Els restauradors avisen que el tancament “enfonsarà” Barcelona

El Gremi de Restauració portarà la mesura als tribunals i reclama ajudes al sector

El Gremi de Restauració de Barcelona ha avisat que el tancament dels bars i restaurants decretat per la Generalitat de Catalunya “enfonsarà” Barcelona i ha reclamat que s’aprovin ajudes per salvar el sector, que ja està en un moment crític per les restriccions que s’han imposat en els últims mesos. “És un retorn de factor a la fase 0 i els restaurants només podran fer menjar per endur-se i entregues a domicili“, ha lamentat el director general del gremi, Roger Pallarols, que ha insistit que portaran la mesura al tribunals.

Els restauradors han explicat que la reunió prèvia a l’anunci ha sigut “molt tensa” i han criticat que la mesura, que s’aplicarà de “manera immediata”, no vagi acompanyada de cap mena “de suport per fer-se càrrec dels milers de treballadors que viuen en una agonia constant des de fa mesos“, ha dit Pallarols. “Les restriccions s’han aprovat amb ajudes a les empreses, si no es condemna el sector a una destrucció empresarial sense precedents”.

Motor econòmic

El sector de la restauració, amb uns 9.000 establiments a Barcelona, dona feina a unes 80.000 persones a la ciutat i és un dels principals motors econòmics. “Els bars han fet els deures i potser el problema dels contagis és en espais no controlats”, ha insistit el director general del gremi. “El Govern ens ha d’escoltar més i rectificar”. Una de les principals reivindicacions del sector és obligar els propietaris de locals “a assumir part dels costos de la crisi” i que redueixin el preu de lloguer, un dels grans costos fixos que afronten els bars i els restaurants.

Segons les dades del gremi, un 15% dels bars i restaurants de Barcelona han tancat definitivament arran de la crisi econòmica que va provocar la primera onada i Pallarols vaticina un tancament massiu per culpa de les noves restriccions. “Ara, podríem patir la destrucció del 50% de les empreses a Barcelona, un greu problema per la viabilitat econòmica de la ciutat”, ha advertit.

Pimec critica el tancament

La patronal de les Petites i les Mitjanes Empreses de Catalunya (Pimec) creu que les mesures aprovades pel Procicat van en la bona direcció per frenar els contagis, però ha criticat el tancament de bars i restaurants. En una entrevista amb l’ACN, el president de Pimec, Josep González, ha defensat que les restriccions haurien d’haver estat “més graduals”, tot i que ha reconegut que la situació epidemiològica obligava a prendre decisions difícils per salvar la campanya de Nadal.

El Govern anuncia mesures

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat durant la roda de premsa que el Govern ja treballa en un paquet de mesures per rescatar els sectors més afectats per les noves restriccions que s’aprovarà el pròxim dimarts. La més important és una ajuda directa de 40 milions d’euros –que no ha detallat com es distribuirà– i una línia d’avals extraordinària per cobrir les necessitats de liquiditat a curt termini.

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha avançat que es reformarà el codi civil català per facilitar la renegociació de contractes de lloguer dels establiments tancats per la pandèmia. La idea és que propietaris i llogaters es posin d’acord per modificar el contracte i així reduir o ajornar el pagament del lloguer, tot i que en cas de conflicte es podrà acudir a la justícia ordinària perquè dictamini les condicions del nou contracte.

Collboni rebutja el tancament

L’Ajuntament de Barcelona, a través del seu primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, també s’ha mostrat en contra del tancament. En una entrevista a Ser Catalunya, Collboni ha titllat de “desproporcionat” el tancament total de bars i restaurants durant 15 dies i ha assegurat que veu “precipitada” la decisió tot i l’acceleració dels contagis de l’última setmana, que a Barcelona s’han disparat un 50% i de manera homogènia per tota la ciutat.

El primer tinent d’alcaldia ha insistit que encara hi ha moltes mesures a adoptar abans del tancament, com la modificació dels horaris i la reducció dels aforaments. “Amb la informació que tenim és una decisió desproporcionada, sobretot quan fa només una setmana la mateixa Generalitat es plantejava reobrir les discoteques”, ha dit. De fet, el consistori havia rebut informacions que apuntaven més cap a unes restriccions de mobilitat i un impuls del teletreball.

Comentaris

  Doctor Strangelove 14/10/2020 2:12 pm
  S'ha de fer un 155 preventiu, i fotre al carrer tota aquesta colla d'incompetents i dròpols. Doc
   How I Learned to Stop Worrying 14/10/2020 6:40 pm
   Tu ets una mica poca-solta, no t'ho han dir mai ?
  JordiP 14/10/2020 3:05 pm
  Sí, és clar, els sectors que viuen de la pública concurrència no volen que la seva activitat sigui regulada per evitar facilitar el contagi del virus aquest. Val, molt respectable. Però, quina és la contrapartida? 10 o 12 mort més al día? No heu d'oblidar que tots ens veiem abocats a restriccions molt dures de la nostra activitat, vital, remunerada o no o senzillament habitual. Els números canten. I els sectors que es beneficien són els bancs i les funeràries. I ara voleu que els jutges esmenin la plana als metges i als epidemiòlegs, oi? Fantàstic.
  Pepito 14/10/2020 4:45 pm
  No espereu ni una puta pela del Estado Escañol, ni del Català. Tots dos son com una merda. Molt xerrar i poc complir. A prendre pel sac.
  Mireia 14/10/2020 6:30 pm
  Sobren el 70% dels bars i el 50% dels hotels. Tanqueu ja, bruts i criminals
  Buck Turgidson 14/10/2020 6:38 pm
  Barcelona sense bars no s'enfonsarà, en tot cas s'enfonsarà si la població que hi viu no respecta les mesures sanitàries que calen per a fer minvar la pandèmia. L'Ordre o Gremi del lleure nocturn i diürn, a sobre tenen la barra de dur el "seu" cas als tribunals espanyols per a intentar retardar i entorpir les mesures sanitàries. Més val aturar les cafeteries i restaurants unes setmanes que no pas fer-ho durant molts més mesos amb més incertesa i la pandèmia encara més desbocada. A més més a Barcelona hi sobren molts de bars i hotels (encara més hi sobren molta prostitució i drogues...) i ara potser és el moment de replantejar el tipus de ciutat que volen els ciutadans que hi viuen ara i per a llurs fills i nets.

Nou comentari