Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Síndica renya al govern Colau per estalviar 2 ajudes socials durant la pandèmia
  • CA

La Síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà, s’ha acomiadat del ple de Barcelona aquest divendres, en la lectura del seu últim informe anual després d’una dècada en el càrrec. I ho ha fet amb la seva habitual cordialitat cap a tots els partits polítics però sense estalviar tampoc crítiques a la gestió municipal de la pandèmia. Així, li ha recriminat al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni que el 2020 no hagi convocat dues ajudes per a persones vulnerables, per tal de destinar el seu pressupost a altres polítiques d’urgència social, i ha demanat que el 2021 siguin recuperades. 

Ha citat concretament la subvenció a l’IBI –l’impost als immobles en propietat– a les famílies monoparentals i vídues amb pocs recursos. “Estava atorgat des de 2012 amb caràcter universal i de forma ininterrompuda”, ha recordat. La seva no convocatòria va motivar l’arribada de “reiterades queixes” de la ciutadania a la Sindicatura, ha advertit. Ha explicat que la justificació rebuda dels responsables municipals és que “la situació d’excepcionalitat” va obligar a destinar més recursos pressupostaris a “pal·liar la vulnerabilitat” dels barcelonins amb rendes més baixes. Precisament aquesta vulnerabilitat, ha criticat, “haurà generat més precarietat” en les famílies beneficiàries de l’ajuda eliminada. 

També s’ha referit al Fons extraordinari per ajuts puntals d’emergència social per infants de 0 a 16 anys, que l’any 2020 “no ha estat convocat després de 5 anys consecutius”. En la darrera edició, el 2019, l’Ajuntament hi va destinar quasi 13 milions d’euros. Vilà ha reconegut que no és una convocatòria fixa i estable, però ha recordat que “era molt justificat i celebrat per serveis i entitats de la ciutat que treballen amb infants”. A més, ha demanat que l’Ajuntament de Barcelona lluiti molt més per la renda bàsica, encara que sigui competència de la Generalitat.

Altres focus de queixa que ha citat són l’urbanisme tàctic redoblat pel consistori el 2020 i la dificultat de contactar amb el telèfon gratuït 010 i altres àrees municipals durant la pandèmia. Durant l’any passat la Sindicatura va rebre 2.025 queixes i 1.518 consultes. L’àmbit que en va acaparar més va ser la Mobilitat (60,5%), com ja va expressar Vilà a principis de mes.

Els 7 grups municipals han dedicat elogis a la Síndica després de la seva presentació de l’informe, que a més ha comptat amb dos espectadors inusuals al ple, els exalcaldes Jordi Hereu i Xavier Trias. Vilà va assumir el càrrec el maig de 2010, en temps d’Hereu, i ha conegut fins a 3 alcaldies de diferent color.

Jaume Collboni (PSC) i Jordi Martí Grau (BComú) han respost pel govern municipal i s’han sumat a les bones paraules cap a Vilà. En una mena de referència velada a les crítiques rebudes, Collboni ha reconegut que el seu informe “incomoda i ha d’incomodar a qui governa” tot i que ha assegurat que “no sorprèn” al govern perquè tracta temes que li “preocupen” i ha “abordat” en les polítiques realitzades.

Martí ha emfatitzat la seva “empatia, rigor i ponderació” que fa que llegir “algunes pàgines” de l’informe “cou” als responsables municipals. Ha admès que “hi hagut una dificultat d’accés” a les administracions per “l’escletxa digital” i falta d’agilitat i també ha acceptat que el consistori potser va fer “tintines a l’inici” però ha defensat que després va posar-se les piles amb hospitals de campanya o l’aprovació d’una modificació del pressupost. L’alcaldessa Ada Colau ha obviat les crítiques i ha valorat que 8 aspirants vulguin succeir-la, que ha considerat una senyal de bona feina feta.

Més notícies
Maria Assumpció Vilà acaba mandat a la Sindicatura de Greuges de Barcelona l'estiu de 2021 / Jordi Play
Qui és qui en la cursa per rellevar Vilà com a Síndica de Greuges
Notícia: Qui és qui en la cursa per rellevar Vilà com a Síndica de Greuges
Comparteix
La campanya de suport s'iniciarà a l'abril i la votació final serà al plenari del mes de juliol
Maria Assumpció Vilà (Barcelona, 1944) ha estat la segona síndica de greuges de la ciutat / Jordi Play
Maria Assumpció Vilà: “Per ser síndic cal una independència política absoluta”
Notícia: Maria Assumpció Vilà: “Per ser síndic cal una independència política absoluta”
Comparteix
L'actual Síndica de Greuges de Barcelona deixa el càrrec a l'estiu després de deu anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa