Colau reclama al Govern que “concreti les ajudes el més aviat possible”

L'Ajuntament tanca files sobre el tancament de bars i restaurants però demana celebritat

Una de freda i una de calenta. El govern d’Ada Colau tanca files amb les restriccions anunciades aquest migdia pel Govern, lluny de la confrontació que exhibeix la ciutat de Madrid. Però reclama a la Generalitat màxima celeritat en la concreció de les ajudes promeses als sectors afectats. En especial l’alcaldessa ha posat el focus en la restauració i ha lamentat que no s’hagin pogut detallar ja aquest dimecres les mesures de suport a les empreses. “Acompanyarem en tot el que estigui i entenem que s’ha d’actuar, però també s’ha d’acompanyar aquests sectors perquè no morin

L’ajuda de la Generalitat, segons ha avançat el vicepresident Pere Aragonès al migdia, es donarà a conèixer dimarts, s’aprovarà amb un reial decret i mobilitzarà uns 40 milions d’euros. Ada Colau ha insinuat que discrepa d’aquest xifra: “No sabem si serà suficient”. Ha tret pit dels 17 milions d’euros en ajudes que ha destinat l’Ajuntament de Barcelona i ha remarcat que els governs locals són “l’única administració que no ha tingut accés a fons extraordinaris”. Així, ha remarcat que el seu executiu està interessat sobretot en què les ajudes per la restauració siguin “ràpides” i “suficients” i ha pregat la màxima “ambició” en dissenyar-les.

El sector de la restauració “ho està fent bé i ha fet grans esforços per adaptar-se”, ha reconegut, però la pròpia activitat de menjar i beure en companyia fa que la ciutadania es “relaxi” i es produeixin contagis en l’àmbit de “l’oci informal”. En aquest sentit, ha assenyalat que en l’última setmana s’han produït 3.000 contagis a Barcelona: “Aquesta velocitat ens ha de posar en alerta a tots”. Ciutat Vella i Nou Barris, segons Colau, serien els territoris on més creix la pandèmia.

Lloguers comercials “abusius”

També ha “saludat” l’anunci de la Generalitat d’intervenir en els lloguers dels locals comercials i ha tornat a demanar que el Govern les detalli com abans millor. El Govern ha avançat que vol introduir al Codi Civil català la clàusula Rebus suc stantibus, que permet revisar un arrendament en cas de circumstàncies extraordinàries com una pandèmia. “Amb la crisi la majoria de grans propietaris han mantingut els preus alts i no han fet les rebaixes lògiques per adequar-los a la caiguda d’ingressos”, ha dit. “Els lloguers abusius es mantenen en la majoria de casos”, ha insistit.

Descafeïna l’exclamació de Collboni

Colau també ha rebaixat l’alarma exhibida pel primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni, que en una entrevista matinal abans de l’anunci de restriccions, ha considerat desproporcionat fer tancar tota la restauració. Preguntada sobre la valoració de Collboni, l’alcaldessa ha descafeïnat l’exclamació del seu soci i ha dit que si bé en un primer moment també s’havia alarmat després ha vist clara la necessitat de mesures. “Comparteixo amb Collboni la preocupació per aquest sector econòmic, entenc la seva empatia; però com a Ajuntament i com a alcaldessa ens hem de preocupar per sobre de tot per la salut de la població”, ha dit.

Reunió interna demà

Ha detallat que l’Ajuntament té previst celebrar una “reunió interna” aquest dijous per coordinar l’aplicació de les restriccions a la ciutat. Entre altres tasques, ha dit, la gerència i les diferents àrees municipals revisaran aforaments i operatives i reforçaran la nova Oficina de quarantenes per atendre els contactes de positius sense un lloc digne on aïllar-se.

Els 277 informadors del consistori tornaran a recórrer els barris més afectats per advertir als veïns. La senyalèctica dels parcs i jardins, a més, indicarà que ja no podran usar-se més enllà de les 20 hores. I la Guàrdia Urbana, segons l’alcaldessa, farà complir els nous límits amb la mateixa fórmula d’advertir primer i sancionar només en cas d’insubmissió.

Més informació

Comentaris

  Paco 14/10/2020 6:05 pm
  Aquesta farsant que ocupa il.legítimament l'alcaldia gràcies al feixisme espanyol i als enemics de Catalunya s'ha especialitzat en exigir als altres mentre ella evita les seves responsabilitats.
  Mireia 14/10/2020 6:22 pm
  Treu l'ibi, lladregota espanyola
  Pedro Rogriguez 14/10/2020 6:34 pm
  Barri de Vallcarca aturat, herbes, droga i aavv vells subvencionatsi foreatsper la Colau. 40 anys i despres es queixa que no hi han vivendes, la molt franquista.porciolitica
  Ramon 14/10/2020 6:38 pm
  Ni tan sols va guanyar les eleccions però pel que fa a l'espai mediàtic és talment com si la tiparraca aquesta no tingués oposició. En realitat, l'oposició només va tenir veu mediàtica els 4 anys que l'ajuntament no va estar en grapes sucursalistes.
  Mar 350 14/10/2020 6:41 pm
  I les taxes de la brossa, i l'IBI, i les taxes per terrasses? Que faràs Kolau, les treus o t'has polit tot l'enorme superàvit que et va deixar en Tries.
  Ramon 14/10/2020 6:41 pm
  Aquells 4 anys, aquells únics 4 anys que Barcelona no ha set en grapes sucursalistes, no només teníem la contestació de tots i cadascun dels grups opositors rere de cada informació sinó que fins i tot van ressuscitar unes fantasmagòriques "associacions de veïns". Que no n'havíem sentit ni parlar d'ençà els anys 70. Donaven notícia de la decisió de l'equip de govern i, pam, no fallava: llavors li posaven la carxofa a un fantasma que figurava que era "la veu dels veïns".
  Gecko 14/10/2020 7:02 pm
  Malgrat que no es puguin donar ajudes en forma de diners cal tancar els locals no essencials on es reuneix gent. És de sentit comú, si no és fa ara més tard encara caldran més ajudes en forma de diners. si això alguns no ho capeixen que algú els hi ho expliqui urgentment. Ara bé algunes, ajudes poden ésser eliminar temporalment clàusules de contractes vigents en temps de catàstrofe natural o pandèmia, com ara reduir o deixar de pagar temporalment lloguers, alguns imposts. etc O vendre abonaments o entrades a actes o locals o consumicions per a fer-les efectives més endavant, així el propietari pot tenir uns guanys. En temps de crisi sanitària i econòmica calen solucions intel·ligents i també aprofitar per a fer canvis pendents des de fa dècades.
  Tomas Reguant 14/10/2020 8:10 pm
  Colau de valls, ets el que ets, franquisme i extrema dreta, assassins del gal collboni. Fas fastic Generalisima d'españa.dura

Nou comentari