Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició colla Colau i Collboni i augura una negociació llarga pels pressupostos

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni està més sol que mai i tindrà moltes dificultats per aconseguir els suports necessaris per tirar endavant les ordenances fiscals i els pressupostos del 2022. En una imatge poc habitual, l’oposició al complet ha esmenat la plana al govern municipal al plenari de l’Ajuntament celebrat aquest matí i ha criticat a comuns i socialistes per estar en “campanya electoral permanent” en lloc de negociar amb els grups municipals.

Malgrat tot, l’abstenció d’ERC ha permès que el govern municipal hagi aprovat de manera provisional les ordenances fiscals, que marquen la política d’impostos de l’Ajuntament de cara a l’any vinent, però els republicans han avisat Colau i Collboni que s’hauran de posar les piles si volen els seus vots al plenari del desembre, que és el que ha de donar llum verda definitiva a la proposta. “Ens abstenim per permetre el debat, però estem molt lluny”, ha reblat el regidor Jordi Castellana.

Matí d’enganxades

El ple ja havia començat amb un estira-i-arronsa constant entre el govern municipal i l’oposició, que ha carregat en bloc contra dos informes de govern presentats per Jaume Collboni i Janet Sanz. El primer tinent d’alcaldia ha presentat un pla d’inversió i impuls a l’economia blava de la ciutat, mentre que la tinent d’alcaldia d’Urbanisme ha portat al ple el projecte Superilla Barcelona, que preveu 525 milions d’inversió en transformacions urbanístiques i noves infraestructures en els pròxims anys.

Pla general del ple de Barcelona, que ha recuperat la normalitat / ACN

Les dues mesures de govern han estat rebudes amb fredor per l’oposició, que ha acusat el govern municipal d’aprofitar qualsevol oportunitat per tornar a “vendre” actuacions que ja han publicitat en altres ocasions. “Com que a cada ple ve un regidor de govern a presentar el seu projecte, vostè no ha volgut ser menys”, li ha etzibat el regidor de Cs, José Corbacho, a Janet Sanz.

Congelació de taxes

Jaume Collboni ha presentat la proposta d’ordenances fiscals com una oportunitat “d’enfortir” la capacitat de l’Ajuntament per “lluitar contra les desigualtats” a la capital catalana i ha destacat que Barcelona és la ciutat amb més despesa social de tot l’estat. El primer tinent d’alcaldia ha defensat que el govern municipal ha “congelat” els tributs de cara a l’any vinent i ha insistit a vincular l’aprovació de les ordenances amb la dels pressupostos, ja que considera que són dues coses que han d’anar necessàriament de la mà.

El regidor d’ERC Jordi Castellana ha criticat al govern municipal que encara no ha entès que Barcelona està “en un moment de canvi” i els ha acusat de no voler utilitzar totes les eines que tenen a la seva disposició per “dibuixar el model de ciutat del futur”. Artadi ha estat encara més punyent i ha retret a Collboni que, més enllà d’estar “contentíssim” de poder fer la presentació de les ordenances, la congelació dels impostos no serà suficient per encara la recuperació econòmica que necessita la ciutat.

PP, Cs i Barcelona pel Canvi ha anat un pas més enllà i han reclamat al govern municipal que “abaixi els impostos” per no entorpir encara més la sortida de la crisi. Eva Parera, que el 2020 va votar a favor dels pressupostos municipals i es va abstenir amb les ordenances, ha estat de les més crítiques amb Collboni. “No són unes ordenances bones”, ha dit. “Per recuperar l’economia cal abaixar impostos, és de sentit de comú”, ha defensat.

L’impost de plusvàlues, un contratemps

La regidora de Comerç, la socialista Montse Ballarín, ha estat l’encarregada de donar rèplica a l’oposició i ha assegurat que el govern municipal està obert a “parlar de tot” amb els grups, però ha negat que les ordenances tinguin un afany recaptatori malgrat que enguany es consolida l’augment de taxes que es va aprovar el 2019. Ballarín ha reconegut que la sentència de Constitucional que anul·la part de l’impost de plusvàlua, que en el cas de Barcelona pot suposar una baixada d’ingressos de 180 milions anuals, és un gran contratemps.

La regidora ha assegurat que el ministeri d’Hisenda està “treballant amb celeritat” per esmenar el text i que exigiran que es compensi els ajuntaments per la pèrdua d’ingressos, tot i que no ha aclarit què passarà amb els pressupostos si el govern espanyol no fa ni una cosa ni l’altra. Sigui com sigui, el ple d’aquest matí dibuixa un escenari molt complicat per al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, que encara tenen un any i mig abans de les eleccions que se’ls pot fer molt llarg.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní. a octubre 30, 2021 | 07:05
    Barceloní. octubre 30, 2021 | 07:05
    En aquesta casa de barrets, la Madame ha perdut tota credibilitat. I així anem.
  2. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a octubre 30, 2021 | 09:19
    Serafi Bandarra i Grataconys octubre 30, 2021 | 09:19
    No patiu que tiraran endavant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa