Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’hotel Arts s’embutxaca la subhasta del front marítim
  • CA

L‘Hotel Arts ha estat el gran guanyador de la subhasta del front marítim de Barcelona, aquest dilluns al matí. Segons ha pogut saber aquest diari, l’empresa titular de l’establiment de luxe (HOVISA – Hotel Vila Olímpica SA) s’ha adjudicat 24 dels 26 lots, alguns casos amb preus astronòmics per fer-se amb immobles on no tenia dret preferent de compra.

Licitadors desbancats han explicat a la sortida que l’empresa hotelera –en mans d’un fons inversor internacional i representada a la sala per un bufet d’advocats madrileny– ha usat una estratègia “agressiva” que dificulta molt als operadors actuals dels locals exercir el seu dret a una contraoferta d’última hora. Segons les mateixes fonts, pels locals que ja ocupa l’hotel hauria ofert el preu mínim i pagat en 5 terminis. Alguns, com el Casino, tenien un preu de sortida alt (18 milions d’euros) i no han rebut cap altre oferta competidora.

Difícil contraoferta

En canvi, per aconseguir els altres lots l’hotel ha arribat a oferir imports superiors al doble del preu de sortida i a més ha ofert a l’Estat pagar-los al comptat. “Tenim un mes per igualar el preu, però és impossible que una empresa local competeixi amb aquestes xifres i més ara en crisi”, lamentava la representant d’un restaurant arrendatari, que té dret preferent. Una discoteca en la mateixa situació assegurava que estudiarà si pot assumir una contraoferta per “lluitar” pels seus “200 llocs de treball”: “Les ofertes són preus, no inclouen què passa amb els treballadors”.

L’única adjudicació provisional d’avui que té opcions reals de canviar de mans, segons els testimonis, és un lot de 318 places d’aparcament pels que hauria ofert un import no gaire superior al preu de sortida. Les dues úniques peces per les que no s’ha interessat l’hotel són la gasolinera Repsol i el McDonald’s que hi ha a la Ronda Litoral. Hisenda probablement doblarà els 68 milions d’euros que esperava obtenir com a mínim amb la venda d’aquests espais, que el govern d’Ada Colau aspirava a aconseguir cedits.

Alguns dels empresaris afectats han explicat al TOT Barcelona que volen impugnar els resultats al TSJC perquè veuen massa favorables a l’hotel les condicions de la subhasta. Faran una roda de premsa els propers dies. Associacions de veïns contràries a l’operació, com l’AVV Barceloneta i l’AVV Vila Olímpica, també preparen accions judicials contra la subhasta d’Hisenda i reclamen a l’Ajuntament que planti cara a l’Estat per la “privatització” d’un front marítim que va construir el propi consistori en motiu dels Jocs Olímpics.

Opacitat

La subhasta pública escassament complia l’obligació de transparència i publicitat. Tenia lloc en una petita sala de la seu d’Hisenda a Barcelona, amb aforament molt reduït per la Covid-19 i ràpidament exhaurit. L’han omplert una vintena de persones, pràcticament tots els propis licitants. Sense alternatives com streamings o sales annexes amb plasma, premsa i veïns han quedat al carrer esperant el resultat final. “És una vergonya, això no és democràcia!”, protestava Jordi Giró, líder de l’AVV Vila Olímpica i la CONFAVC, a la porta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa