Montjuïc
Comparteix
Els 17 arrestats tenien vincles amb un altre clan desmantellat al barri de La Mina
El president del grup municipal d'ERC, Ernest Maragall JORDI BORRÀS
Maragall: “La dreta té una aliança amb el PSC i el silenci dels Comuns”
Notícia: Maragall: “La dreta té una aliança amb el PSC i el silenci dels Comuns”
Comparteix
El cap de files d’ERC a Barcelona creu que és necessari bastir “un bloc democràtic progressista fort amb les forces que s’hi vulguin sumar”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa