Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau es queixa per carta a Govern, Moncloa i Endesa pels talls de llum
  • CA

L’alcaldessa Ada Colau ha fet públiques 3 cartes que ha enviat a Endesa, a la Generalitat i a la Moncloa per queixar-se dels talls de llum que han patit veïns de Barcelona i de l’àrea metropolitana durant l’onada de fred. Les missives mostren tres tons molt diferents segons a qui s’adrecen: Colau carrega amb gran vehemència contra el president de la companyia, Juan Sánchez-Calero; alliçona el conseller d’Empresa Ramon Tremosa (JxCat) sobre les competències del Govern català; i en canvi simplement demana “suport” a la ministra Teresa Ribera (PSOE) per plantar cara a les subministradores. El preu de l’electricitat i els talls són un dels temes emergents de la precampanya electoral catalana.

Al directiu d’Endesa –l’únic dels tres a qui tracta de vostè– li retreu els talls i els atribueix a “una mala adequació de la infraestructura de distribució elèctrica” de l’empresa, així com a “falta d’inversió i manteniment estructural” durant anys. També li recrimina que l’empresa que presideix registri beneficis anuals. Li reclama solucions urgents i l’emplaça a reunir-se amb ella “el més aviat possible” perquè li expliqui què pensa fer per evitar que hi hagi talls al subministrament.

L’empresa ja ha respost que la xarxa elèctrica de Catalunya es troba en “bon estat i dimensionada” per cobrir la demanda dels clients i que li “preocupa” la situació que viuen els veïns afectats. Fonts de la companyia han explicat a Europa Press i ACN que es realitzen “actuacions periòdiques d’inspecció, manteniment i revisió de la xarxa elèctrica d’acord amb la normativa establerta”. A més, afegeixen, “es realitzen actuacions periòdiques d’inspecció, manteniment i revisió d’acord amb la normativa establerta”.

Al conseller Tremosa li recorda que la Generalitat “té la competència” i la “responsabilitat” de “garantir el subministrament elèctric”. Així, li demana que preguin “les mesures necessàries” –que no especifica– per “posar fi de forma urgent” a l’existència d’avaries al territori metropolità. La vigília va ser el tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) qui va arremetre contra el Govern pels talls de llum durant el temporal Filomena, que sobretot va afectar municipis de Tarragona i Lleida.

Finalment, i a diferència de les cartes anteriors, Colau s’adreça a la vicepresidenta i ministra Teresa Ribera (PSOE) per demanar-li que li doni “suport en la reclamació” municipal a Endesa perquè es facin les inversions adients per al manteniment de la xarxa. L’emplaça a trobar solucions “a curt i mig termini” per als talls, però també l’insta a obrir-se a “alternatives” de futur que no passi per “grans beneficis a unes poques empreses” amb independència de la qualitat del servei.

Sense número d’afectats

Al migdia, en una roda de premsa, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha admès que desconeix quantes llars de Barcelona pateixen talls de forma habitual i ho ha atribuït a una manca d’informació crònica. En el cas de Torre Baró, un dels barris afectats els darrers dies, ha assegurat que hi ha hagut fins a 14 talls en un sol mes.

Ha demanat canals directes d’informació per a veïns, tant pel que fa a talls de llum com al dret a percebre una compensació econòmica pel perjudici ocasionat. Així, ha demanat que les indemnitzacions es paguin “d’ofici” i no a petició de l’afectat. Badia ha assegurat que han trobat “bona predisposició” per part d’Endesa i que esperen poder-s’hi reunir aviat. Tot i així, ha advertit que el seu govern no descarta emprendre accions legals com a interessats subsidiaris en el bon funcionament de la xarxa.

Més notícies
Els talls de llum són especialment delicats durant les onades de fred / MMP
Talls de llum a Trinitat Nova en plena onada de fred
Notícia: Talls de llum a Trinitat Nova en plena onada de fred
Comparteix
Les avaries serien en cables subterranis de difícil accés
En tres anys Endesa ha eliminat el 25% de les línies elèctriques que travessen Collserola / Endesa
Endesa elimina el 25% de línies elèctriques que travessen Collserola
Notícia: Endesa elimina el 25% de línies elèctriques que travessen Collserola
Comparteix
En els últims tres anys la companyia ha fet un esforç per reduir l'impacte de les línies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa