Els atemptats jihadistes del 17 d’agost de 2017 van deixar màcula a la societat barcelonina i catalana en el seu conjunt. Una ferida que ha servit sobretot a la policia de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, a modificar i canviar els seus protocols d’actuació. La tragèdia d’ara fa cinc anys va obligar la policia a millorar els seus sistemes d’anàlisi i informació. Noves tècniques, plans de treball, investigacions i fórmules d’estudi. Big data, intel·ligència artificial i parar l’orella a diversos actors socials han servit per monitoritzar el “moviment jihadista global” a casa nostra. De fet, la intel·ligència artificial i el còmput i anàlisi de dades són una “absoluta prioritat pel cos”, tal i com va admetre el número dos de la Prefectura, el comissari dels Mossos Eduard Sallent en una entrevista amb El Món.

D’aquesta manera, els Mossos d’Esquadra han activat programes com el Protocol per la detecció del radicalisme i extremisme a les escoles catalanes (PRODERAE), el sistema Voyager de captació de fons obertes i que aprèn de la informació rebuda, així com la participació en els programes CESR, Tailor o Darma, de prevenció i detecció de processos de radicalització o de terrorisme. A més, els Mossos ja s’han integrat de ple al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat de manera fixa, quan al 2017 només hi eren de convidats. Amb els sistemes d’intercanvi d’informació entre els cossos i forces de seguretat que operen a Catalunya unificats i la categoria assolida en el darrer any com a policia integral europea s’ha reblat el clau.

La presentació de la renovació i posada al dia Pla de Prevenció, Protecció i Resposta Antiterrorista (PPPiRA) per part del ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, el passat mes de febrer, deixava clar que prioritzava l’actuació i la investigació dels Mossos d’Esquadra en cas d’atemptat a Catalunya. Una decisió que fins i tot va fer enutjar els sindicats de policia espanyola.

Ara bé, el “moviment jihadista global” sempre és “dalt de la piràmide del risc”, alerten fonts de la Comissaria General d’Informació en conversa amb El Món. I, sobretot, el que consideren el terrorisme individual, és a dir, l’opció d’un radicalitzat d’actuar pel seu compte. “El rastreig de la radicalització, on té força la intel·ligència policial, pot aturar aquests casos individualitzats, però en cas contrari té un gran potencial de maniobra per actuar”, avisen les mateixes fonts. Ara bé, la seva letalitat és més aviat escassa.

L'homenatge a les víctimes del 17-A, aquest matí / Eli Don (ACN)
L’homenatge a les víctimes del 17-A, aquest matí / Eli Don (ACN)

Un terrorisme global

Cal tenir present que des de fa anys Catalunya es troba en Nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista. Fins i tot, en algun punt, en una manera de nivell quatre “plus”. Aquesta situació obliga no només a implicar molts recursos operatius i a incrementar els Punts d’Interès Policial (PIP) sinó a esmerçar-ne en estudis, prospectiva i anàlisi. Els Mossos consideren el moviment jihadista com un corrent de perspectiva internacional i que pot actuar a qualsevol racó del món. “És un estat d’alerta permanent”, sentencien comandaments del cos.

D’aquesta manera, destaquen que si bé no s’han registrat grans atemptats com els del 17-A o l’11-M, sí que se n’han registrat d’aïllats, portats a terme de manera individual i amb pocs recursos logístics. Són els batejats pels analistes com el model “atacs a objectius tous”. Actualment, el jihadisme actua amb dues grans marques com són l’ISIS o el DAESH. Des d’aquesta perspectiva cal diferenciar els tipus d’atemptats.

En primer terme, els “dirigits”, és a dir, que compten amb una organització com DAESH que preparen tota la logística, finançament i entrenament. Són els atemptats més professionalitzats i que normalment causen més danys. En segon lloc, els “guiats”. Aquest tipus d’atacs són els que sense una connexió directa amb les grans organitzacions sí que compten amb una relació amb el seu entorn que els poden donar un cop de mà a preparar, per exemple, la logística. I en darrer terme, els “inspirats”. Un tipus d’atemptat “molt perillós per la seva dificultat a l’hora de preveure’l i detectar-lo”. Normalment, és gent autoadoctrinada o que pertanyen a un grup radicalitzat que decideixen actuar pel seu compte sense una gran preparació en un punt concorregut com pot ser un monument històric o una carnisseria amb deu persones fent cua.

Programes i prevenció

La prevenció i l’estudi s’ha configurat com una eina primordial pels Mossos. De fet, han recuperat la fórmula que van utilitzar per controlar i reduir el risc de les bandes llatines. Un exemple n’és el Protocol per la detecció del radicalisme i extremisme a les escoles catalanes (PRODERAE). Arran d’aquest sistema, en els tres darrers cursos escolars a Catalunya s’han fet 187 seguiments de processos de radicalització violenta en jihadisme i extrema dreta. Pel que fa al Proderae de les presons, el còmput s’eleva a 427 casos en els darrers sis anys.

Per altra banda, els Mossos han participat en el programa TAILOR, juntament amb 13 socis internacionals que tenia l’objectiu de promoure l’ús responsable que la policia fa de la intel·ligència artificial i augmentar l’acceptació ciutadana del seu ús en la lluita contra la delinqüència, incloses la ciberdelinqüència i el terrorisme. També han estat part del DARMA, amb 19 socis, sobre informació i gestió de dades per lluitar contra la ciberdelinqüència i el terrorisme, per tal de reduir dràsticament el temps que es triga a transformar les dades recollides sense tractar (raw data) en informació utilitzable per lluitar contra la delinqüència utilitzant dades massives (big data) i intel·ligència artificial.

Un altre dels estudis on ha participat la policia catalana ha estat el CESR, amb 15 socis, que perseguia frenar el desenvolupament de processos de radicalització violenta en les primeres etapes a través d’una eina d’intel·ligència artificial, del treball comunitari i de la formació policial. Tots aquests programes basaven la seva idea en la prevenció.

Eduard Sallent
El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, durant el seu discurs de clausura de les jornades sobre crim organitzat / ACN

Voyager, el gran germà antijihadista

Amb el comissari Eduard Sallent com a cap del cos, els Mossos van fer un pas endavant amb el Voyager, un sistema “sniffer de xarxes”. És a dir, un polèmic sistema de rastreig de la xarxa que utilitza la intel·ligència artificial per obtenir i triar milions de dades per “prevenir” un delicte. Els Mossos el tenen amb l’excusa de la lluita contra el jihadisme, però sense cap garantia que no s’utilitzi per investigar determinats col·lectius o fer perquisicions prospectives d’altres tipus de delictes.

Segons el certificat de licitació del mateix CTTI, la compra va ser la “necessitat” del Departament d’Interior, que en aquell temps dirigira el conseller Miquel Buch, de “dotar la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra” d’un programa de control preventiu. En concret, “d’un sistema basat en la intel·ligència artificial per a terme estratègies de recerca d’amenaces a internet centrades a combatre el terrorisme de caire jihadista amb molta més capacitat i profunditat”.

 

Més notícies
L'homenatge a les víctimes del 17-A, aquest matí / Eli Don (ACN)

Una protesta barcelonina exigeix a l’UE que investigui el atemptats del 17-A

Notícia: Una protesta barcelonina exigeix a l’UE que investigui el atemptats del 17-A
Comparteix
La manifestació ciutadania es farà el mateix dia de l'aniversari de la tragèdia
Notícia: Una protesta barcelonina exigeix a l’UE que investigui el atemptats del 17-A - Mobile
El dia de la identificació en una imatge del twitter de Javier Martínez/@JavierM21161125

Els Mossos multen el pare del nen assassinat el 17-A per anar a Meridiana

Notícia: Els Mossos multen el pare del nen assassinat el 17-A per anar a Meridiana
Comparteix
Una sanció greu de 600 euros després de ser identificat per la policia
Notícia: Els Mossos multen el pare del nen assassinat el 17-A per anar a Meridiana - Mobile
Barcelona ha fet un homenatge modest a les víctimes del 17-A / ACN

Barcelona hauria de passar pàgina dels atemptats del 17-A?

Notícia: Barcelona hauria de passar pàgina dels atemptats del 17-A?
Comparteix
Veïns del Gòtic demanen un monument per a les víctimes del 17-A a la Rambla
Notícia: Barcelona hauria de passar pàgina dels atemptats del 17-A? - Mobile
El membre de la UAVAT Robert Manrique, amb la pissarra on anota les víctimes del 17-A que tracta de localitzar / JR

La recerca exasperant de les víctimes desconegudes dels atemptats del 17-A

Notícia: La recerca exasperant de les víctimes desconegudes dels atemptats del 17-A
Comparteix
La UAVAT ha contactat amb 21 afectats pels atemptats els últims mesos mentre l'Estat demora la recerca per indemnitzar-los
Notícia: La recerca exasperant de les víctimes desconegudes dels atemptats del 17-A - Mobile
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una atenció als mitjans a l'Ajuntament de Barcelona / ACN

Colau sobre les declaracions de Villarejo del 17-A: “Que aporti proves”

Notícia: Colau sobre les declaracions de Villarejo del 17-A: “Que aporti proves”
Comparteix
L'excomissari assegura que els serveis secrets espanyols volien "fer un petit ensurt a Catalunya"
Notícia: Colau sobre les declaracions de Villarejo del 17-A: “Que aporti proves” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: zli a agost 16, 2022 | 21:27
  zli agost 16, 2022 | 21:27
  Big data i intel·ligència ja la tenim. El problema és que estem en un país feixista que aplica terrorisme d'estat davant qualsevol dissidència.
 2. Icona del comentari de: Pau a agost 16, 2022 | 22:21
  Pau agost 16, 2022 | 22:21
  moltes pelicules han vist els moZos franquistes, la A.I tambe servirar per trobar missos, politics,i empresaris corruptes i delinquents?, segud que no.
 3. Icona del comentari de: Ja fa temps que no ens mamem el dit a agost 16, 2022 | 22:50
  Ja fa temps que no ens mamem el dit agost 16, 2022 | 22:50
  Si volem evitar un altre 17-A, el que ens cal és la independència
 4. Icona del comentari de: Bce a agost 16, 2022 | 23:22
  Bce agost 16, 2022 | 23:22
  Necessitem la nostra pròpia intel·ligència per defensar-nos del terrorisme d’estat escanyol
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a agost 16, 2022 | 23:29
  Pere Llimonera i Citronell agost 16, 2022 | 23:29
  I estar com més lluny d'Espanya millor.
 6. Icona del comentari de: Mosso a agost 17, 2022 | 03:30
  Mosso agost 17, 2022 | 03:30
  Per prevenir un atemptat terroista a Catalunya, provocat per el Estado, no fa falta bigdata. Cal allò que el estado ha eliminat amb el 155 dins els Mossos d'Escuadara, quan eren policía catalana, quan eren l'exèrcit de Catalunya. Ara son Fiscafina gracies a la covardia i traïció d'Erc, Junts i Cup.
 7. Icona del comentari de: Merda a agost 17, 2022 | 03:48
  Merda agost 17, 2022 | 03:48
  Us penseu que som imbècils, ElMón? A què jugueu? A quí serviu?
 8. Icona del comentari de: Quina vergonya a agost 17, 2022 | 03:53
  Quina vergonya agost 17, 2022 | 03:53
  Ei, ElMón, com es preveu el terrorisme d'estat? Penseu? Què us mana publicar una cortina ofensiva i vergonyosa com això? A quí serviu? Sembleu l'Ara, tv3, el Mundo , La Razón, periodico país. Quina vergonya. No teniu criteri? Teniu por? Feu quelcom a part de cobrar?
 9. Icona del comentari de: A que collons jugueu? a agost 17, 2022 | 03:54
  A que collons jugueu? agost 17, 2022 | 03:54
  El va provocar el Estado, collons.
 10. Icona del comentari de: egs a agost 17, 2022 | 07:13
  egs agost 17, 2022 | 07:13
  Minority report
 11. Icona del comentari de: Català a agost 17, 2022 | 07:17
  Català agost 17, 2022 | 07:17
  Heu llegit "L' Illa del Tresor", de R.L. Stevenson?. Doncs el procediment que empra John Trelawney per a protegir-se dels pirates és el mateix que empren el Mossos per a protegir-nos de terrorisme: embarcar en el vaixell a tots els malfactors.
 12. Icona del comentari de: No ens mamem el dit a agost 17, 2022 | 11:00
  No ens mamem el dit agost 17, 2022 | 11:00
  Encara que ho torneu a censurar: NOMÉS LA INDEPENDÈNCIA POT GARANTIR QUE NO TORNI A PASSAR
 13. Icona del comentari de: Sli a agost 17, 2022 | 11:27
  Sli agost 17, 2022 | 11:27
  Big data per lluitar contra el terrorisme d’estat espanyol.
 14. Icona del comentari de: Integrismes a agost 17, 2022 | 11:46
  Integrismes agost 17, 2022 | 11:46
  Menys bonisme també ajudaria a no criar assessins a les mateixes entranyes del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa