Jaume Collboni (PSC) proposa que Barcelona opti a l’Expo 2030 per reinventar la Fira

L'alcaldable del PSC planteja celebrar el centenari de l'Exposició de 1929 amb un esdeveniment internacional que revitalitzi els vells pavellons i financi la prolongació de la L2 sota Montjuïc

L’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, proposa que Barcelona aculli una ‘Exposició Internacional’ entre 2029 i 2030, coincidint amb el centenari del congrés que va transformar la muntanya de Montjuïc el 1929. L’extinent d’alcalde socialista ha desgranat la idea aquest dimarts al Círculo Ecuestre, després d’haver-la ja esbossat superficialment al Col·legi d’Enginyers. Si fos escollit alcalde, Collboni promet presentar una candidatura el 2021 a la Bureau International des Expositions (BEI), l’organisme que les gestiona –com el COI en el cas dels Jocs Olímpics i actualment encapçalada per un espanyol– i crear durant els primers 100 dies de mandat una “oficina tècnica” amb les diferents administracions i la societat civil “recollint l’exemple del COB’92”. La presentació de candidatures encara no s’ha obert –segons li hauria dit el propi BEI– i les properes cites s’han adjudicat fora d’Europa: Dubai 2020 i Osaka 2025.

L’esdeveniment internacional tindria un abast menor que els Jocs Olímpics però permetria rellançar l’espai firal de la plaça Espanya, que ha quedat esllanguit davant la modernitat i prestacions del nou recinte firal de la plaça Europa, a l’Hospitalet. “Les expos del futur no seran com fins ara, de grans processos urbans poc sostenibles i construcció de molts nous equipaments, sinó de rehabilitació d’espais ja existents”, ha argumentat. De fet, la Fira de Barcelona ja va anunciar fa menys d’un mes el seu pla d’ampliació i modernització a 10 anys vista, amb 190 milions d’euros per al recinte original i la pacificació de l’avinguda Maria Cristina abans de 2029. “Cal permeabilitzar el recinte cap als barris de l’entorn, perquè actualment està encapsulat”, ha defensat Collboni. L’ocasió es podria fer casar, segons el candidat, amb el projecte estancat de perllongar la L2 del metro des de Paral·lel fins a l’Aeroport del Prat a través d’un gran túnel sota Montjuïc. 

Jaume Collboni (PSC) ha estat el tercer alcaldable que visita el Círculo Ecuestre / Meritxell M. Pauné

Jaume Collboni (PSC) ha estat el tercer alcaldable que visita el Círculo Ecuestre / Meritxell M. Pauné

La cultura i en especial les exposicions de gran format que van de gira per les grans capitals omplirien els pavellons nord de la fira. Un d’ells és el Victòria Eugènia, que Xavier Trias volia cedir al MNAC per ampliar-ne el relat fins la contemporaneïtat i que el mateix Collboni –durant l’any que va compartir govern amb Ada Colau– va encarregar rehabilitar. La meitat sud, més propera a plaça Espanya, seria “una fira permanent” dedicada a l’economia digital, que a més d’exposar les últimes novetats del sector sigui “espai d’activitat econòmica”. El leitmotiv de tot plegat seria l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, que insta als estats i les ciutats a complir objectius de sostenibilitat per frenar el canvi climàtic. 

La cita, per Collboni, ha de servir també per refer ponts entre Espanya i Catalunya: “Hem de tornar a ser Amics per sempre“. Seguint amb el símil, el socialista li ha tret la pols al vell eslògan olímpic que prometia que “allò que és bo per Barcelona, és bo per Catalunya i allò que és bo per Catalunya ho és per Espanya”. En aquesta línia ha carregat contra l’independentisme, que ha qualificat de “república imaginària que només ha portat divisió”. “Les trinxeres trinxen el terreny on hi ha la batalla i la gran damnificada pot acabar sent Barcelona”, ha defensat. La major part del discurs ha estat en castellà, per cert, sense arriscar-se a indefinicions polèmiques com la que va protagonitzar Ernest Maragall (ERC). Ha insinuat, sense recrear-s’hi, la “bel·ligerància dels alcaldes socialistes” –sobretot de Pasqual Maragall– per enfrontar-se a la Generalitat i l’Estat. 

Uns Jocs d’Hivern simultanis, també el 2030?

Preguntat per un assistent al dinar-col·loqui, Collboni ha defensat amb visible brevedat la compatibilitat de la proposta d’Expo amb la candidatura d’uns Jocs d’Hivern 2030 que la Generalitat manté sobre la taula per Barcelona i el Pirineu. “Jo defenso els Jocs d’Hivern i si sóc alcalde em posaré al capdavant” d’una eventual candidatura, ha dit, a més de demanar a Ada Colau “que també ho faci tant si és reelegida com si no”. El candidat del PSC lamenta que “falta claredat” institucional sobre aquest esdeveniment i ha recordat que és poc realista aspirar a la designació sense l’aval del govern espanyol: “Suposo que a ningú se li passa pel cap presentar una candidatura olímpica sense el suport ple de l’Estat!”, ha dit. També ha reivindicat “una ciutat fàcil per l’economia”, on les iniciatives empresarials “sentim que tenen l’Ajuntament al costat” i generin llocs de feina. La marca Barcelona, ha apostat, “s’ha d’associar a la cultura”. 

Més informació

Nou comentari