Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Conjura per convertir Barcelona en referent de l’economia blava

L’Ajuntament de Barcelona i el Port han signat un acord de col·laboració aquest dimecres per al desenvolupament de l’economia blava a la ciutat amb l’objectiu de convertir la capital catalana en un referent europeu i mundial, segons ha explicat el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni. Per al tinent d’alcaldia, poques ciutats com Barcelona disposen d’una estratègia compartida de col·laboració públicoprivada, amb la participació d’universitats, centres d’investigació, empreses o fons d’inversió especialitzats en aquest tipus d’economia. S’estima que les activitats vinculades al sector donen feina a unes 15.000 persones a Barcelona i generen una facturació de 3.750 milions d’euros a l’any, un 4,3% del PIB de la ciutat. En el marc de Barcelona reAct, el consistori ha signat amb el Port el primer acord estratègic de col·laboració.

Collboni ha subratllat l’actual context de lluita contra el canvi climàtic, de preservació del medi marí i els canvis que s’estan produint en l’economia com una oportunitat per situar Barcelona en una ciutat referent a nivell mundial i europeu en l’economia blava. Per això, ha definit la signatura de l’acord amb la presidenta del Port, Mercè Conesa, com un “pas històric” i ha elogiat la feina feta fins ara per empreses, universitats i centres de recerca, entre d’altres.

“El port de Barcelona forma part de l’ànima de la ciutat. Ha viscut amb el mar, del mar i ara per al mar. És una font de riquesa innegable per a la ciutat de Barcelona”, ha afegit. El primer tinent d’alcaldia ha destacat que l’economia blava “no deixa de ser una part de l’economia verda portada al mar”.

Un dels primers passos serà l’habilitació de l’antic front marítim del Port Olímpic, fins fa poc ocupat per locals d’oci nocturn, d’un espai de 7.500 metres quadrats dedicat a l’economia blava i que a curt termini donarà feina a 400 persones. Segons Collboni, les obres ja han començat i els locals es podran anar ocupant al llarg dels dos propers anys. En un futur, n’hi haurà més en altres punts de la ciutat vinculats a la recerca, tot i que no els ha volgut avançar ja que encara s’està en converses.

Amb el nou canvi d’usos, al Port Olímpic també es crea el nou Centre Municipal d’Esports Nàutics, es faran obres de millora al Centre Municipal de Vela i s’habilitaran locals i pallols del dic de recer. També inclou obres de millora de la infraestructura portuària i de connectivitat ciutat-port, segons l’Ajuntament.

Actualment, hi ha tres ciutats europees que desenvolupen estratègies similars i que es troben en diferents nivells de maduració, segons Collboni. Es tracta de Lisboa, Rotterdam i Marsella. El primer tinent d’alcalde ha dit que el talent i la tecnologia són els dos “punts forts” de Barcelona -de la qual ha dit que ja és una “capital digital”-, a més de la diversificació de les activitats.

Per part del port de Barcelona, la presidenta, Mercè Conesa, ha anunciat la creació d’un Districte Blau, amb la voluntat que es converteixi en un pol empresarial vinculat amb l’economia blava, és a dir, amb activitats vinculades a la logística, la indústria, l’esport, l’energia, la ciència i la tecnologia vinculades al mar. En aquest sentit, Conesa ha citat que alguns d’aquests espais serien a la nova bocana i al Moll de Sant Bertran.

La presidenta ha comentat que aquests emplaçaments encara estan en preparació i no ha volgut posar cap calendari sobre la seva posada en marxa, ja que encara cal licitar-los, tot i que sí seria a cinc anys vista coincidint amb l’aplicació del pla estratègic que el port ha endegat recentment. “Som una administració pública que tenim els nostres terminis i mirarem d’accelerar al màxim la licitació d’aquests espais perquè puguin ser ocupats”, ha assegurat.

Més notícies
La Generalitat estudia ampliar el confinament comarcal / ACN

Collboni, convençut que aviat s’ampliarà el confinament comarcal

Notícia: Collboni, convençut que aviat s’ampliarà el confinament comarcal
Comparteix
El tinent d'alcaldia critica la paràlisi de la Generalitat en un moment clau de la pandèmia
Notícia: Collboni, convençut que aviat s’ampliarà el confinament comarcal - Mobile
Un ferri de Grimaldi, en una imatge d'arxiu / Grimaldi

Grimaldi compra els drets d’explotació de la ruta Barcelona-Balears

Notícia: Grimaldi compra els drets d’explotació de la ruta Barcelona-Balears
Comparteix
També ha pactat amb Armas Trasmediterranea la transferència de 5 ferries, terminals, oficines i magatzems
Notícia: Grimaldi compra els drets d’explotació de la ruta Barcelona-Balears - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa