L’equip de Colau veu “defensiva i proporcional” l’actuació policial en què va morir la gossa Sota

L'oposició força una compareixença del comissionat Amadeu Recasens sobre la gestió de la seguretat i del cas de la gossa morta d'un tret per un policia local

El govern municipal de Barcelona s’ha refermat en el recolzament a l’actuació policial del passat 18 de desembre en què un agent de la Guàrdia Urbana va matar d’un tret la gossa Sota i va detenir el seu amo, que és una persona sense llar. Segons el comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, la investigació interna hauria ratificat el testimoni de l’agent. “L’actuació va ser defensiva i proporcional”, ha dit aquest dimecres en a la comissió de Presidència i Seguretat. “La causa està en judicialitzada i s’ha de paral·litzar l’expedient; si apareix algun nou fet provatori, actuarem en conseqüència”, ha determinat. Segons Recasens, la crida pública de l’alcaldessa Ada Colau per recollir testimonis i vídeos, “no ha ofert cap informació diferent” a la que ja tenia la unitat d’afers interns.

“Lamentem la mort de la gossa i el mateix dia dels fets vaig ordenar a la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) de la Guàrdia Urbana que s’obrís un expedient per investigar els fets, d’una banda perquè sempre s’investiga quan hi ha un tret a la ciutat i de l’altra, per si hi havia alguna responsabilitat derivada dels fets”, ha relatat Recasens. Ha assegurat que la UDAI ha “treballat per verificar totes les versions” donada la disparitat de relats difosos a les xarxes socials i que la investigació realitzada és “de les més complertes” que ha fet mai la unitat: “Es van demanar imatges de càmeres de seguretat i no se’n van obtenir, es va incorporar a un veterinari per fer la necròpsia i es van reunir informes mèdics i testimonis de guàrdies”.

Segons el comissionat, s’ha clarificat que “no hi ha haver cap trucada prèvia de l’hotel” proper al lloc dels fets i que simplement una patrulla de dos agents “va veure a l’animal deambulant sol i va intervenir”. “Abans que l’agent li disparés en defensa pròpia, la gossa l’havia mossegat a ell i també a una altra persona”, ha dit. També ha posat de manifest que es va haver de vacunar al policia implicat donada la manca d’informació sobre la salut del gos i ha recordat que els amos de mascotes tenen obligacions sobre el seu manteniment. Pel que fa a la formació anunciada sobre actuacions amb animals, Recasens ha precisat que es realitzarà “per tota la plantilla a partir de febrer” i després se’n farà “una més específica per la unitat canina”. “Protocols i formació de prevenció ja s’estaven treballant des de feia temps”, ha defensat davant dels partits.

L’oposició aprofita per demanar càmeres i més recursos per la Guàrdia Urbana

Tots els regidors de l’oposició han aprofitat la moció, que havia presentat ERC, per lamentar la mort de la gossa i demanar explicacions sobre la gestió de la Guàrdia Urbana. “Hi ha hagut una intervenció policial pertinent, però que acaba amb el sense sostre reduït al terra i la gossa morta, demano una reflexió”, ha incidit Jordi Coronas (ERC). “A la Gran Via amb plaça Espanya, en un moment amb gran afluència de persones i vehicles, un tret és en sí mateix un problema de seguretat”, ha asseverat. De part del PDECat, Jordi Martí ha advertit que el cas “ha malmès la imatge de la ciutat” i pot ser “una taca” pels 3.000 agents de la policia local.

El comissionat Amadeu Recasens i membres del govern de BComú, a la comissió de Presidència i Seguretat / Meritxell M. Pauné

El comissionat Amadeu Recasens i membres del govern de BComú, a la comissió de Presidència i Seguretat / Meritxell M. Pauné

Cs ha demanat destinar més recursos pel cos, per exemple càmeres personals per grabar les actuacions controvertides: “​Sabríem si es compleixen els protocols, si s’actua amb proporcionalitat i hauríem evitat el vergonyant espectacle de l’alcaldessa demanant vídeos als ciutadans”, ha remarcat Paco Sierra. Precisament sobre la implementació de càmeres –per les que Cs havia presentat una proposició específica– Recasens ha assegurat que “no només és assumible sinó que ja està en marxa i així consta al Pla Director de Seguretat”. Segons el comissionat s’ha fet ja una “prova de materials” durant el 2018 i properament s’iniciarà la prova pilot.

Carmen Andrés (PSC) ha sentenciat que “Colau l’encerta quan rectifica” i ha lamentat que “hagin de passar coses perquè el govern reaccioni” enlloc “d’anticipar-se” fent abans la formació necessària als agents i oferint-los “protocols, recursos i ordres clares”. “No podem posar en risc l’honorabilitat d’un guàrdia urbà que ha de reaccionar davant d’una situació sense tenir clar què ha de fer”. Per part del PP, Alberto Villagrasa ha criticat que “el guàrdia urbà veiés amenaçada la seva integritat física” per la gossa i ha demanat evitar “judicis paral·lels”.  Finalment la CUP ha criticat amb contundència que “un gos fos executat i una persona sense llar fos agredida” i ha considerat que el suport del govern municipal des del primer moment a l’agent implicat “evidència el privilegi de la Guàrdia Urbana respecte a la resta de treballadors municipals i veïns de Barcelona”.

Una protesta de la Guàrdia Urbana abona les crítiques de l’oposició

Una protesta silenciosa i oportuna ha secundat les crítiques de l’oposició municipal al govern d’Ada Colau sobre la gestió de la seguretat a la ciutat. Representants del sindicat CSIF de la Guàrdia Urbana s’ha colat aquest dimecres a la comissió municipal per pressionar al responsable de seguretat durant la compareixença que li havia sol·licitat l’oposició. La cita arriba precisament l’endemà de què l’oposició forcés una altra compareixença crispada, en aquest cas de Gerardo Pisarello sobre la pròrroga del pressupost municipal.

Protesta del sindicat CSIF durant la comissió / Meritxell M. Pauné

Protesta del sindicat CSIF durant la comissió / Meritxell M. Pauné

 

Més informació

Nou comentari