Colau fusiona tres plens aquest divendres i eclipsa el debat sobre inseguretat

L'oposició ha fet sentir el seu malestar a la Junta de Portaveus, en considerar que s'intenten amagar les crítiques a la inseguretat i a la gestió municipal

La decisió del govern municipal d’empalmar tres plenarisun d’ordinari i dos d’extraordinaris– en una sola sessió maratoniana ha aixecat dures crítiques de l’oposició. La sessió d’aquest divendres constarà de tres parts: el debat anual sobre l’Estat de la ciutat, el ple ordinari del mes de gener –en què es votarà la unió del tramvia– i en últim lloc el ple extraordinari sobre seguretat que van demanar PDeCAT i ERC després dels resultats del darrer Baròmetre. La juxtaposició dels debats allargarà la sessió des de les nou del matí fins ben bé les cinc de la tarda i farà que la repercussió mediàtica de les crítiques a la gestió municipal sigui molt menor que si el ple extraordinari es celebrés per separat.

L’oposició ja ha fet sentir el seu malestar a la Junta de Portaveus aquest dimarts al matí, en considerar que s’intenten amagar les crítiques a la inseguretat i a la gestió municipal. Tots els grups municipals, excepte la CUP, haurien retret la decisió als representants del govern presents a la reunió –Eloi Badia i Laia Ortiz–.  “Ada Colau té por del debat polític”, ha asseverat Jaume Ciurana (PDeCAT) en una roda de premsa posterior. Ha qualificat el triple ple de “vergonya institucional i involució democràtica” i ha acusat Eloi Badia de comportar-se “com una paret de ciment” amb les peticions de l’oposició.

Encara més dura ha estat Carina Mejías (Cs), que preguntada per la premsa ha acusat a l’alcaldessa d’intentar “amagar-se i escapar de les crítiques legítimes de l’oposició” amb “un acte de cobardia”. La regidora ha recordat amb sorna que el primer any de mandat l’alcaldessa va voler celebrar el debat sobre l’Estat de la Ciutat al Saló de Cent i va obrir l’assistència a entitats i ciutadania: “Va sortir-ne estomacada i ha iniciat un procés de retracció, que culmina ara amb tot just 30 minuts d’explicació del govern i 10 minuts de rèplica per cada partit de l’oposició”.

El grup d’ERC, durant la roda de premsa sobre les seves condicions al tramvia, ha lamentat també la decisió d’empalmar tres plens. “L’alcaldessa no ha volgut donar a la seguretat la retllevància que mereix”, ha dit Jordi Coronas. Carmen Andrés (PSC), també ha criticat el triple plenari en un comunicat posterior: “És una maniobra per evitar donar explicacions i eludir les responsabilitats  sobre la situació en què es troba la ciutat, en especial en matèria de seguretat”. Així, ha reclamat a Colau que doni als dos plens extraordinaris “el temps i l’espai que mereixen” i li ha recriminat “una intransigència impròpia d’un govern que es diu d’esquerres i que hauria de respectar les decisions de les majories”.

Portaveus del govern municipal, en canvi, atribueixen la sessió maratoniana a la calendarització normal dels plens extraordinaris: “El debat sobre l’Estat de la ciutat sempre s’ha fet el mateix dia de ple ordinari, fins i tot el primer any quan es va celebrar al Saló de Cent després els regidors van proseguir la sessió al Saló de la Reina Regent”. 

Més informació

Nou comentari