Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau crida les bases a una consulta sobre la investidura
  • CA

Els comuns tornaran a consultar les bases aquesta setmana, però aquest cop al cens general d’inscrits –militants i simpatitzants–, per internet i durant dues jornades, des de demà dijous 13 fins divendres 14 de juny. Dissabte té lloc el ple d’investidura. Així ho ha avançat una portaveu de Barcelona en Comú aquesta nit, que malgrat la insistència explícita de la premsa a quarts d’onze de la nit ha declinat desvetllar la pregunta que es farà a les bases i si explicita un pacte de govern amb el PSC. Ada Colau explicarà personalment en roda de premsa aquest dijous al matí els detalls de la consulta.

La noticia arriba després d’un comunicat de mitja tarda que ha sacsejat la política municipal. Bcomú ha anunciat que descarta definitivament un tripartit d’esquerres amb PSC i ERC i aposta per aconseguir investir Ada Colau, com ja va avalar el plenari d’activistes divendres passat. L’aritmètica del ple aboca als comuns a buscar els vots del PSC i d’almenys tres regidors de Manuel Valls. El partit ha explicitat que “treballarà per assolir” la investidura i ha ressaltat la major disponibilitat dels socialistes: “Després de les reunions que l’equip de Barcelona en Comú ha tingut amb ERC i PSC s’ha constatat que el PSC està disposat a sumar per la investidura d’Ada Colau, en canvi, ERC ha manifestat que continua presentant a la investidura al seu candidat”. 

[r:1]

L’interrrogant fonamental a hores d’ara és saber si Bcomú acatarà l’exigència del PSC de formalitzar un pacte de govern amb efectes immediats. El cap de llista, Jaume Collboni, ho ha reiterat aquest migdia: “Per fer aquesta investidura hem de fer un acord que ha de garantir un govern de coalició entre BComú i el PSC el dia després de la investidura”. En qualsevol cas sembla que la balança finalment s’inclina cap a un dels dos bipartits que tenia sobre la taula Ada Colau des de fa dues setmanes i, sobretot, en favor de mantenir l’alcaldia per salvar el capital polític de la confluència creada fa 5 anys.

L’altre aspirant a l’alcaldia, Ernest Maragall (ERC), ha valorat amb prudència el posicionament inicial dels comuns però ja ha advertit que “els vots de Valls serien la ruïna democràtica de Colau”. Segons ha dit, a la reunió aquest matí dels equips negociadors Bcomú encara ha defensat davant d’ERC l’aposta per un tripartit. En paral·lel Elsa Artadi (JxCat) ha fet de veu de la consciència per als republicans i ha criticat que es veia a venir la preferència dels comuns i que la defensa d’un tripartit era “una cortina de fum”. 

Convocatòria discreta per celebrar la investidura

Sense anunciar-ho, el partit ha començat també els preparatius de la investidura i a la seva web llueix un bànner on convida als simpatitzants a omplir la plaça Sant Jaume aquest dissabte a la tarda per fer costat a Ada Colau. No expliciten que l’alcaldessa en funcions mantindrà la vara municipal i simplement insten a “acompanyar” a la formació en la investidura.

Bànner a la web de BComú cridant als simpatitzants a omplir plaça Sant Jaume / BComú

Bànner a la web de BComú cridant als simpatitzants a omplir plaça Sant Jaume / BComú

Després de tres setmanes d’incertesa, els pactes d’investidura han enfilat el camí cap el desenllaç aquest dimecres, coincidint amb una jornada política molt especial. Aquest matí s’ha celebrat el darrer plenari del mandat –també conegut com el ple de la llàgrima– on s’han acomiadat 30 dels 41 regidors del consistori. Una gran renovació de representants polítics que obre una nova etapa a l’Ajuntament de Barcelona. La tarda no era menys simbòlica: ha finalitzat el judici als presos polítics al Tribunal Suprem, després de 5 mesos de compareixences. Els comuns han participat juntament amb els partits independentistes en una gran concentració unitària a plaça Catalunya convocada per l’ANC.

Més notícies
Els comuns renuncien al tripartit d’esquerres
Notícia: Els comuns renuncien al tripartit d’esquerres
Comparteix
Barcelona en Comú manté l'aspiració de mantenir l'alcaldia i "constata que el PSC està disposat a sumar" per investir Colau
Ernest Maragall atén als mitjans aquest dimecres / ERC Barcelona
Ernest Maragall: “Els vots de Valls serien la ruïna democràtica de Colau”
Notícia: Ernest Maragall: “Els vots de Valls serien la ruïna democràtica de Colau”
Comparteix
La inclinació pel PSC li sembla "una fuga endavant desesperada" per mantenir l'alcaldia i avisa als comuns que el suport dissabte tindria conseqüències de mandat
Artadi, en una imatge d'arxiu / ACN
Artadi: “El tripartit de Barcelona era una cortina de fum”
Notícia: Artadi: “El tripartit de Barcelona era una cortina de fum”
Comparteix
La regidora electa de JxCat subratlla que amb l'anunci d'avui de BComú queda clar que "el debat era només sobre qui ocuparia la cadira" d'alcaldia
Collboni urgeix Colau a un “pacte per fer govern” amb aplicació immediata
Notícia: Collboni urgeix Colau a un “pacte per fer govern” amb aplicació immediata
Comparteix
El cap de llista del PSC ha donat a entendre que no li val un compromís a mig termini i que vol un acord que ja s'apliqui "l'endemà" de la investidura

Comentaris

  1. Icona del comentari de: pere de manlleu a juny 13, 2019 | 14:50
    pere de manlleu juny 13, 2019 | 14:50
    JA¡JA¡JA. Molt bo l'acudit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa