Colau relega el català a Instagram per “arribar al màxim de gent”

L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ja fa quatre setmanes que respon dubtes de la gent de manera directa mitjançant una retransmissió en viu al seu perfil d’Instagram. Aquesta proposta per apropar l’alcaldessa a la ciutadania, però, ara ha viscut una batzegada arran d’un fil que s’ha fet viral a Twitter en què Colau exposa el motiu pel qual prioritza el castellà a l’hora d’expressar-se: “Me gusta comunicarme con el máximo de gente posible y en principio uso el castellano, pero si hay preguntas en catalán, pues me paso al catalán y así de forma natural… nem fent”. Aquesta és l’explicació que l’alcaldessa de Barcelona va donar als seus seguidors per justificar l’ús del castellà de manera prioritària durant les transmissions que fa cada divendres al vespre a Instagram.

Tot i que ja fa dues setmanes d’aquelles paraules, ara el publicitari, developer i historiador Arnau Rius ha portat el debat a Twitter i ha provocat que la reacció fins i tot de polítics municipals. La regidora d’Esquerra Republicana, Eva Baró, ha fet retuit a una piulada d’un conseller del mateix partit al districte de Sant Andreu, Carlos R. Escuredo, que ha compartit el frase de la declaració de Colau acompanyant-lo amb el text irònic: “En español que nos entendemos todos”.

També diversos usuaris de l’esfera tuitaire catalana han carregat en el mateix sentit, burxant en l’ús d’aquest argument que justifica relegar el català basant-se en el fet que el castellà arriba a més gent. Un dels més compartits ha estat el tuit del còmic Manel Vidal.

L’escriptor Màrius Serra s’ha adreçat a la líder de Barcelona en Comú advertint-li que “les llengües comencen a morir quan els seus parlants les bandegen”. Tot seguit, ha afegit: “Ets l’alcaldessa de Barcelona, no una youtuber a la recerca del laic perdut “del máximo de gente posible”“.

També hi ha entrat en el debat qui va ser diputat del Parlament pel grup de Catalunya Sí que Es Pot durant l’anterior legislatura Albano-Dante Fachín. El polític que compartia grup amb els comuns li ha retret aquest posicionament a Colau i ha lamentat que l’alcaldessa faci aquesta tria.

De fet, el debat sobre el vídeo d’Ada Colau s’ha fet tan gran que ha acabat servint-li fins i tot a Ciutadans, que li ha donat la volta a l’argument i ha titllat l’alcaldessa de “cínica” i “hipòcrita”. Sonia Sierra, diputada de Cs al Parlament, ha presentat com una contradicció que l’Ajuntament “publiqui cartells en diverses llengües però no en castellà” o que defensi la immersió lingüística, però després Colau prioritzi el castellà al seu compte d’Instagram. “Per demanar el vot o promocionar-se, usa el castellà”.

Més enllà de la justificació de Colau, però, el fons del debat de la llengua escollida per respondre a la ciutadania a Instagram –que és el que entomava Arnau Rius– arriba en un moment on la salut del català a la ciutat que governa no és gaire esparançadora. De fet, en l’última enquesta de l’Idescat sobre usos lingüístics es mostrava com el català havia passat de ser la llengua habitual en el 30% dels joves l’any 2013 a reduir-se fins al 19% l’any 2018. I no només era una comparativa que afectava els joves. En el conjunt dels veïns de Barcelona l’ús del català de manera habitual també havia baixat del 34,6% a tota la població fins al 29,3%. Per contra, el castellà pujava en totes dues variants.

Comentaris

  ... Novembre 22, 2020 | 17:22
  Desgraciada!
  104
  1
  Respon
  GAVANENC Novembre 22, 2020 | 17:43
  Aquesta dona no te les idees clares, es una de calç i una altra de sorra, un si pero no.... Es gris, i pesima alcaldesa....
   Fot fàstic!! Novembre 22, 2020 | 17:56
   Colau, Jo també t'ho voldria dir de manera que ho entengui tothom, però la justícia espanyola ja sabem que només actua contra els catalans, així que... ja t'ho diré un altre dia, ÑORDA VIVIDORA!!
  Joanb Novembre 22, 2020 | 18:09
  Si més no, confessa que té punts en comú amb vox. Aquesta gent són els representants de la biodiversitat i la multiculturalitat, diuen. La humanitat ho tenim ben pelut.
  L'OBSERVADOR ASTORAT Novembre 22, 2020 | 18:45
  ELS COMUNS - PODEM ("sucursal colonial" de Podemos), i altres partits suposadament “progres i d’esquerres", són la nova versió del "LERROUXISME". Tots “Col.laboradors Necessaris, Tontos Útils i Blanquejadors" del "Deep State Ñ (Borbónic-Franquista 2.0)" i dels seus partits més afins (PP, PsoE=Psc, C's, Vox, SCc....... ), amb els quals queden perfectament "HOMOLOGATS". C'est n'est pas vrai "Madame" Colau.
  Com el PP Novembre 22, 2020 | 18:53
  El mateix argument que el PP. I es diu d'esquerres. Ara s'enten que acceptés els vots del ultra francès aquell, no en recordo el nom
  LLARENA dPENA Novembre 22, 2020 | 18:57
  Ostres, quina casualitat ¡¡¡ La Colau copia el mateix que ja es fa a TV3 des de fa uns quants mesos, on cada dia més, apareixen on line sobre tot, de forme fitxa i regular, periodistes madrilenys o gent de tot tipus. Programes com Planta Baixa, Tot és Mou, FAQS, el prohgrama de la Rosel, i tants d'altres, van ben farcits. Tot aixó em fá pensar subint si no serà perquè a CAT ja no hi han periodistes, o si hi son, molt pocs tenen el nivell profesional dels madrilenys.
  Pere Novembre 22, 2020 | 19:18
  Tambe fant el mateix els "revolucionaris" de la Dolça Revolució. Es questio de marketing, ego i bussiness. A més els catalanets us ho trageu tot, sou ignocents com nadons i etc.
  Josep Maria Novembre 22, 2020 | 19:37
  Ada hem feu pena, heu despreciat un dels nostres valors més preciats que tenim LA LLENGUA, hem pregunto com heu arrivat a caure tant baixos. I als Comuns on son els valors d´aquella esquerra del postfranquisme, com podeu soportar que tot una alcaldesa menystingui la nostra lengua? Malauradament CIUDADANOS continua ben viu i recordo quan fins el PP parlava sempre en catalá al Parlament fins que va arrivar la competencia "naranjita". QUINA PENA.
  Ramon Novembre 22, 2020 | 19:50
  Al aquest pas acabarà a ERC.
  15
  28
  Respon
  Pitxolí Novembre 22, 2020 | 20:01
  Això no és res... Ja ho veureu quan sigui presidenta de la Generalitat... I és un senyal per als votants de C's i per als qui rebutgen el català en general. És una cosa calculada.
  Jony Novembre 22, 2020 | 20:02
  Tots sabem que la La Cola Cao és una Espanyola de cap a peus i una renegada Catalana.
  Joan Gibert Novembre 22, 2020 | 20:12
  No només és una caragirada, políticament parlant, sinó que també lidera una administració manifestament incompetent en la gestió.
  Tripartit no, gràcies Novembre 22, 2020 | 21:05
  La Colau és una pedra a la sabata d'aquest país, una mostra de fins on ha arribat el grau de colonització i de com s'ha anat agreujant: si els anys 60 l'alcalde Porcioles col·locat d'alcalde a Barcelona per Franco, parlava en castellà per obligació, 60 anys més tard ho fa una alcaldessa perquè li dona la gana i perquè creu que així guanyarà vots. El pitjor de tot és que ERC pretén fer un tripartit amb aquesta gentola
  59
  82
  Respon
   Si noi, Novembre 23, 2020 | 14:12
   Quan dius tripartit, et refereixes a Corruptgens, Unió i PP d'Aznar?
  Bot Novembre 22, 2020 | 21:20
  Xinès 1500 milions
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU Novembre 22, 2020 | 21:26
  ARA CALAU RENEGA DE LA LLENGUA CATALANA , Pero aixo a E.R.C. No li importara que li seguira sonan SUPORT DE FRANC . Li aprova tot lo que la Alcaldessa atea vol.. DE Totes la culpa es de la Gent dels Catalans que la ban Votar . ARA TENEN LO QUES MEREIXEN .. Aquesta en la imtimitat deu parlar en castellà ..
  52
  24
  Respon
  Guillem Novembre 22, 2020 | 22:55
  La Colau ha menystingut repetidament la llengua del país. Tenim la doble desgràcia de ser una colònia i de tenir-la a ella de batllessa de la ciutat que n'és la capital. Ho ha fet convidant a fer el pregó de la Mercè, (en la llengua colonial, naturalment) dues vegades que jo recordi, a persones significades pel seu espanyolisme radical. La darrera la Sra. Carmena que afirma que els presos polítics catalans no ho són de presos polítics.
  jaue Novembre 23, 2020 | 00:47
  cada dia més mandrossa. ah, instagram te un traductor incorporat, et pot entendre tothom amb l'idioma que escriguis.
   Oi que no té estudis aquesta alcaldesa? És batxiller? Novembre 23, 2020 | 07:23
   Si vol arribar al màxim de gent hauria d'utilitzar l'anglès o l'esperanto. No presumeix de lo internacional i cosmopolita que és BCN?
  FRANCoCOLAU, gallegos genocidesO Novembre 23, 2020 | 07:50
  Colau, merda espanyola.franquista.genocida
  mala pecura Novembre 23, 2020 | 08:58
  la frau kolau, mostra realment una vegada més, que no respecta ni Catalunya, ni el català ni evidentment els anhels del poble de Catalunya
  rd Novembre 23, 2020 | 10:13
  execrable i despreciable individua
  Mundialització Novembre 23, 2020 | 10:31
  És un error ? Segurament volíeu dir l'anglès...
  Gecko Novembre 23, 2020 | 10:38
  Menys comentaris ximplets i més actuar, cal fer més per a que la nostra llengua esdevingui ben aviat una llengua normal. Normal s'entén com l'ús que en fan els danesos del danès, o els neerlandesos del neerlandès... ni més ni menys. No s'hi val solament a queixar-se, cal fer més des del nostre entorn, feina, esports, aficions... aprofitem totes les eines possibles, malgrat que ara per ara algunes ens suposin un sobreesforç.
  Han après català, res més Novembre 23, 2020 | 11:50
  Colau és filla de la immigració. Cal fer un profund estudi sobre la integració a Catalunya de la gent que va venir de territori castellà-espanyol. Quins nivells d'estudis tenien (vaig fer classes d'alfabetització a nois de 30 anys que MAI havien anat a escola), quin nivell de franquisme tenien (els possibles republicants havien estat afusellats), quin nivell econòmic aportaren ( aquells nois em diuen que menjaven bellotas robades a la nit ja que el señorito deia que eren pels porcs), el nivell de riquesa-confort que han creat amb els anys, dels estudis dels fills, de les teles que miren (igual que un ciutadà de Salamanca), de coneixement de la cultura catalana ( no te'ls trobes ni en una trobada de gegants)... Colau és una segona genaració de la immigració, igual que el Rufián, l'Iceta, el Carrizosa, la Granados, l’Albiach.... Mireu com han progressat! Però no surten del Viva España. Han après català, res més.
  A l'aguait Novembre 23, 2020 | 12:10
  Hi han ciutats que tenen alcaldesses. Hi han ciutats que tenen alcaldufes. Hi ha, per tant una gran diferència de nivell. El més sentit condol a tots els barcelonins.
  RAMON A Novembre 23, 2020 | 12:12
  Pobra asimilada
  diseeeee? Novembre 23, 2020 | 12:42
  doncs jo no t'entenc!

Nou comentari