Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall cedeix i parla en castellà als empresaris alemanys del Círculo Ecuestre
  • CA

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha agafat el relleu a Manuel Valls com a convidat del Círculo Ecuestre, en el cicle de dinars-col·loqui amb els principals candidats a les eleccions municipals del maig. I davant d’un auditori visiblement més hostil que el de Valls –que va triplicar afluència i desbordar la sala–, s’ha trobat amb una petició que no preveia: l’empresariat alemany que coorganitzava l’acte li ha demanat que pronunciés la conferència en castellà per entendre’l millor. I Maragall, tot i protestar i reivindicar la llengua catalana, ha acabat cedint i pronunciant gran part del seu discurs en castellà. 

L’acte el coorganitzava l’Associació de Directius de Parla Alemanya, a la que pertany Karl Jacobi, ara alcaldable transgressor de l’espanyolisme. Aquesta vegada no ha intervingut, però fa quasi un any va protagonitzar una mediàtica escridassada al president del Parlament, Roger Torrent (ERC), al que va etzibar que tots els polítics independentistes haurien d’anar a la presó. De fet, l’entitat ja havia anunciat a la seva web unilateralment que la conferència seria “en espanyol i català”.

No obstant, la petició de canvi d’idioma del seu col·lectiu empresarial també li ha sortit cara al conferenciant, que ja ha rebut dures crítiques a Twitter per part de l’independentisme militant. “El que hauria de fer és refusar la invitació. Bon vent!”, li ha recriminat Jordi Sàlvia, exportaveu de la CUP.  “Passant-se al castellà Maragall devalua l’idioma que distingeix Barcelona davant del món i limita les possibilitats dels catalans de prosperar a la ciutat, al país i al món”, ha valorat Jordi Graupera, que li ha dedicat fins a vuit tuits criticant al republicà.

 

Fonts de l’equip de Maragall han lamentat les acusacions de complaença al Círculo Ecuestre quan el contingut de la ponència ha estat “molt dur i atrevit”. Segons recull l’ACN, Maragall ha advertit als presents que les empreses han de corresponsabilitzar-se de la despesa en educació i han d’apujar salaris, el que no ha agradat precisament a l’auditori. També ha defensat més intervenció pública en el mercat de l’habitatge i en l’economia digital, així com una nova governança metropolitana. Sobre l’ex primer ministre francès, el candidat més proper a l’entitat organitzadora de l’acte, ha dit que “afortunadament no té cap possibilitat d’arribar a l’alcaldia”. Ha ‘renyat’ als qui abusen del relat de la mà dura contra la inseguretat, perquè considera que és una estratègia política que pot fer emergir la “cultura de l’extrema dreta” a Barcelona. “Si creuen que es resol amb més Guàrdia Urbana, s’equivoquen greument, enganyen i fan demagògia”, els ha dit.

Maragall també ha deixat caure que veu “possibilitats” d’arribar a acords postelectorals tant amb Barcelona en Comú com amb el PDECat. “Hi ha una eventual capacitat d’establir objectius compartits”, ha dit respecte a la formació d’Ada Colau. Amb el PDECat, per altra banda, veu opcions d’arribar a acords “de país i de ciutat”. Ha reconegut que “s’han d’anar preparant acords” perquè cap candidatura tindrà majoria absoluta. “El pitjor que podria passar és que es reproduís una situació d’inestabilitat, necessitem un govern estable”, ha asseverat. En aquesta línia, ha insistit que veu “possibilitats” d’establir acords tant “a la dreta com a l’esquerra”, malgrat que ha remarcat que existeix una “distància crítica absoluta” entre ell i l’alcaldessa. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa