Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició esbronca el govern Colau pel “fracàs” al front marítim subhastat
  • CA

La subhasta del front marítim ja s’ha consumat, però la tempesta política que ha aixecat a l’Ajuntament no amaina. L’oposició ha esbroncat al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni aquest dimarts a la tarda a la comissió d’Urbanisme per no haver aconseguit la cessió a la ciutat dels 26 lots immobiliaris que Hisenda ha venut per 93 milions d’euros.

El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau (BComú), ha estat l’encarregat de defensar estoicament el paper del govern municipal en la negociació amb l’Estat, en una compareixença sol·licitada per ERC. Sense cap engruna d’autocrítica, ha assegurat que l’Ajuntament “no està d’acord” amb la venda però ho va “estudiar jurídicament” i “no tenia possibilitat d’impedir-la”. Ha emmarcat les converses en el conjunt de la Zona Marítima Terrestre, que va de la Barceloneta fins al Fòrum, una gran àrea de 800.000 m2 que segons Martí acabarà sent municipal.

Ha enumerat les bondats del preacord entre Estat i Barcelona, pendent de firmar aquesta tardor, i ha celebrat que la cessió definitiva de la plataforma del Zoo Marí permetrà que passi a “plena propietat” municipal i llibertat per ubicar-hi habitatges dotacionals i equipaments. També ha confiat que el pacte comportarà la cessió de vials, pàrquings –avui ja gestionats per l’Ajuntament– i els xiringuitos del passeig marítim. Sobre l’ampliació del CSIC al local que ara ocupa la discoteca Opium, molt batallada pel consistori, ha detallat que no arribarà a ser cedit sinó que se’l quedarà directament el centre de recerca estatal quan acabi l’arrendament en vigor.

L’oposició ha acusat Martí de no voler admetre el “fiasco” de la negociació amb l’Estat i li han recordat que a la Moncloa hi governen els mateixos partits que a Barcelona. Jordi Coronas (ERC) li ha etzibat que “s’han conformat amb algunes molles del front litoral” i que “és l’operació especulativa més important de la ciutat en les últimes dècades”. Ha titllat el preacord de “paper mullat” i ha exigit saber “per què s’ha renunciat al dret preferent” de compra que l’ajuntament tenia fa un any com a concessionari.

JxCat també ha criticat amb duresa la subhasta: “És un gran fracàs polític pel govern municipal i una important pèrdua pels barcelonins!”, ha exclamat Jordi Martí Galbis. “Només cal sentir les protestes veïnals i dels operadors per saber que ens espera un gran drama en el futur”, ha lamentat. “Estem molt sorpresos del fatalisme del regidor i potser caldria plantejar-se que algun representant del govern dimitís“, ha deixat caure.

Celestino Corbacho (Cs) també ha titllat el resultat de la subhasta de “fracàs” del consistori perquè les promeses del govern Colau van “crear una expectativa raonable entre els veïns”. “O bé el govern d’Espanya no ha estat sensible als interessos de Barcelona o el govern de Barcelona no ha sabut negociar amb prou fermesa”, ha conclòs.

Òscar Ramírez (PP) i Manuel Valls (BpC) s’han quedat sols en la seva defensa de l’empresariat d’oci nocturn de la zona i dels seus drets de compra preferent, que a la pràctica no podran exercir en molts casos per les xifres milionàries que ha ofert l’hotel Arts. Valls fins i tot ha atribuït les crítiques a una dèria independentista: “A ERC no li agrada ni l’oci nocturn ni que l’Administració de l’Estat administri com cregui convenient el seu patrimoni”.

Martí s’ha encarat amb ERC i JxCat, amb un to més agre de l’habitual, per l’especulació al litoral als anys 80 i 90 quan els germans Maragall eren al consistori i les operacions d’aparcaments i nàutica del mandat de Xavier Trias. El PSC no ha intervingut en el debat en cap moment i ha deixat que els comuns donessin la cara sols per la privatització del front marítim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa