Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
28M: quan podràs votar per correu i quan sabràs si ets membre d’una mesa electoral

Aquest dilluns, 3 d’abril, se signarà el decret de convocatòria de les eleccions municipals a tot l’Estat, que tindran lloc el pròxim 28 de maig. A Catalunya són 947 municipis on es votaran els noms de regidors i regidores que constituiran els ajuntaments, i d’aquests resultats se’n derivaran els consells comarcals i les quatre diputacions catalanes A més, a l’Aran també votaran el seu Coselh Generau d’Aran. Us detalletm les dates clau que heu de tenir en compte si voleu seguir aquest cicle electoral, que acabarà quan s’hagin constituït els nous ajuntaments.

La propaganda institucional, prohibida

3 d’abril: se signa el decret de convocatòria d’eleccions municipals el 28M. Es posa en marxa tota la maquinària.

4 d’abril: dia important, perquè es publica el decret de convocatòria al BOE, de manera que des d’aquest moment i fins que se celebrin les eleccions, queden prohibides les inauguracions d’obres o equipaments i campanyes sobre objectius aconseguits per les institucions. La llei és molt clara: “Queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions”. En el cas de Barcelona, no es podran inaugurar algunes obres, i l’alcaldessa tampoc no podrà fer festes com la de la Superilla.

Colau i Sanz passegen per una superilla a les Jornades Internacionals Superilles | Blanca Blay, ACN
Colau i Sanz passegen per una superilla a les Jornades Internacionals Superilles | Blanca Blay, ACN

Els electors: meses, cens i vot per correu

10 d’abril: es farà públic el cens electoral de cada municipi. És important que tothom qui vulgui votar el 28M s’asseguri que les seves dades són correctes. Si no ho són, hi ha temps fins al 17 d’abril per reclamar, i els ajuntaments tindran temps fins al dia 20 per donar-los una resposta.

Del 4 al 29 d’abril: els catalans que es trobin temporalment a l’estranger, però empadronats en un municipi català, poden sol·licitar el vot per correu.

29 d’abril: els ajuntaments faran el sorteig -tenen temps fins al dia 3 de maig- per saber quins ciutadans estan cridats a formar part de les meses electorals.

Entre el 3 i el 6 de maig: si t’ha tocat formar part d’una mesa electoral, rebràs una notificació de correus a casa. Si no hi ets, hauràs de recollir-la a la teva oficina. Des del moment en què rebeu la notificació, teniu un màxim de set dies per presentar al·legacions per evitar ser membres de mesa. Les al·legacions s’han de resoldre com a màxim fins al 18 de maig.

18 de maig: és l’últim dia per demanar el vot per correu, que es pot sol·licitar des del mateix moment que es convoquen les eleccions.

Del 8 al 21 de maig: és el període per rebre la documentació que es necessita per poder votar per correu.

Del 2 al 24 de maig: poden votar els catalans que resideixen temporalment a l’estranger i que ho hagin sol·licitat.

Del 8 al 24 de maig: poden votar per correu els que ho hagin demanat, a través de Correus.

Un ciutadà vota en unes eleccions municipals | Ajuntament
Un ciutadà vota en unes eleccions municipals | Ajuntament

El calendari dels partits polítics

14 abril: és l’últim dia per comunicar les coalicions electorals per part dels partits que optin per aquesta fórmula.

19 a 24 abril: els partits tenen cinc dies per presentar candidatura davant la Junta Electoral.

26 abril: es publiquen les candidatures presentades.

2 maig: es publiquen les candidatures proclamades, un cop s’han resolt irregularitats o errors.

La campanya electoral

12 a 26 de maig: A les 0.00 h del divendres 12 de maig arrencarà la campanya electoral, que s’allargarà fins a la mitjanit del divendres 26 de maig.

23 de maig: a partir d’aquesta data, no es podran publicar ni difondre sondejos electorals per cap mitjà de comunicació. La prohibició comença, per llei, cinc dies abans de la jornada electoral.

27 de maig: jornada de reflexió.

28 de maig: dia de les votacions. Els col·legis electorals estan oberts des de les 9 h fins a les 20 h. A partir del tancament, comença l’escrutini.

Les eleccions del 2023 es convocaran aquest dilluns, 3 d’abril PIXABAY

Proclamació dels resultats i nous ajuntaments

31 de maig: escrutini general a les juntes electorals de zona. Després de resoldre reclamacions o recursos que puguin sorgir, els resultats oficials es publiquen al BOE fins a 40 dies després de la proclamació dels electes.

17 de juny: els electes es converteixen en regidors i regidores i trien el nou alcalde o alcaldessa.

Més notícies
Una imatge d'arxiu d'un ple de l'Ajuntament / ACN
Candidats del 28M: qui és qui
Notícia: Candidats del 28M: qui és qui
Comparteix
Tots els partits ja han designat el seu candidat. En total, hi ha proclamats deu caps de cartell per a les eleccions municipals
Ada Colau i Xavier Trias a l'Ajuntament / ACN
Retorn al 2015: l’estratègia electoral de Trias i Colau per polaritzar el 28M
Notícia: Retorn al 2015: l’estratègia electoral de Trias i Colau per polaritzar el 28M
Comparteix
Els dos candidats volen emular l’enfrontament de fa vuit anys. Si els partits petits obtinguessin representació acabarien decantant el govern municipal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa