Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Forta petjada de Barcelona a les llistes del 14F
  • CA

Les eleccions al Parlament de Catalunya, que si la pandèmia no les ajorna se celebraran el proper 14 de febrer, tindran una forta petjada barcelonina. Fins a 6 regidors de l’actual Ajuntament –cinc dones i un home– i diverses personalitats de la ciutat ocuparan posicions destacades a les paperetes electorals. La visibilitat d’exercir a la capital els converteix en actius per als partits, fins i tot per a ocupar posicions honorífiques com tancar la llista.

La propera legislatura, doncs, hi haurà tres diputats que compatibilitzaran el Parlament amb el ple de Barcelona: Elsa Artadi, Ernest Maragall i Eva Parera. Els dos primers ja són electes de les dues institucions i ara se’ls afegirà la mà dreta de Manuel Valls, que ha fitxat per sorpresa com a número 3 del PP per la província de Barcelona. D’altra banda, l’alcaldessa Ada Colau tancarà la llista dels comuns, el que fa pensar que participarà activament en la campanya. També ocupen aquest lloc honorífic a les respectives paperetes les regidores Luz Guilarte (Cs) i Neus Munté (JxCat).

L’independentisme capitalí

La vicepresidència de JxCat en un moment fundacional ha consolidat a Artadi al nou partit de Carles Puigdemont i ocuparà la 4a posició a la papereta barcelonina. Va ser la candidata més votada a les primàries per acompanyar Laura Borràs, juntament amb el fins ara president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell. 

Una altra integrant del grup municipal de JxCat, Neus Munté, tancarà la llista de forma honorífica amb l’exconsellera socialista Marina Geli. La seva presència a la llista recorda a l’electorat postconvergent que va apostar per JxCat durant el trencament amb el PDECat, del que havia estat vicepresidenta. Munté va deixar el Parlament el 2017 i en una entrevista al TOT Barcelona a l’octubre ja va avançar que no ambicionava tornar-hi: “No ho enyoro especialment”.

Pel que fa als republicans, Ernest Maragall ocuparà el número 7 de la llista d’ERC a Barcelona enmig de noms destacats de l’actual Govern, com Alba Vergés (6) i Ester Capella (8). Maragall ha fet servir en més d’una ocasió la seva posició a les dues cambres i l’accés directe a la cúpula del partit per negociar acords entre el Govern i l’Ajuntament. És l’únic dels 10 electes municipals d’ERC que hi haurà a la papereta. No obstant, l’acompanyaran dos càrrecs barcelonins més, Jordi Fernández Cuadrench (29) i Anna Salvador (50), que actualment treballen com a assessors de Cultura i Drets socials respectivament al grup municipal.  

D’altra banda, el PDECat aposta perquè faci tàndem amb Àngels Chacón una exregidora de Barcelona. Tot i que és més coneguda lògicament per haver estat vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega va ser membre del ple municipal durant una dècada (1996 – 2007). En posicions inferiors hi ha també exassessors municipals i exconsellers de districte d’aquest mandat, cessats durant la ruptura amb JxCat. En un dels últims llocs hi ha també l’exregidora d’Esports de Xavier Trias, Maite Fandos.

Canvis a l’unionisme

La tercera persona que farà doblet és Eva Parera. Exsenadora per CiU de 2011 a 2014, avui porta el pes pràctic del petit grup municipal de Barcelona pel Canvi, format només per Manuel Valls i ella mateixa. L’exprimer ministre francès té la vista posada en els fitxatges de l’Elisi, el que deixava a Parera en una posició delicada si es quedava sola al consistori. 

La seva irrupció a la llista del PP se suma a la incorporació dies abans de Lorena Roldán (PP) com a número 2 de la mateixa papereta. Parera havia compartit llista amb Ciutadans el 2019, en la candidatura conjunta del partit taronja i la formació personal de Manuel Valls. Al PP no hi tenia precedents i de fet el seu fitxatge va molestar visiblement al cap de files popular al consistori, Josep Bou, que no té les millors relacions amb la direcció catalana del partit de Pablo Casado. 

Precisament el nom de Bou ha sonat els darrers dies com un possible canvi de sigles. Fonts de VOX a Barcelona han assegurat al TOT Barcelona que el partit ultradretà va sondejar a l’empresari i regidor, en transcendir el seu malestar. Portaveus del regidor asseguren a aquest diari que Bou “no anirà amb Vox segur” el 14-F, tot i que no confirmen ni desmenteixen si va arribar a rebre una proposta formal.

Finalment a la papereta Ciutadans la petjada municipal serà més reduïda. Luz Guilarte, que havia ocupat un lloc destacat al grup parlamentari, tancarà ara la llista de forma honorífica. La regidora també havia avançat, en una conversa amb aquest diari a l’agost, que no preveia tornar a la cambra catalana: “La feina del Parlament m’ha agradat molt, però era un pas necessari per fer el que faig aquí. Jo el que vull és ser alcaldessa”.

Sense doblets al bipartit

El bipartit de govern, per la seva banda, tindrà un paper un paper més discret a les llistes. Liderar una tinença o una regidoria és molt menys compatible amb el Parlament, pel que fa a exigència de temps i lleialtats, que formar part de l’oposició. Participar en els actes de campanya i aportar-hi la marca personal, en canvi, és molt més habitual. Un cas clar és Ada Colau, que ja va donar suport a la llista de Xavier Domènech el 2017 també ocupant l’últim lloc de la llista, cosa que no va fer dos anys abans amb la candidatura liderada per Lluís Rabell. 

A la llista del PSC, encapçalada per Salvador Illa, no hi haurà cap regidor de Barcelona. No obstant, sí que hi ha vells coneguts del socialisme barceloní, com Ferran Pedret, Assumpta Escarp, Esther Niubó i Mario Garcia, expliquen fonts del partit.

Rostres coneguts

Regidors a banda, l’empremta barcelonina es traduirà també en personalitats de la cultura, la gastronomia o l’esport que exhibiran el seu suport polític com a integrants de diverses llistes però en posicions allunyades de l’obtenció d’escó. Per exemple, la cuinera Ada Parellada i l’advocada Magda Oranich aniran amb JxCat i l’activista Ruben Wagensberg repetirà com a diputat d’ERC.

Més notícies
La presidenta del grup municipal de JxCat, Elsa Artadi, durant una entrevista / Europa Press
Artadi: “Ja s’està veient” a Barcelona l’opció d’un tripartit al Govern
Notícia: Artadi: “Ja s’està veient” a Barcelona l’opció d’un tripartit al Govern
Comparteix
La vicepresidenta de JxCat creu que "ja s'està veient" a la capital l'entesa entre ERC, PSC i els comuns
La regidora de BpC, Eva Parera, a l'Ajuntament de Barcelona / Jordi Play
Eva Parera, número 3 del PP a les eleccions del 14-F
Notícia: Eva Parera, número 3 del PP a les eleccions del 14-F
Comparteix
La mà dreta de Manuel Valls preveu compaginar Parlament i Ajuntament
La presidenta del grup municipal de JxCat, Elsa Artadi, amb la diputada Míriam Nogueras i la consellera Laura Borràs | ACN
JxCat i PDECat consumen la ruptura a Barcelona amb la destitució de diversos càrrecs
Notícia: JxCat i PDECat consumen la ruptura a Barcelona amb la destitució de diversos càrrecs
Comparteix
Els primers a ser cessats han estat els consellers de districte
Foto del pacte Colau-Collboni-Maragall pels pressupostos 2021, aquest dissabte / Ajuntament de Barcelona
L’ombra d’un tripartit marca l’aprovació del pressupost 2021
Notícia: L’ombra d’un tripartit marca l’aprovació del pressupost 2021
Comparteix
Valls esguerra la foto votant a favor pràcticament de franc | JxCat i Cs voten en contra i el PP s'absté
Imatge d'arxiu on apareix Candela López, la líder dels comuns pel 14F Jéssica Albiach i Ada Colau / Europa Press
Ada Colau i l’actriu Vicky Peña tanquen les llistes dels comuns pel 14-F
Notícia: Ada Colau i l’actriu Vicky Peña tanquen les llistes dels comuns pel 14-F
Comparteix
L'alcaldessa se situa a les últimes posicions de la llista encapçalada per Jéssica Albiach
Neus Munté, al seu despatx durant l'entrevista / Jordi Play
Neus Munté i Marina Geli tanquen la llista de JxCat pel 14-F a Barcelona
Notícia: Neus Munté i Marina Geli tanquen la llista de JxCat pel 14-F a Barcelona
Comparteix
Marina Geli, Pilarín Bayés, Ada Parellada, Magda Oranich i Eduardo Reyes, també a la papereta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa