Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Collboni i Valls fan pinça contra Maragall en el debat de candidats de Betevé
  • CA

Tots contra Ada Colau per criticar-li el “fracàs” amb l’habitatge i Jaume Collboni i Manuel Valls contra Ernest Maragall per la possibilitat que ERC, una de les quatre opcions independentistes que es presenten, guanyi les eleccions municipals d’aquest 2019 a Barcelona. Aquests dos eixos han marcat aquest diumenge a la nit el debat de caps de llista a Betevé, organitzat amb la FAVB

De fet, Collboni ha protagonitzat el tram final de la confrontació televisiva quan s’ha adreçat directament a Maragall per dir-li: “No comptarà amb el meu suport per ser alcalde perquè vol posar Barcelona al servei de l’independentisme”. “Jo no l’hi demanaré”, li ha replicat el republicà. El candidat d’ERC, que s’ha passat el debat marcant distàncies amb Colau perquè ella fa massa evident que és el seu preferit per pactar després del 26M, s’ha trobat còmode en aquest estira-i-arronsa amb el socialista. 

Al triangle també s’hi ha apuntat Valls, que ha sigut el primer de tots a parlar –l’ordre s’ha designat per sorteig–  i ho ha aprofitat per obrir foc anunciant com a prioritat “que Maragall no sigui alcalde perquè seria molt negatiu per a Barcelona”. Tot i així, Collboni ha fet movients per defugir l’abraçada de l’os de Valls. Per exemple, quan ha assegurat que ell “mai” ha dit que tinguin la intenció de pactar amb el candidat que té el suport de Cs. 

Mentrestant, Colau buscava un to més institucional, de reivindicació de l’obra de govern, però l’ha perdut quan ha tornat a atacar el conseller d’Interior, Miquel Buch, acusant-lo de la inseguretat de la ciutat, com havia fet dies abans. Elsa Artadi ha defensat la seva posició, molt crítica amb Colau i bastant escèptica amb Maragall, amb el qual es comporta com algú disposat a acceptar un matrimoni de conveniència sense gens d’entusiasme. 

Josep Bou, del PP, ha intentat pujar a l’onada de Collboni i Valls en alguns moments i en d’altres s’ha refugiat en el seu mantra segons el qual s’ha de deixar fer als empresaris i simplificar tràmits per estimular l’economia. I Anna Saliente, de la CUP, ha parlat per al seu públic amb convicció i sense concessions, com solen fer els anticapitalistes, tot i que al final s’ha ofert per “assumir les responsabilitats que calguin” si és per “revertir” dinàmiques socials que consideren errònies.  

Només hi faltava Jordi Graupera, de Barcelona És Capital-Primàries, que malgrat que tenen a la seva llista el regidor no adscrit Gerard Ardanuy no ha aconseguit que la Junta Electoral accepti el seu recurs i obligui Betevé a incloure’l en la llista de participants.

L’activista que reprovaria l’alcaldessa

El debat, moderat per la periodista de la cadena Eva Arderius, ha arrencat amb el bloc d’habitatge, que ha sigut el més dur per a Ada Colau. Tots els altres candidats han reclamat a l’alcaldessa que admetés que el seu objectiu estrella, combatre la crisi de l’habitatge, no s’ha traduït en una gestió fructífera durant el seu mandat.L’Ada Colau activista demanaria la dimissió de l’Ada Colau alcaldessa”, ha resumit Elsa Artadi. La número dos de Junts per Catalunya participativa en el debat a causa de “l’anomalia” –com l’ha definit Maragall– o “excepcionalitat” –segons paraules de Colau– de l’empresonament de l’alcaldable, Joaquim Forn.

Maragall no ha tingut pietat i ha assegurat que Barcelona està “en emergència” pel que fa a l’habitatge a causa del “fracàs evident del govern de Colau”. I ha tret pit per la llei que està preparant el Parlament per regular els lloguers. Aquest anunci li ha comportat una rèplica indignada de l’alcaldessa, que l’ha acusat d’”enganyar la gent” perquè, segons ella, “aquesta competència és de l’Estat”  i “ja hi ha una llei preparada” a nivell estatal.

Colau ha intentat girar l’argument que han llançat contra ella. “Fracàs és el que ens vam trobar nosaltres, dels 40 anys dels socialistes i de CiU, que van incentivar la venda i no el lloguer, l’especulació”, ha assegurat. I ha defensat “la mesura inèdita” d’obligar els promotors a reservar el 30% de totes les noves promocions a habitatge protegit, que espera “incrementar al 50% als barris més desafavorits”.

Però Maragall –que aquest cap de setmana ha endurit la seva posició mentre l’enquesta de ‘La Vanguardia’ li donava la victòria– ha insistit: “Vostè ha fracassat, senyora Colau, és objectiu, no és problema de mirar enrere, hi havia unes expectatives que no s’han complert”.

Collboni ho ha rematat: “Esperava una mica més d’humilitat, senyora Colau, esperava que admetria que no se n’ha sortit. El poder ara és vostè, no pot mirar cap a una altra banda, hauria de reconèixer que s’ha equivocat, que ha fracassat”.

Valls i Collboni es troben

El socialista i Valls han trobat la primera escletxa per col·locar la qüestió nacional ja en el bloc d’habitatge. Ha sigut quan Collboni ha volgut dir a Maragall que el govern de Pedro Sánchez “en deu mesos ha fet més feina per l’habitatge, amb la reforma de la LAU, que el el que ha fet en anys el govern de la Generalitat, que fa anys que només està amb el ‘raca-raca’ del Procés”. Valls de seguida s’hi ha apuntat: “El Procés està posant en perill Barcelona”, apuntat.

L’ex primer ministre francès ha anat col·locant una referència al Procés en gairebé a cada intervenció. Una de les oportunitats que ha aprofitat ha sigut quan parlaven de pobresa i desigualtat i ha assegurat que no es podrà revertir “si l’economia no funciona, sense la Fira, sense les empreses que han marxat pel Procés. I diverses vegades ha fet referència a la victòria de les candidatures independentistes a la Cambra de Comerç. “La Cambra ha caigut en les mans de l’independentisme més radical, no és el més greu que ha passat els darrers dies?”, s’ha exclamat. Josep Bou, ha intentat afegir-se a l’argument diverses vegades, però Valls i Collboni li portaven massa avantatge.

Al final, Maragall s’hi ha tornat. Després que Valls hagi dit que vol acabar amb el fenomen del top manta en tres mesos, que s’han perdut 4.000 empreses per culpa del Procés i que “el que està passant a la cambra indica el que pot passar si guanya Maragall amb l’ajuda de la senyora Colau”, el candidat d’ERC ha esclatat amb el seu to irònic habitual. “Observo la coincidència entre el senyor Valls i el senyor Collboni en aquesta obsessió pel Procés i l’independentisme. Per a vostès tot es redueix a això, no hi ha manera de parlar seriosament de Barcelona”, els ha etzibat.

I ha llançat el seu pronòstic: “Vostè no acabarà amb el top manta en tres mesos, igual que no acabarà amb la Cambra de Comerç, que serà un soci actiu i positiu per a la ciutat a partir d’ara, i que no acabarà amb l’independentisme”, ha sentenciat el republicà.

Més notícies
Betevé farà aquest diumenge el debat ajornat amb els candidats de Barcelona
Notícia: Betevé farà aquest diumenge el debat ajornat amb els candidats de Barcelona
Comparteix
Es va suspendre aquest divendres per la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba i la suspensió de la campanya del PSC
Betevé suspèn el debat després que Collboni hagi dit que no hi aniria per la mort de Rubalcaba
Notícia: Betevé suspèn el debat després que Collboni hagi dit que no hi aniria per la mort de Rubalcaba
Comparteix
La direcció de campanya del PSC ha anul·lat la presència dels seus candidats a tots els actes avui |Només es manté un breu homenatge a l'exministre
Jorid Graupera, candidat de Barcelona És Capital, en l'estand de Sant Jordi de la candidatura / D.C.
Graupera recorre a la Junta Electoral perquè el convidin al debat de Betevé
Notícia: Graupera recorre a la Junta Electoral perquè el convidin al debat de Betevé
Comparteix
L'alcaldable defensa que té representació a l'Ajuntament | La televisió contesta que ha considerat que no en té
Graupera acusa la junta electoral de reforçar “l’oligopoli dels partits tradicionals”
Notícia: Graupera acusa la junta electoral de reforçar “l’oligopoli dels partits tradicionals”
Comparteix
L'òrgan ha desestimat el recurs de Barcelona És Capital-Primàries per obligar Betevé a convidar-los al debat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa